Må betale skatteregning på 25 millioner

Magnus Engevik fra Os tapte for andre gang i retten. Skatteregningen på 25 millioner kroner må betales, slår lagmannsretten fast.

SKATTEKRANGEL: Osingen vant 90 millioner på spillet Mega Fortune, og mener seg skattemessig forskjellsbehandlet i forhold til gevinster vunnet gjennom spill i regi av Norsk Tipping. ILLUSTRASJON: SCANPIX
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Magnus Engevik

Les også

vant for flere år siden 92,4 millioner kroner på nettspill

. I etterkant fikk han en skatteregning på 25 millioner kroner, men osingen mente å være fristilt fra regningen.

Engevik gikk derfor til sak mot Skatt vest, men tapte. Han ga seg imidlertid ikke og tok saken videre til Gulating lagmannsrett.

I en fersk dom slår de enstemmig fast at anken forkastes.

Dette betyr at Engevik må betale skatteregningen på 25 millioner kroner, samt halvparten av saksomkostningene på ca. 30.000 kroner. Resten må spillselskapet Betsson Services ta.

Hørt om Magnus Engevik?

Les også

Tidenes flaks sender osing (22) inn på inntektstoppen

Vil vurdere ny anke

-Foreløpig har vi ikke noen kommentar, men vi tar dommen til etterretning og vil studere den, sier partner og advokat Halvor Manshaus i Schjødt, som representerer Engevik.

Hovedpoenget til Engevik har vært at skatteloven har et system der gevinster på visse betingelser er skattefrie. I praksis: Bare gevinster fra Norsk Tipping.

— Hva synes din klient om resultatet?

— Foreløpig har han bare tatt den til etterretning. Vi har ikke fått tid til å sette oss ned og lese gjennom premissene som lagmannsretten har kommet frem til. Først da vil vi se på en eventuell anke til Høyesterett.

Det har ikke lykkes BT å få en kommentar fra Engevik. Han har tidligere vist til sine advokater.

Les også:

Les også

Vil ikke skatte av gigantgevinsten

Gevinst fra sengen

Allerede i 2012 ble Engevik varslet av Skatt vest om at gevinsten ikke var skattefri. Nettspilleren påklaget dette. Skatteklagnemnda fastholdt avgjørelsen og vedtok at de litt over 90 millioner kronene var skattepliktige. I oktober 2014 gikk Engevik til sak mot Skatt vest.

Det var imidlertid en søvnfattig natt som startet det hele.

- Jeg tok med laptoppen i sengen fordi jeg ikke var særlig trøtt, han Engevik tidligere fortalt til Dagbladet.

Han logget seg inn på nettsidene til spillgiganten Betsson, hvor han fikk ti gratissjanser på spillet «Mega Fortune».

Kort tid senere hadde han vunnet tidenes norske enkeltgevinst: 90,4 millioner kroner.

Les også:

Les også

Osing (22) vant 92 mill. Nå anker han for å slippe skatt.

Unntak fra skatteregel

Det er skattelovens paragraf 5–50som problematiseres i saken.

Her gis det nemlig unntak fra skatt på gevinster fra «pengespill og lotterier i en annen EØS-stat som godtgjøres å tilsvare de spill eller lotterier som lovlig kan tilbys i Norge, og som er underlagt offentlige tilsyn og kontroll i hjemstaten».

Engeviks advokater har argumentert med at Mega Fortune er et lykkehjulspill i likhet med dem Norsk Tipping tilbyr. Selskapet Betsson er videre registrert i EØS-landet Malta, og underlagt tilsyn og kontroll der.

Skattekontoret har på sin side dratt frem at dersom du skal slippe skatt på gevinster i andre EØS-land som er underlagt offentlige tilsyn og kontroll i hjemstaten, må overskuddet fra virksomheten går til veldedige og allmennyttige formål.

Lagmannsretten mente Mega Fortune ikke tilsvarer et norsk spill som lovlig kan tilbys i Norge, til tross for at Betsson vil gi av overskuddet til humanitære og samfunnsnyttige formål.

«Vilkårene for skattefritak for gevinster av spillet etter nevnte unntaksregel vil følgelig heller ikke være oppfylt», heter det i dommen.

Grense på 10.000

Skatt Vest kan ikke uttale seg om konkrete saker på grunn av taushetsplikt.

På generelt grunnlag må man i utgangspunktet skatte av tilfeldige gevinster fra bl.a. pengespill og lotteri dersom gevinsten er over 10.000 kroner.

- Så finnes det unntak fra dette, som Norsk Tipping, Rikstoto og andre aktører med tillatelse fra Lotteritilsynet, har avdelingsdirektør Nina Elise Domaas tidligere uttalt til BT.

Etter at Engevik dro i land gigantgevinsten, var det kun Trond Mohn som hadde høyere inntekt i Hordaland i 2011.

Bortsett fra intervjuet med Dagbladet, som opprinnelig var gjort anonymt, har Engevik holdt en lav profil.

Dommen er først rettskraftig hvis Engevik ikke velger å anke.

Publisert: