3500 evakuert fra Aleppo i natt

Evakueringen fra Øst-Aleppo ser mandag ut til å gå bra, ifølge Elizabeth Hoff, som leder WHOs arbeid i Syria.

EVAKUERT: Folk som er blitt evakuert fra et område kontrollert av opprørere i Aleppo ankommer al-Rashideen i Syria mandag 19. desember.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Hun har inntrykk av at alle partene i striden om Aleppo nå er innstilt på å få evakueringen gjennomført.

– Målsettingen er å få alle ut av Øst-Aleppo så snart som mulig, sier den norske WHO-toppen til NTB på telefon fra den syriske hovedstaden Damaskus.

Operasjonen kan likevel ta tid, siden det er en del opprørere igjen blant de siste som skal fraktes ut. Det gjør det mer komplisert å få på plass sikkerhetstiltak som alle parter aksepterer.

Avtalen om evakueringen innebærer at også sjiamuslimske innbyggere i to landsbyer som er omringet av opprørere i Idlib-provinsen, skal hentes ut. Dette har vært et krav fra Syrias regjering.

Les også

«Aleppo er vår tids Guernica, bare hundre ganger verre. Vekten av skyld kommer til å ligge på oss alle.»

3500 evakuert natt til mandag

Ifølge den syriske eksilgruppen SOHR ble rundt 3500 evakuert fra de sørlige delene av Øst-Aleppo natt til mandag, blant annet ved hjelp av 65 busser. Flere enn 30 busser sto og ventet hele natten på å få klarsignal til å kjøre ut.

Bana al-Abed, den syv år gamle jenten som med god hjelp fra sin mor har tvitret fra krigsherjede Øst-Aleppo, skal være blant de evakuerte:

Ifølge Ahmad al-Dbis, som leder en gruppe leger og frivillige som koordinerer evakueringen, ankom gruppen Vest-Aleppo i morgentimene mandag. Mange av de evakuerte skal være kvinner og barn.

– Omtrent 45 kjøretøyet med personer fra Aleppo har ankommet. Dermed er omtrent 3000 personer evakuert mandag morgen, sier al-Dbis.

Rundt 500 mennesker ble samtidig evakuert fra de to landsbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen.

EVAKUERT: Folk som er blitt evakuert fra et område kontrollert av opprørere i Aleppo ankommer al-Rashideen i Syria mandag 19. desember.

Tror evakueringen snart er ferdig

Søndag stoppet evakueringen opp da opprørere angrep og tente på to busser som ble brukt i evakueringen av landsbyene. Én av sjåførene ble drept, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Operasjonen kom likevel raskt i gang igjen. Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tror evakueringen fra Øst-Aleppo kan fullføres i løpet av mandagen.

Flere ulike opprørsgrupper har kontrollert Øst-Aleppo de siste årene. Én av dem har vært Jabhat Fateh al-Sham, som tidligere het Nusrafronten og var offisielt tilknyttet al Qaida frem til i sommer.

Torsdag var det fortsatt omkring 40.000 sivile og 5000 opprørere igjen i Øst-Aleppo, ifølge en beregning gjort av FN.

Les også

– Vesten satte seg selv ut av spill i Syria

MOSUL: Irakiske spesialstyrker i Qadisiyah nord i Mosul, 14. desember.

Frykter Mosul blir det neste Aleppo

Den nordirakiske byen Mosul kan bli det neste Aleppo, advarer generalsekretær Bernt Apeland i Røde Kors.

– Et sted hvor nødhjelpen ikke når de som trenger den aller mest. Det er stort behov for all type hjelp, i takt med at flere klarer å flykte fra Mosul. Det som gjør størst inntrykk er å møte barn som er rammet av konflikt, barn som lider for noe de ikke har noe skyld i, sier generalsekretæren.

Vinteren er for alvor i gang i Irak, og Apeland har besøkt flyktningleirer som ligger kun tre mil fra den krigsherjede byen.

– Det var ordentlig kaldt. Det regnet sidelengs, tordnet og haglet. Temperaturen ligger rundt frysepunktet. Da gjør det sterkt inntrykk å se at mange av de fordrevne, både store og små, går barbent i plastsandaler. De går en tøff vinter i møte.

ADVARER: Generalsekretær Bernt Apeland i Røde Kors.

Ønsker å dra hjem

Generalsekretæren ser ikke lyst på de neste ukene og månedene.

– Militæroperasjonen kommer ikke til å være over med det første. Vi kommer til å se enorme behov for hjelp langt inn i 2017, avslutter Apeland.

Irakiske regjeringsstyrker og deres allierte innledet sin offensiv for å gjenerobre Aleppo fra IS 17. oktober i år, men har møtt hardere motstand enn forventet.

67 prosent av 350 personer som har flyktet fra Mosul svarer at de ønsker å dra hjem igjen så snart situasjonen tillater det, ifølge en undersøkelse gjort på oppdrag fra Flyktninghjelpen.

59 prosent uttrykker at de helst vil bli boende i Irak, 37 prosent sier de ønsker å forlate landet og fire prosent svarer at de ikke vet.

Publisert: