Gjeldsrådgiver «flippet» kundens hus: – Kvalmt

(E24) Tamara Hope Hauger var i økonomisk krise. Gjeldsrådgiveren hun gikk til kjøpte huset hennes langt under takst. Like etter solgte han det videre for over en million kroner mer.

Tamara Hope Hauger solgte huset hun hadde arvet, for å rydde opp i økonomiske problemer.
Publisert: Publisert:

I 2022 sto Tamara Hope Hauger (47) i en økonomisk krise. Hun hadde arvet et hus i Fredrikstad etter moren som gikk bort i 2020, men det hadde hopet seg opp med ubetalte regninger, og huset var begjært tvangssolgt.

Selv bodde hun utenfor Malaga i Spania, og hadde ikke penger til å betale krav på nesten 300.000 kroner, forteller hun.

– Jeg sto her i Spania med liten inntekt og hadde ikke flere hundre tusen på sparekonto, så jeg søkte på alt jeg kunne. Smålån. Banklån.

– Jeg var desperat, sier Hauger til E24.

Tipset om proff

En venninne tipset henne om en profesjonell gjeldsrådgiver, Sturla Bull-Olsen i selskapet Figent i Bergen. Selskapet hjelper folk med pengeproblemer, og kaller seg «veien tilbake til en trygg økonomi», på nettsidene.

Bull-Olsen er daglig leder og en av eierne i Figent. Hauger sier til E24 at hun aldri møtte Bull-Olsen, men at de snakket på telefon og ble enige om at Figent skulle hjelpe henne.

Figent finner långivere til kundene, slik at kundene kan betale ned dyr gjeld og bli kvitt inkassosaker. Men Bull-Olsen og Hauger ble enige om en alternativ løsning:

Hauger kunne selge huset i Fredrikstad til Bull-Olsens investeringsselskap for 650.000 kroner. Bull-Olsen skulle betale ned Haugers gjeld, resten av kjøpesummen skulle Hauger få overført på konto.

Sturla Bull-Olsen er daglig leder og en av eierne i Figent.

Gjeldsrådgiveren fikk takst på 1,6 mill.

Hauger og Bull-Olsens selskap, Bull-Olsen Invest, signerte kjøpekontrakten på 650.000 kroner i oktober 2022.

En uke tidligere hentet Bull-Olsen inn en e-takst fra en eiendomsmegler. Megleren mente huset var verdt 1,6 millioner kroner. Det sier Hauger hun aldri fikk beskjed om av Bull-Olsen.

Kjøpet er registrert i eiendomsregisteret 16. november 2022. Kort tid etter la Bull-Olsen huset ut for salg igjen på det åpne markedet. Prisantydningen var 1,6 millioner kroner.

– Det var ekstremt mange interessenter – faktisk hele 101 som meldte sin interesse til eiendommen, sier eiendomsmegler Lars Ketil Liane, som verdivurderte og solgte huset for Bull-Olsen.

Huset på 173 kvadratmeter var ifølge megleren et «fullstendig renoveringsobjekt».

Etter en budrunde solgte Bull-Olsen huset for 1,8 millioner kroner i januar 2023 – over én million kroner mer enn han kjøpte det for, tre måneder tidligere.

– Kvalmt

Hauger satt igjen med rundt 300.000 kroner etter at gjelden hennes og andre utgifter på eiendommen var betalt ned. Hun synes det er tøft å tenke på at Bull-Olsen solgte huset videre til en mye høyere pris enn hun fikk.

– Jeg syns det er kvalmt. Det huset var arven fra moren min, som jeg skulle gi til barna mine, sier hun.

Hun sier hun selv ikke hentet inn en megler for å vurdere hvor mye huset var verdt, før hun solgte det for 650.000 kroner.

– Han (Bull-Olsen, journ.anm.) sa at han gjorde det. Jeg var kanskje dum, men jeg hadde dårlig tid og jeg stolte på ham, sier hun.

Tamara Hope Hauger bor i den spanske byen Fuengirola, like utenfor Malaga.

Bull-Olsen: – Eiendommen var et «vrak»

Gjeldsrådgiver Sturla Bull-Olsen ønsker ikke å møte E24 til et intervju. Han har svart på spørsmål på e-post.

Han skriver til E24 at Hauger aldri tidligere har sagt at hun var misfornøyd, og at det var opp til henne om hun ville selge huset for 650.000 kroner.

– Dette var prisen som ble tilbudt Hauger og som hun aksepterte.
Han skriver at de to diskuterte salg i det åpne markedet, men at Hauger ønsket å selge boligen «umiddelbart med minst mulig bryderi og tidsbruk».

Boligen ble omtalt som et renoveringsprosjekt og lagt ut på 1,6 millioner kroner på Finn.

– Dette er ikke vanskelig å forstå ut fra eiendommens tilstand. Eiendommen var et «vrak». Dette var tydelig ut fra bilder vi fikk se, og vedtak med pålegg fra eltilsynet.

– Det var på denne tiden tinglyst to tvangssalg på eiendommen og flere utleggsforretninger. En slik løsning har Hauger hele tiden gitt uttrykk for at har vært en veldig god løsning for henne, skriver han.

– Hvorfor betalte du Hauger 650.000 kroner for boligen når du hadde hentet inn en e-takst som verdsatte boligen til 1,6 millioner kroner?

– Jeg var særdeles usikker på hvilken salgssum som ville være realistisk å oppnå i markedet; hensyntatt eiendomsmarkedet generelt og eiendommens elendige beskaffenhet.

Bull-Olsen var aldri i boligen selv, og skriver at han anså kjøpet som «svært risikabelt». Etter hans vurdering var riktig pris på eiendommen tomteverdien, minus rivningskostnader, forklarer han til E24.

– Husk at en meglervurdering soleklart ikke bygger på en fagmanns vurdering av teknisk tilstand, betydning av alle feil, kostnader til reparasjoner, potensial for skjulte skader/omfang osv., skriver han.

HUsker ikke beløpet

Bull-Olsen skriver til E24 at det er vanskelig, etter et og et halvt år, å huske med sikkerhet om han refererte til beløpet i e-taksten overfor Hauger.

– Etter min erindring ble det omtalt, skriver Bull-Olsen.

Han skriver at Hauger var innforstått med at det ble hentet inn e-takst.

– Hvis hun «ikke visste» beløpet kunne hun jo spørre om det eller be om kopi».

– Hun visste jo verdien som ble lagt til grunn da hun selv overtok eiendommen. Så hun var rimeligvis langt fra uvitende om verdispørsmål, skriver han.

Videre skriver Bull-Olsen:

– Ved kjøpet ble Hauger «isolert» i betydelig utstrekning mot mangelsansvar i henhold til kontrakten. Dette var mulig da det ikke var salg til forbruker, og begrunner lavere pris. Motsatt ved vårt salg, der vi måtte være forberedt på å stå til rette for mangelskrav i fem år på ordinært grunnlag etter avhendingsloven.

Megleren som solgte huset omtalte det som et «fullstendig renoveringsobjekt».

Bull-Olsen beskriver den store interessen for boligen som «svært overraskende».

– Ved salget fryktet vi for både en langdryg salgsprosess og en beskjeden oppnåelig kjøpesum; kombinert med betydelige løpende utgifter.

– Gjorde du noen utbedringer på huset før du solgte det videre for 1,8 millioner kroner?

– Ja, jeg hadde håndverkere og andre eksterne parter som var med og klargjorde eiendommen for salg.

Bull-Olsen forklarer at Figent hjalp Hauger med en gjeldsoversikt, dialog med blant annet inkassobyråer og tingretten, samt andre praktiske forhold.

Registrerte salget som en gave

I Eiendomsregisteret er boligsalget registrert som en gave fra Hauger til Bull-Olsens investeringsselskap.

Gavesalg brukes typisk av nærstående familiemedlemmer, som ønsker å overføre eiendom under markedspris, ofte ved generasjonsskifter.

Ifølge Bull-Olsen var det Statens kartverk som anbefalte ham å gjøre det på denne måten.

– Alternativt måtte vi sende dem en forklaring på verdien/eiendommens forringelse. Dette ville ventelig bli en tidkrevende saksbehandling, skriver Bull-Olsen.

– Da Hauger sa at salget hastet, valgte vi å krysse av for gavesalg, etter telefonisk kontakt med Kartverket, skriver han.

Ifølge Kartverket var de i dialog med Bull-Olsen om boligsalget. Kartverket har delt en e-post med E24, der Bull-Olsen bekrefter at salget skal registreres som et gavesalg.

Bakgrunnen var at Kartverket ville avklare hvorfor kjøpesummen var lavere enn markedsverdien på boligen.

– I e-posten går det frem at det er Bull-Olsen som bekrefter overfor Kartverket at det er et gaveelement i salget, skriver Kartverket til E24.

Det var stor interesse for huset, med flere enn 100 på interesselisten.

Finanstilsynet undersøkte Figent i høst

Bull-Olsen er en av flere gjeldsrådgivere i Bergen E24 har undersøkt det siste året.

Han har i mange år tatt betalt for å hjelpe folk i økonomiske problemer gjennom selskapene Figent og nedlagte Zapp Finans. Bull-Olsen har blant annet skaffet kunder kortsiktige lån i gråmarkedet, der private låner penger av hverandre utenfor det regulerte banksystemet.

Bull-Olsen har samarbeidet med flere av gråmarkedsaktørene E24 omtalte i saken «Skyggebankene» i fjor.

Han har samarbeidet med Steinar Fosslis selskap CIM, brukt advokat Nils Tangedal i som juridisk rådgiver, og tidligere drevet finansselskap med Jørn Vikøyr. Finanstilsynet vedtok i fjor stans av ulovlig virksomhet i tre selskaper, eid av henholdsvis Fossli, Tangedal og Vikøyr. Tangedal og Fossli klaget på vedtakene, og mener selskapene har drevet i tråd med loven.

– Det er korrekt at noen av våre kunder har brukt CIM for å fylle sitt finansieringsbehov, men dette samarbeidet er av beskjedent omfang. Vi har benyttet advokat Tangedal som juridisk rådgiver ved enkelte anledninger. Hva gjelder Vikøyr opphørte vår relasjon endelig i 2014, skriver Bull-Olsen.

Høsten 2023 undersøkte Finanstilsynet om Bull-Olsens selskap Figent drev med ulovlig finansieringsvirksomhet. Tilsynet konkluderte med at selskapet drev i tråd med lovverket.

Bull-Olsen skriver til E24 at dialogen med Finanstilsynet har vært god og tillitsfull.

– Vi er tilfreds med at deres endelige vurdering er i tråd med vår egen oppfatning.

Publisert: