Økokrim henlegger etterforskningen mot tidligere statsråd Ola Borten Moe

(E24) Etterforskningen har ikke avdekket opplysninger som indikerer innsidehandel, ifølge en pressemelding.

Publisert: Publisert:

– Det har gjennom etterforskningen ikke fremkommet noen holdepunkter for at Ola Borten Moe har foretatt innsidehandel. Dette samsvarer med det han selv har opplyst, sier Økokrim-sjef Pål K. Lønseth.

– Vår konklusjon er at Ola Borten Moe er helt utenfor mistanke for innsidehandel. Saken er derfor henlagt i tråd med dette, sier Lønseth.

– Glad for at saken er over

Ola Borten Moe er lettet.

– Henleggelsen er som ventet. Utover det er jeg bare glad for at saken er over, skriver han i en SMS til E24.

Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Sp, er også fornøyd med utfallet.

– Det betyr at Økokrim ikke har funnet noen holdepunkt for innsidehandel, skriver hun i en SMS.

– Vi er glad for at all mistanke nå er ryddet av veien, legger hun til.

– Streng fortrolighet

Økokrim åpnet etterforskning mot den tidligere ministeren i august i fjor.

– Hvorfor har dette tatt så lang tid?

– For det første er det en hel del etterforskningsskritt som er gjennomført og som tar tid. Saken krevde at vi måtte få tilgang til regjeringsdokumenter og RSURSURegjeringens sikkerhetsutvalg (RSU) behandler saker av sikkerhetspolitisk eller beredskapsmessig karakter hvor innholdet tilsier begrenset spredning av informasjon på grunn av graderingsnivå. (kilde: regjeringen.no)-notater, sier Lønseth til E24.

Å få innsyn i disse notatene krever at man følger visse prosedyrer, forklarer Økokrim-sjefen.

– Vi har hatt kontakt med SMK om dette, og fått innsyn, men det prinsipielle rundt hvem som kan få innsyn i disse tar tid. Det er streng fortrolighet rundt disse dokumentene, og det er i utgangspunktet bare regjeringsmedlemmer og embetsverket rundt dem som skal ha tilgang til disse.

Lønseth sier det var viktig for Økokrim å få tilgang til dokumentene.

– Hva som står i dokumentene, kunne ha mye å si for hvilken informasjon Borten Moe satt på da han handlet aksjer. Vi bruker også selvfølgelig ressurser på andre saker samtidig, og det har også ført til at denne saken har tatt lengre tid, sier han.

Aksjekjøp i Kongsberg Gruppen og Yara

Økokrims undersøkelser har hovedsakelig har hatt som formål å kartlegge om Borten Moes beslutning om å kjøpe aksjer kan ha vært påvirket av innsideinformasjon.

Som ledd i dette inngår hvem som hadde innsideinformasjon om Kongsberg Gruppen i tiden før Borten Moe handlet aksjer i selskapet mellom 5. januar og 11. juli 2023.

«Etterforskningen har ikke avdekket opplysninger som gir mistanke om at Borten Moe har foretatt innsidehandel», heter det i pressemeldingen.

Økokrim har også undersøkt den tidligere ministerens aksjekjøp i Yara i april 2022.

Borten Moe var i kontakt med selskapet to ganger før aksjekjøpene, ifølge pressemeldingen. Men på tidspunktene for den tidligere statsrådens aksjekjøp, forelå det ikke innsideinformasjon om selskapet, har Økokrim konkludert.

Gikk av

I fjor sommer gikk daværende minister for forskning og høyere utdanning, Ola Borten Moe, av etter at E24 avslørte at han kjøpt aksjer, blant annet i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen.

Borten Moe sa selv til E24 at han mente han hadde brutt regjeringens habilitetsregelverk.

Økokrim valgte senere å åpne etterforskning for å undersøke om Borten Moe hadde gjort noe straffbart i forbindelse med aksjekjøpene.

Borten Moe har selv hele tiden sagt at han ikke hadde innsideinformasjon om noen av selskapene da han handlet aksjer.

Publisert: