Søviknes vil bli stor-ordfører

Terje Søviknes (Frp) hadde bestemt seg for at inneværende periode var hans siste som ordfører. Etter gårsdagens vedtak om å slå sammen Os og Fusa har pipen fått en annen lyd.

VIL BLI STOR: Terje Søviknes øyner muligheten for å bli sittende som ordfører i 24 år. I neste periode som ordfører for en ny storkommune ved Bjørnefjorden.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Onsdag kveld stemte både kommunestyrene i Fusa og Os for å slå seg sammen. I Os stemte 33 av 35 representanter for en sammenslåing, mens 17 av 21 representanter i Fusa stemte for den nye storkommunen.

Og med muligheten for å bli første ordfører i den nye storkommunen, åpner nå Terje Søviknes (Frp) for å ta gjenvalg.

— Det er lenge igjen til 2019, men jeg blir trigget av nye utfordringer. Å få en fusjon av to kommuner til å fungere er en veldig spennende utfordring. Det gjør det svært interessant for meg å ta en periode til, sier mannen som har vært ordfører i Os siden 1999.

Følg alle kommunesammenslåingene på Vestlandet

- Stortinget frister ikke

Den mest imponerende prestasjonen gjorde han kanskje i fjor høst. I et valg der Frp gikk tilbake over alt, oppnådde Søviknes og Frp 39,4 prosents oppslutning. Det sikret han en femte periode som ordfører. Lykkes han med å bli valgt som ordfører for en sammenslått Os og Fusa-kommune betyr det 24 år som ordfører.

— Hva med stortingsvalget i 2017?

— Stortinget frister ikke meg. Det er mer spennende den jobben jeg har nå, sier han og legger til:

— Men jeg avviser ikke at jeg takker ja hvis vi fortsetter i regjering og det dukker opp et tilbud derfra, sier han.

Sterke kommuner

Men det er ikke bare muligheten til å bli ny ordfører som gleder Os-politikeren. Hadde en ikke lykkes med å få til en sammenslåing med en av naboene, kunne en fort risikert å bli innlemmet å en stor bergenskommune. Kommunalminister Jan Tore Sanner har nemlig gjentatt på innpust og utpust at kommunereformen ikke går over. Og når Jonas Gahr Støre i forrige uke varslet at reformen også vil fortsette med dem i regjering, så tyder alt på at det blir en runde to.

Les også

Direkte:Osterøy sa nei til Bergen

— Os er veldig tett knyttet til Bergen. Skulle en tegnet kartet i Oslo, så hadde grensen lett gått sør for Bjørnatrynet. Sett i det lystet er dagens vedtak viktig for oss, sier Søviknes.

Han mener Bergen trenger sterke omegnskommuner. Dem er det i ferd med å bli flere av. Denne uken har det blitt etablert ny storkommune både nord, vest og sør for Bergen.

— Du har vært ordfører for Os. Hvilke ambisjoner har du for Fusa?

— Det første jeg vil gripe fatt i er å søke om midler til å planlegge en bro mellom Os og Fusa. Med de nye fergeavløsningsmidlene mener jeg dette er realistisk, sier Søviknes, som anslår en slik bro til å koste mellom 2,5 og tre milliarder kroner.

Mange spørsmål er imidlertid uavklart. Skal broen bygges der fergen går i dag eller lenger inn i fjorden.

— Alle beregninger tyder på at det er mulig å bompengefinansiere dette, sier han.

Måbedre forholdet til kollega

Forholdet til Fusa-ordfører Atle Kvåle (Ap) er det første Terje Søviknes (Frp) må få orden på. Sistnevnte gikk til frontalangrep på Kvåle da han forsøkte å stoppe reformprosessen kort tid etter at intensjonsavtalen ble underskrevet.

Søviknes raste i media og sa at Kvåle ikke var en mann å stole på. Han kalte også Fusa et konkursbo.

— Jeg angrer ikke, sier Os-ordføreren.

— Det var viktig å få på plass en realitetsorientering. Historien videre var at fylkesmann Lars Sponheim oppsøkte kommunestyret i Fusa og oppmodet dem om ikke å avslutte prosessen før de hadde hørt sin egen befolkning. Da innbyggerundersøkelsen kom i forrige uke viste den at 65 prosent var positiv til sammenslåing med Os.

Søviknes tror hans utspill var viktig.

— Ellers hadde kanskje prosessen stoppet opp. Det var også viktig at Sponheim troppet opp på kommunestyremøtet og ba dem fortsette prosessen.

Publisert: