Tidligere kommune-leder dømt

Underslo 5,6 millioner. Dømt til fengsel i to år og to måneder.

I RETTEN: Aktor Anders Johnsen (til h.) og spesialetterforsker Ronny Haldorsen (til v.) i retten torsdag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Den tidligere mellomlederen i Bergen kommune innrømmet grovt underslag av 5,6 millioner kroner fra arbeidsgiveren, da rettssaken mot ham gikk i Bergen tingrett torsdag.

Nå er dommen klar. Den lyder på fengsel i to år og to måneder. Aktor, politiadvokat Anders Johnsen, ba i sin prosedyre om fengsel i to år og ni måneder.

"Siktede har vist et fast forbrytersk forsett og har grovt misbrukt den tillit han har hatt i sin mellomleder-stilling i Bergen kommune. Han har grovt utnyttet de svakheter som har vært i rutiner for oppfølging og kontroll på inntektssiden ved avdelingen han arbeidet for", heter det i dommen.

— Begynte i det små

Mannen forklarte at han fakturerte kommunens kunder, og stakk pengene i egen lomme. Hele beløpet skal ha gått til pengespill.

— Jeg er spilleavhengig, og det har visket vekk en del moralske begreper i hodet mitt. Det begynte i det små, og så har jeg holdt galskapen gående ved å ta kommunens inntekter til eget forbruk, forklarte mannen.

Les også

Bergen kommune krever mellomleder for millionbeløp

Blant kundene mellomlederen fakturerte, var Sportsklubben Brann, TV 2 og Helse Bergen.

Enkelte av fakturaene var på så mye som en halv million kroner. Pengene gikk inn på konti mellomlederen disponerte. Kommunen klarte ikke å fange opp at inntektene uteble.

Pågikk i ti år

Rettssaken gikk som en såkalt tilståelsessak, og den tidligere mellomlederen erkjente uten forbehold. Underslaget pågikk fra 2003 til mellomlederen ble tatt, høsten 2013. På et møte med arbeidsgiveren tok han med seg en minnepenn med dokumentasjon på hva han hadde gjort.

Retten mener det kan stilles spørsmål ved om det hadde vært mulig å avdekke omfanget av underslaget hvis ikke mannen hadde lagt kortene på bordet.

Til BT sier han at han har slitt med selvforakt på grunn av det han har gjort, og at han har et sterkt behov for å gjøre opp for seg. Kommunen har tatt arrest i mannens andel av hus og garasje, og mannen sier han frykter at huset vil gå på tvangssalg.

— Per nå ser det vanskelig ut for meg å få betalt tilbake det jeg skylder. Men jeg håper inderlig at jeg får en mulighet til å gjøre opp for meg, sier han.

Mannen har hatt en lederstilling i sin avdeling i kommunen siden 1993. Han erkjente også ansvar for kommunens erstatningskrav på 5,6 millioner kroner, og ble dømt til å betale dette.

Mannen forklarte at han tok opp 300.000 kroner i forbrukslån for å spille, før han begynte å underslå penger fra arbeidsgiveren. Hvor mye han har spilt bort til sammen gjennom årenes løp, har han ingen oversikt over.

Oddsspill

Han beskrev spilleavhengigheten som totalt dominerende i livet.

— Jeg husker en milepæl når det gjaldt spillingen. Det var i 2001, da den første tusenlappen ble omsatt. Etter det eskalerte det raskt. De store summene handlet om oddsspill, forklarte mannen, som har fått diagnosen «patologisk spill-lidenskap».

Retten mener diagnosen er noe formildende, og viser til at mannen fortsatt går til behandling.

— Det er vanskelig å sette ord på hva spilleavhengighet handler om. I motsetning til folk som er avhengige av alkohol og narkotika ser man ikke fysiske tegn utenpå. Likevel handler den store delen av det våkne livet om rusen som ligger i å spille, forklarte han.

Via BT gir han følgende råd til andre som sliter med avhengighet:

— Søk hjelp. Gjør noe med det før det ender i en livskrise. Ta kontakt med noen så ikke konsekvensene blir så store som hos meg.

Mannens forsvarer, advokat Kai-Inge Gavle, sier klienten har tatt betenkningstid på om han skal anke dommen.

Publisert: