Storstil leting etter russisk flystyrt

Mesteparten av Russlands berømte Røde armés kor mistet livet da et russisk fly med 92 passasjerer styrtet i Svartehavet søndag.

Letemannskaper har funnet rester etter flyet som styrtet i Svartehavet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Russiske myndigheter tror ikke flyet med Aleksandrov-koret ble rammet av terror, men kan ennå ikke fastslå hvorfor flyet styrtet i Svartehavet første juledag.

– Alle mulige alternativer blir undersøkt, og det er for tidlig å si noe med sikkerhet. Men som dere vet, muligheten for en terrorhandling er langt fra det vi tror mest på, sier talsmann for Kreml, Dmitrij Peskov, andre juledag.

Har funnet flere vrakrester

Flere vrakrester ble mandag funnet av dykkere som leter på havbunnen, opplyser det russiske beredskapsdepartementet. De nye vrakrestene ble funnet omtrent halvannen kilometer utenfor kysten.

– De ble funnet i et område som strakte seg omtrent 400 meter, omtrent 25 meter under havets overflate. Flere av vrakrestene er hentet opp fra havbunnen, og dykkerne er på vei ned igjen for å fortsette letingen, sier de.

En kilde i letemannskapene sier til nyhetsbyrået TASS at det er flere mindre vrakrester på havbunnen, men at de ikke har funnet tegn til større gjenstander.

Les også

800 har dødd i flyulykker involvert TU-154 siden 2000

Alle antas omkommet

Det antas at alle de 92 personene om bord mistet livet da flyet, en Tupolev-154, styrtet i Svartehavet første juledag. Mange av de omkomne tilhørte Aleksandrov-ensemblet, det russiske forsvarets eget kor, som skulle ha holdt nyttårskonsert på en russisk flybase i Syria.

Tusenvis av redningsarbeidere deltok mandag i letingen etter omkomne i Svartehavet.

Transportminister Maksim Sokolov sier også at terror ikke er blant hovedteoriene som etterforskes. Han mener det er mer sannsynlig at flyet styrtet som følge av teknisk feil eller feil begått av flygeren.

MINNES: Russere legger ned blomster og lys til minne om de døde medlemmene av Den russiske armes kor etter flyulykken i Svartehavet.

Ingen nødmelding

Likevel har flere flyeksperter pekt på forhold som kan tyde på et terrorangrep, som for eksempel det at mannskapet ikke meldte fra om problemer, og at deler fra flyvraket er spredt over et stort område.

Det ble søndag funnet vrakdeler fra flyet rundt 1,5 kilometer fra kysten, men eksperter antar at det styrtet om lag 6 kilometer ute i Svartehavet.

Flyet landet i Sotsji for å fylle drivstoff etter å ha tatt av fra en militær flyplass i Moskva. Det forsvant i havet rett etter avgang fra den sørrussiske byen.

Massiv leting

Over 3000 redningsarbeidere, 32 båter og over 100 dykkere er fløyet til Svartehavet fra ulike deler av Russland. De leter etter omkomne både til sjøs og langs kysten, opplyser forsvarsdepartementet. Det var mandag morgen funnet i alt elleve omkomne. De er fløyet til Moskva der de skal identifiseres.

Mange mennesker kom mandag med blomster til bygningen der koret har sitt hovedkontor. Det har nå mistet 64 medlemmer. Andre juledag er erklært som offisiell sørgedag som følge av styrten.

BLOMSTER: Folk legger ned blomster utenfor hovedkvarteret til Aleksandrov-koret, som mistet rundt 60 medlemmer i søndagens fatale flystyrt.

Militærkor om bord

64 av passasjerene tilhører Alexandrov-ensemblet, som er et av to kor i Russland som har rett til å kalle seg Den røde armés kor.

Mannskoret, som hører til de væpnede styrkene og alltid opptrer i full uniform, var på vei til Syria for å opptre for russiske styrker under nyttårsfeiringen.

Koret som ble grunnlagt på 1920-tallet, er det russiske militæres stolthet. Det ble berømt i sovjettiden for sine patriotiske sanger, men har de siste årene forsøkt å appellere også til et mer moderne publikum. Ensemblet som inkluderer et band og en dansetrupp, består av 186 mennesker.

Berømt dirigent

Blant dem som var om bord, er den berømte dirigenten Valerij Khalilov og Elizaveta «doktor Liza» Glinka, leder av hjelpeorganisasjonen Spravedlivaja Pomostji og som sitter i Kremls menneskerettighetsråd.

Rådets leder Mikhail Fedotov forteller at Glinka var på vei til Syria med medisiner til et universitetssykehus i kystbyen Latakia nær flystasjonen.

Blant passasjerene var det også ni journalister. De statlige kanalene Pervy Kanal, NTV og Zvezda opplyser at de hadde tre ansatte hver om bord i flyet.

Tupolev Tu-154 var i flere tiår selve arbeidshesten i russisk luftfart. Flyet er solid og robust, men på grunn av dårlig vedlikehold og menneskelige feil har det vært involvert i en rekke ulykker. Det fikk derfor et dårlig rykte i vest.

I 2010 omkom Polens president Lech Kaczynski og over 90 andre da den polske statens Tu-154-fly styrtet ved den russiske byen Smolensk.

STYRTET: Et fly av typen Tupolev Tu-154 styrtet i Svartehavet på vei fra Russland til Syria. 92 passasjerer var om bord.

Noen ble hjemme

Enkelte kormedlemmer var ikke med på reisen. Blant annet ble solisten Vadim Ananjev hjemme ettersom han og kona nettopp har fått sitt tredje barn.

– Jeg har mistet mine venner og kolleger, alle er drept, alle de fem solistene. Jeg er helt knust, sier Ananjev, som sier at han har mottatt kondolanser fra hele verden.

– Vi var elsket over hele verden, den politiske situasjonen er ikke noe å bry seg om, sier han.

Sørgende tente også lys og la ned blomster utenfor lokalene Channel One og NTV, som mistet flere journalister som også var på vei til Syria.

Publisert: