Tåregass mot homoparaden i Istanbul

Tyrkisk politi skjøt tåregass mot en parade som LHBT-samfunnet i Istanbul forsøkte å få av stabelen søndag på tross av demonstrasjonsforbudet.

TROSSER FORBUDET: Arrangørene av søndagens parade i Istanbul hevder at myndighetene bruker sikkerhet som begrunnelse for å forby alle demonstrasjoner kun fordi de ikke ønsker en homoparade i byen. Det er varslet en ny parade neste helg.
  • NTB
Publisert: Publisert:
TÅREGASS: Politiet i Istanbul skyter mot personer som hadde samlet seg for å gå i homoparaden søndag. Mer enn 300 politi var plassert langs gaten og i sidegater.
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

En gruppe mennesker hadde søndag samlet seg i Istiklal-gaten, et kjent strøk som besøkes av mange turister, der flere butikker hadde pyntet vinduene med regnbueflagget.Mer enn 300 politifolk var plassert langs gaten og i sidegater. Istanbul by nedla fredag forbud mot årets parade og oppga sikkerhet som begrunnelse. Forbudet gjelder til og med neste søndag 26. juni. Da skulle den offisielle Gay pride-paraden, som hyller lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT), finne sted.

Arrangørene av paraden hevder at sikkerhet kun brukes som argument fordi myndighetene ikke ønsker en homoparade i byen.

FORBUDT: Politiet i Istanbul stanser personer som hadde samlet seg for å gå i homoparaden søndag. Mer enn 300 politi var plassert langs gaten og i sidegater.

— Ledelsen i byen velger å begrense folks rettigheter og frihet istedenfor å ta grep for å hindre truslene, sier arrangørene.Også lørdag brukte politiet tåregass og gummikuler mot demonstranter. Da hadde omkring 500 mennesker samlet seg i protester mot et angrep fredag, utført av det som omtales som islamister, mot folk som var samlet i en platebutikk. Omkring 20 menn gikk løs på kunder og ansatte i platebutikken fordi det ble servert alkohol under ramadan.

Det har vært flere angrep i byen siste året, inkludert to selvmordsangrep i Istiklal-gaten.

Publisert: