- Brexit kan skape usikkerhet i Europa

Dårligere samarbeid i Europa kan gå ut over sikkerheten, frykter en norsk forsker etter den britiske EU-avstemningen.

ADVARER: Britenes EU-utmelding kan få følger for sikkerheten i Europa, advarer forskere.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Dersom det er riktig at europeisk samarbeid har skapt fred og stabilitet i Europa, vil et dårligere samarbeid redusere sikkerheten og tryggheten. Man kan lese brexit som et mistillitsvotum mot freds— og forsoningsarbeidet i Europa som EU har representert, sier NUPI-direktør og Europa-kjenner Ulf Sverdrup til NTB.

Han understreker at ingen vet hva som vil skje videre i brexit-sagaen, men frykter at en politisk tillitskrise mellom EU-landene og på tvers av grensene, økt polarisering og større avstand mellom eliter og velgere kan bli resultatet.

Ta ressurser

– Det kan også hende at forhandlingene med Storbritannia vil ta så mye ressurser at Europas evne til å løse problemer blir redusert. Det igjen vil skape mer usikkerhet, sier NUPI-direktøren.

Også statsminister Erna Solberg frykter at den britiske avgjørelsen blir en vitamininnsprøyting til dem som ønsker mindre samarbeid i Europa, til antiglobaliserings- og antiestablishment-kreftene. Hun er redd for et EU som blir mer innovervendt i stedet for å søke flere fellesløsninger.

Det samme mener Polens tidligere president Aleksander Kwasnieski, som spår at Storbritannias nei til EU vil føre til kaos i Europa.

– Vi trer nå inn i en periode preget av kaos, sjokk og uforutsigbare konsekvenser. Det gode samarbeidet vi har hatt i Europa de siste tolv årene, kommer vi ikke til å se noe mer av, sier den polske politikeren.

Terrorsamarbeid

Sverdrup påpeker at mange av dagens sikkerhetspolitiske utfordringer ligger hos EU – som terrorberedskap, migrasjon og Ukraina.

– Mange av disse sakene har ligget på vent siden februar i påvente av britenes avgjørelse. Nå får vi se hva som skjer, sier Sverdrup.

Nederlands etterretningssjef Dick Schoof frykter på sin side at antiterror- og sikkerhetsarbeidet i Europa kan rykke flere skritt tilbake på grunn av britenes EU-utmelding. Han har advart om at en brexit kan bety at Storbritannia går ut av Europol-samarbeidet, der mye av etterretningsutvekslingen foregår.

– Dersom man ikke får informasjon fra ett land, er det til stor fare for de andre landene. Nå må man finne nye måter å dele etterretningsmateriale på, sa Schoof og minnet om at terrorfaren etter angrepene i Paris i november i fjor og i Brussel i mars i år langt fra er over.

Ser ingen fare

Justis- og beredskapsminister AndersAnundsen(Frp) ser imidlertid ikke noen umiddelbare samfunnssikkerhetsutfordringer ved at Storbritannia går ut av EU.

– Vi har et veldig godt samarbeid med Storbritannia. Det er et samarbeid jeg er trygg på vil fortsette, sier han til NTB.

NATO-sjef Jens Stoltenberg understreker at Storbritannia vil forbli en sterk og engasjert NATO-alliert.

– Jeg vet at Storbritannias plass i NATO forblir uforandret. Når vi står overfor mer ustabilitet og usikkerhet, er NATO viktigere enn noen gang før som en plattform for samarbeid mellom europeiske medlemsland, sier han i en uttalelse.

Stoltenberg har tidligere advart mot et mer fragmentert Europa og sagt at det ville være en fordel for britene å bli i Unionen.

Publisert: