Wall Street falt kraftig

Etter en etterlengtet opptur i går, fortsatte de amerikanske indeksene fallet i dag. Teknologiaksjene fikk det ekstra tungt.

Aksjemarkedet er inne i måneden som historisk er den svakeste i aksjemarkedet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Slik så de toneangivende indeksene ut ved stengetid torsdag:

  • Tek-indeksen Nasdaq falt 2,84 prosent
  • Samleindeksen S&P 500 falt 2,11 prosent
  • Industriindeksen Dow Jones falt 1,54 prosent

Ansettelsesfrys i Meta

Flere av de største teknologiaksjene på Wall Street faller torsdag.

Apple falt 4,91 prosent. Det skjer etter at Bank of America kuttet kursmålet fra 185 til 160 dollar, skriver CNBC.

Tesla kan også notere seg en nedtur på børsen i dag. Selskapet endte ned 6,81 prosent.

Meta falt 3,67 prosent. Ifølge Bloomberg annonserte Meta-sjef Mark Zuckerberg i en spørsmål og svar-runde med de ansatte, at selskapet vil fryse ansettelser. Bloomberg skriver videre at Zuckerberg skal ha sagt at selskapet vil være en «noe mindre organisasjon» mot slutten av 2023.

Vekst- og teknologiselskaper har fått det tøft på børsene den siste tiden. Årsaken er at lovnadene om fremtidig inntjening blir mindre verdt når rentene settes opp og finansiering blir dyrere.

– Et sykdomstegn

Aksjestrateg i Nordea, Joachim Bernhardsen, tror det er den overhengende resesjonsfrykten som driver markedet nedover.

– Frykten har ligget i markedet lenge med høye renter og resesjonsfrykt blir ikke borte etter hva Bank of England gjorde i går, og ligger som en klam hånd over markedet.

Den britiske sentralbanken Bank of England startet kjøp av britiske statsobligasjoner for å styrke markedets tillit etter et kraftig valutafall denne uken.

– I bunn og grunn er det et sykdomstegn at de må inn i marked på den måten. Det kan være en årsak til fallet i dag, sier han videre.

Les også

Lakseaksjeraset bærer all mulig preg av å være overdrevet

Mot tredje kvartal på rad med fall

– Selv om resultatsesongen for tredje kvartal forventes å bli utfordrende, må investorer spørre seg selv hvor mye av de dårlige nyhetene som allerede er priset inn, sier Ron Saba, senior porteføljeforvalter i Horizon Investments LLC, til Bloomberg.

S&P 500 går mot sitt tredje kvartal på rad med nedgang. Det vil i så fall være første gang siden finanskrisen i 2008, skriver Bloomberg.

Dow Jones ligger også an til nedgang for tredje kvartal på rad. Det vil være første gang siden 2015, skriver CNBC.

– Ekstrem pessimisme kombinert med rimelige verdsettelser, kan gi investorene en mulighet til å hente inn noen av tapene sine i fjerde kvartal når markedene stiger fra oversolgte nivåer, sier Raba videre.

Sterkt arbeidsmarked

Antallet amerikanere som søkte om ledighetstrygd for første gang falt til det laveste på fem måneder. Bernhardsen sier at den amerikanske sentralbanken (Federal reserve) sitt mål er å svekke økonomien nok til at det svekker arbeidsmarkedet.

– Det aller viktigste for Fed er at arbeidsmarkedet kjøler seg ned. Tallet i dag var veldig sterkt, og viser at det fortsatt er veldig høy aktivitet i arbeidsmarkedet, sier aksjestrategen.

Bernhardsen forklarer at Fed ønsker seg et svakere arbeidsmarkedet fordi det vil dempe prispresset og kjøle ned økonomien.

Warren Buffet kjøper oljeaksjer

CarMax rapporterte om en nedgang i salgsvolumet torsdag. fra 31. mai til 31. august falt salget med 2,9 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Wall Street sender aksjen ned over 15 prosent i åpningsminuttene.

Berkshire Hathaway laster opp 5,99 millioner aksjer i Occidental Petroleum. Dermed eier det Warren Buffet-kontrollerte selskapet 20,9 prosent i oljeselskapet. Aksjen er opp 0,37 prosent ved åpning, men er ned rundt 20 prosent den siste måneden.

Publisert: