Antall spillavhengige øker i Danmark. Men de som skal hjelpe dem, mener det var rett å vrake spillmonopolet.

De mener problemet ligger et helt annet sted.

 VANSKELIG Å STANSE: I Norge er det bare Norsk Tipping og Rikstoto som kan tilby og markedsføre pengespill. Men stadig flere lar seg lokke av utenlandske spillselskaper på nettet. I Danmark ble disse tatt inn i varmen i 2012. Her ser vi danske fans under VM-kampen mot Frankrike i sommer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

KØBENHAVN: – Jeg tror ikke at én eneste danske merket noen forskjell da spillmonopolet ble hevet og vi fikk et regulert marked fra 2012, sier Michael Bay Jørsel.

Han er mangeårig leder av Center for Ludomani i Danmark – et senter som får offentlig støtte til å behandle spillavhengige.

Mens Norge og Finland har monopol på å tilby og markedsføre pengespill, tok danskene de uregulerte spillselskapene inn i varmen fra januar 2012. I vårt naboland er det nå drøyt 40 lisensierte spillselskaper.

Sverige følger i samme spor fra årsskiftet, og nå går debatten også i Norge. Regjeringspartiet Høyres spillpolitiske talsmann, Tage Pettersen, sa under Arendalsuka i sommer at han tror det norske monopolet til Norsk Tipping og Rikstoto står for fall.

– Hva man velger å gjøre i Norge, kan vi ikke mene noe om, sier Jørsel når han tar imot oss i Ludomani-senteret i København.

– Men fra dansk side handlet det om å si god dag til virkeligheten, en virkelighet som hadde eksistert i ti år allerede. Før vi fikk liberaliseringen i 2012 var det «ville vesten». De utenlandske selskapene var der allerede, og folk spiller gjerne der det er høyest odds. If you can’t beat them, join them. Det er bedre at de kommer inn under en regulering og gir 20 prosent av overskuddet til det danske samfunn, mener Jørsel.

Vanskelig å stanse

I Norge pågår det en intens kamp fra flere hold for å beholde enerettsmodellen, som gir enorme overskudd til idrett og kultur. Men det har vist seg svært vanskelig å stanse reklamen for de utenlandske selskapene, all den tid reklamen er på norske kanaler som sendes fra andre land (for eksempel Max og Viasat).

Betalingsformidlingsforbud og andre tiltak har også vist seg å ha liten effekt – de utenlandske spillselskapene finner som oftest en utvei.

Michael Bay Jørsel er mangeårig leder av Center for Ludomani i Danmark. Det er sentre i København, Aarhus og Odense.

– Verden er som den er. Det er spill uten grenser, sier Jørsel.

Det mange norske politikere sier at de frykter med en liberalisering av markedet, er at det skal bli flere spillavhengige. Det er det også blitt i Danmark, fra 90.000 risikospillere i 2006 til 125.000 i 2016. Blant unge i aldersgruppen 12 til 17 år er tallet noenlunde likt med 33.000 risikospillere.

– Umulig å si

Jan Madsen er avdelingsdirektør i Spillemyndigheden, Danmarks lotteritilsyn. Han svarer dette på om det var rett å vrake spillmonopolet i Danmark:

– Det er umulig å si. Antall spillavhengige har økt fra undersøkelsene som ble gjort i 2006 og 2016. Men spillmonopolet ble avskaffet i 2012. Det er ikke godt å si om det er grunnen.

– Hvilke konsekvenser har det gitt?

– Det har frigitt det ulovlige markedet og mange som tidligere har spilt ulovlig, spiller nå lovlig under vår kontroll.

– Bør Norge gjøre det samme?

– Det kan ikke jeg svare på, sier Madsen.

– En tsunami av reklame

Center for Ludomani mener at det aller største problemet er den massive markedsføringen av pengespill. I Danmark bombarderes man fra alle kanter.

– Burde det ikke være mulig å forby spillreklamen? Tobakk dreper, det gjør pengespill også. Vi anbefaler en markant nedgang i markedsføringen. Det har vært en tsunami av reklame siden 2012, sier Jørsel, som har jobbet tett med spillavhengige siden begynnelsen av 1990-tallet.

Sophie Lund behandler spillavhengige ved Ludomani-senteret i København.

Mange vurderer selvmord

Av 691 nye klienter i 2017 var det så mye som 38 prosent som hadde vurdert å begå selvmord, viste en undersøkelse. Det er særlig tre elementer som har forverret situasjonen seg de siste årene:

  • Det er kommet stadig flere og målrettede spill.
  • Tilgjengeligheten er enorm. På nettet er det døgnåpent.
  • Markedsføringen av pengespill i Danmark er skyhøy.

– Er det en utopi å få stanset all reklamen? I Italia blir det forbud fra 2019. Australia har forbud mot spillreklame under store sportsbegivenheter, forteller Jørsel.

Har man havnet i elendigheten bør man ta kontakt med hjelpeapparatet snarest, sier Sophie Lund. I nærmere ti år har hun behandlet storgamblere ved Ludomani-senteret i København.

Det første som skjer er at klienten får høre hva vedkommende kan tilbys av behandling. Deretter følger jevnlige samtaler, og pårørende er ofte med siden problemene i aller høyeste grad også rammer dem.

– Rundt 80 prosent av klientene våre når målsettingen sin og kommer ut av avhengigheten. Derfor er dette arbeidet så givende, sier Lund.

Neste år skal den danske lisensordningen revideres, og Center for Ludomani håper på en rekke innskjerpelser både når det gjelder markedsføring og bonusgrenser.

Publisert: