Høyresiden i Europa jubler over brexit

Over hele Europa jubler høyrepartier for britenes nei til EU. - En seier for populismen, advarer forsker.

LE PEN: Lederen for det høyrepopulistiske partiet Nasjonal front i Frankrike, Marine Le Pen, jubler over Storbritannias utmelding av EU, i likhet med andre europeiske partier på ytre høyre fløy.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I Nederland var Geert Wilders, som leder det innvandringskritiske Frihetspartiet, raskt ute fredag morgen med krav om en nederlandsk EU-avstemming.

— Det nederlandske folket fortjener også en folkeavstemning. Frihetspartiet krever derfor en avstemning om nexit, en nederlandsk utmelding, sierWilders.

— Seier for frihet! Som jeg har sagt i årevis, må vi nå ha den samme folkeavstemningen i Frankrike og andre EU-land, skriver lederen for partiet på ytterste høyre fløy i fransk politikk på Twitter.

Avviser krav

Begge partiene har vært i sterk fremgang den siste tiden, og Frihetspartiet har gjort det skarpt på flere meningsmålinger frem mot valget i Nederland i mars neste år.

Sittende statsminister Mark Rutte avviser imidlertid Wilders' krav.

— Jeg tror ikke det er særlig stor interesse for en folkeavstemning om EU, sier han.

UiB-professor:

Les også

Dette kan bli historisk

Men frykten for en kjedereaksjon sprer seg blant EU-politikerne.

— Europa må reagere og vinne tilbake velgernes tillit. Det haster, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault.

Europaparlamentets president Martin Schulz opplyste fredag at han er i samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel om hvordan man kan unngå at euroskepsisen sprer seg i Europa.

— Den kjedereaksjonen som euroskeptikerne snakker om, kommer absolutt ikke til å skje, sier han til tysk TV.

FRIHETSPARTIET: Lederen for det nederlandske Frihetspartiet, innvandringskritiske Geert Wilders, krever at også Nederland holder folkeavstemning om EU.

— Stor tjeneste

Men også i Tyskland hyller det fremadstormende høyreorienterte populistpartiet Alternativ for Tyskland (AfD) Storbritannias beslutning om å forlate EU.

— Britene har gjort Europa en stor tjeneste med sin suverene beslutning, sier nestleder i AfDog medlem i EU-parlamentet, Beatrix von Storch.

I Danmark har det største partiet på borgerlig side, Dansk Folkeparti (DF), uttalt at også danskene bør få gå til urnene når britenes avtale med EU kommer på plass.

Les også:

Les også

- Brexit vil føre til børsfall verden over

Men det setter statsminister Lars Løkke Rasmussen foten ned for.

— Vi hører til i EU, og jeg har ingen planer om en folkeavstemning om det spørsmålet, sier han til Ritzau.

— EU er Danmarks beste mulighet til å påvirke den verdenen vi på godt og vondt er en del av, sier den danske statsministeren.

- Farlig forenkling

Brexit er en seier for populismen, mener den finske professoren og historikeren Matti Klinge.

— Det er en farlig forenkling av politiske sannheter og samfunnsliv, sier han til det finske nyhetsbyrået FNB.

En annen viktig følge av Storbritannias EU-utmelding er at tyngdepunktet i Europa vil bli flyttet ytterligere østover, mener han.

Les også:

Publisert: