Graffitien på Danmarks plass fjernet

Før helgen ble hele Danmarks plass Streetart gallery fjernet. - Trist, synes Jørgen Blitzner.

  • Kari Fauskanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

I dag åpner Bybanen med dronningbesøk og nylagede kunstverk langs traseen. Men vår kunstinteresserte dronning blir spart for alt som minner om tagging og graffiti langs skinnegangen. Før åpningen har Statens vegvesen hatt en ekstra aksjon for å gjøre det pent for de prominente gjestene.

Statens vegvesen har nulltoleranse for ulovlig graffiti og tagging.

— Vår målsetting er å få vekk all ulovlig graffiti. Det som ikke er avtalt med eier på forhånd er ulovlig sier sjefingeniør Gunnar Kråkenes i Statens vegvesen.

Les også

Taggere - pass dere!

— En del av bylivet

Jørgen Blitzner, som er kunstnerisk leder for utsmykningen av Bybanen, beklager at graffitien i undergangene på Danmarks plass er fjernet.

— Dette er trist. Graffiti er en del av livet i en by, sier han. Blitzner forsvarer ikke all graffiti. Han synes mye er stygt, men noe av det er flott.

— Graffiti er en ytring. Det handler om hvem som skal få lov til å ytre seg i det offentlige rom. Graffitikunstnerne er en gruppe som insisterer på frihet til å ytre seg, sier han, og trekker linjene tilbake til Magnus Lagabøte, som på 1200-tallet satt i Rosenkrantztårnet og skrev sin landslov som befestet allemannsretten.

— Hvem kan ytre seg i dette rommet, spør Blitzner, selv om han ikke mener at all graffiti har livets rett.

— Det er lov å bruke skjønn. Graffiti kan være spektakulært eller det kan være hærverk. Noe er bare skriblerier. Hvis den gode graffitien får stå, får nye kunstnere noe å strekke seg etter, sier han.

Det er NCC som har kontrakten på å fjerne all ulovlig graffiti på vegne av Statens vegvesen.

Jørgen Blitzner må selv hyre inn eksperter for å fjerne uønskede ytringer på «The White Rabbit». Den hvite kaninen, som er plassert ved bybanetraseen på Nesttun, ble tagget i løpet av helgen.

Gjorde jobben sin

Lasse Austestad i NCC har ansvaret for å fjerne taggingen på Statens vegvesen sin eiendom.

Før helgen prøvde han ut et nytt stoff som skal gjøre det lettere å fjerne graffiti og tagging. Det gjorde han nettopp i undergangen på Danmarks plass.

Han synes mye av det som var på veggene i Streetart gallery var fint, og mener at det gjerne kunne blitt stående. Men oppgaven hans er entydig.

— Vi skal ta alt, sier Austestad. Han må ofte jobbe om natten fordi mange kommenterer og protesterer mot arbeidet han gjør.

— Det er synd at vi tar bort det som er fint også. Det burde vært mulig å finne en gyllen middelvei, sier han.

— NCC har bare gjort jobben sin i henhold til kontrakten, sier Gunnar Kråkenes i Statens vegvesen. Vegvesenet bruker store ressurser hvert å på å fjerne ulovlig graffiti, ikke bare i underganger, men også på murer og i venteskur.

Les også

Stem på Bergens Beste Gatekunst

Nominert til Bergens beste

Danmarks plass Streetart gallery er også nominert til Bergens Beste Gatekunst i Bergens Tidendes kåring «Bergens beste». Det får ingen betydning for nominasjonen at kunsten nå er borte.

— Den er fortsatt med. Det er en del av gatekunstens egenart at den er midlertidig, sier journalist Siv Sæveraas i Bergens Tidende.

- Er ikke avisen med på å legitimere en kunstform som kan betraktes som hærverk?

— Gatekunst er ofte ulovlig oppført, men utgjør uansett en høyst levende og åpen kunstform som vi ikke stiller oss likegyldige til. Ved å inkludere den i Bergens Beste bidrar vi til å bevisstgjøre og skape debatt om et kontroversielt tema, sier Sæveraas.

Hva synes du om at graffitien er borte? Bruk kommentarfeltet.

Publisert: