Møtte tillitsvalgte om Tesla: – Finner oss ikke i dette

(E24): Arbeiderpartiets Tuva Moflag og Torbjørn Vereide var i Sarpsborg for å snakke om – ikke med – Tesla denne uken.

Torbjørn Vereide og Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet møter tillitsvalgt Stig Aimar Hansen (i midten) i Fellesforbundets avdeling i Sarpsborg. Her fra Teslas servicesenter like ved Fellesforbundets kontorer.
Publisert: Publisert:

«Jeg støtter kravet om tariffavtale hos Tesla» står det på et digert rødt klistremerke i frontruten på Tuva Moflags Tesla Model X.

Sammen med stortingskollega Torbjørn Vereide (Ap) ankommer hun Fellesforbundets lokalkontorer i Sarpsborg i bilen hun nå på en måte må «unnskylde»: Ungeflokken må få plass i en elbil, så da ble det denne.

Men ledelsen for bilprodusenten har Moflag lite til overs for.

– Det vi ser er et angrep mot den nordiske modellen, og det finner vi oss rett og slett ikke i. Vi synes den holdningen Elon Musk utviser er ugrei. Det vil vi ta sterkt avstand fra, sier Moflag til E24.

Stortingspolitiker Tuva Moflag har selv en Tesla, men gjør det i frontruten klart at hun støtter kravet om tariffavtale i bedriften.

Siden oktober har Fellesforbundets søsterforbund IF Metall vært i streik ved Tesla-verksteder i Sverige.

Forbundet ønsker tariffavtaler for de ansatte, noe Tesla har satt ned foten for.

Svenske havnearbeidere har allerede nektet å losse Tesla-biler. Danmarks største fagforbund 3F Transport varslet tirsdag at de er klare til å støtte IF Metall. 3F Transport vil også stanse import til markedet i Sverige.

I Norge har også Fellesforbundet startet sin egen sympatiboikott.

Hos Fellesforbundet i Sarpsborg fikk Aps utsendte høre om utfordringer med å få organisert de ansatte i det nærliggende servicesenteret til Tesla.

Tillitsvalgt Stig Aimar Hansen, flankert av Madeleine Endestad Frydenlund og Stein Tore Andersen, kunne fortelle at det er tilnærmet umulig å komme gjennom hos bilprodusenten.

Stig Aimar Hansen, Madeleine Endestad Frydenluynd og Stein Tore Hansen i Fellesforbundet deler erfaringer om organiseringen av Tesla-ansatte med stortingspolitikerne Tuva Moflag og Torbjørn Vereide (begge Ap).

Streik og sympatiaksjoner

– Vi har jo begynt å følge med utenfor her etter streiken begynte i Sverige. Vi kjører forbi og ser etter svenske biler, men det har ikke dukket opp noen ennå, sier Stig Aimar Hansen.

Blant sympatiaksjonene i de skandinaviske landene er nemlig det å nekte svenske Tesla-biler lossing og service i et naboland, når de egentlig skulle blitt håndtert av de svenske streikende arbeiderne.

Les også

Leiv ble pensjonist. Etter to år ombestemte han seg.

Madeleine Endestad Frydenlund var også ved Tesla-senteret onsdag, forteller hun under møtet.

Hun tok kontakt i skranken og spurte om hun kunne få snakke med noen.

– Etter hvert kom det en som sa at «om noen ville organisere seg så hadde de allerede gjort det». Og om vi skulle snakke med noen, så måtte de ansatte gjøre det på fritiden.

Hvis de ansatte ville snakke med Fellesforbundet i lunsjpausen, var det angivelig greit, men ikke i bedriftens lokaler, sier Fellesforbundet de fikk beskjed om.

– Jeg spurte om jeg kunne legge igjen materiale til dem, altså brosjyrer med informasjon. Da måtte de høre med noen lenger opp i systemet. Så jeg la igjen et visittkort, men vi har ikke hørt noe mer, sier Frydenlund.

E24 har oversendt innholdet i denne artikkelen, med uttalelsene fra Arbeiderpartiet og erfaringene fra Fellesforbundet, til Teslas pressekontakt i Norge.

Tesla Norge skriver i sitt svar at de forholder seg til norske lover og regler, og at medarbeidere står fritt til å organisere seg.

Les hele svaret fra Tesla Norge lenger ned i artikkelen.

Hos Tesla-senteret i Sarpsborg har det ikke vært svar å få ved gjentatte telefonanrop.

Etter å ha blitt satt over til Tesla sentralt, opplyser sentralbordet at ansatte ikke har lov til å snakke med pressen, og at mediene må ta kontakt med pressekontakten.

Fellesforbundets Stig Aimar Hansen forteller Tuva Moflag og Torbjørn Vereide i Arbeiderpartiet om utfordringene med å organisere ansatte i Tesla i Sarpsborg.

Hasteinnkalte til møte – fikk brev

I desember sendte Arbeiderpartiets fagpolitiske talsperson Per Vidar Kjølmoen et brev til Tesla Norge med det Ap selv kalte en «hasteinnkalling» til et møte på Stortinget.

Tema skulle være reglene i det norske arbeidslivet, men norgessjef Axel Tangen i Tesla uteble. I stedet sendte han et brev tilbake.

Der skrev han at «alle våre medarbeidere i Norge står fritt til å selv velge om de ønsker å organisere seg eller ikke – uansett hva de velger vil det ikke få konsekvenser for deres arbeidsforhold».

Tesla gjentar dette budskapet i sitt svar til E24 i forbindelse med denne artikkelen.

Les også

– Når me syng arbeidarsongane, kjenner eg at det rører meg sterkt

Stig Aimar Hansen fester ingen lit til uttalelsene fra norgessjefen.

– Organisasjonsfriheten må bli reell, for alle. For det er den ikke nå. Dette har blitt mer og mer vanlig med internasjonale selskaper. Prøver du å organisere deg, da sier de bare «du er ferdig».

Invitasjonen står ved lag

Tuva Moflag sier de vil følge opp norgessjefens brev.

– Når han sier at det er fritt frem å organisere seg, så forventer vi at det er det. Mens de tilbakemeldingene vi får tyder på at det ikke stemmer i praksis. Det synes vi er alvorlig, sier Tuva Moflag.

Invitasjonen til Teslas norgessjef fra Kjølmoen og Arbeiderpartiet står ved lag, forteller hun.

– Arbeiderpartiet står skulder ved skulder med fagforeningene for å sikre at organisasjonsfriheten er reell, sier Moflag, som legger til at fagforeningsfradraget er doblet, for å gjøre det billigere for folk å organisere seg.

Torbjørn Vereide sitter i arbeids- og sosialkomiteen sammen med blant andre Tuva Moflag. Her i samtaler med Stig Aimar Hansen fra Fellesforbundet.

Torbjørn Vereide understreker at den norske modellen fungerer, noe han ber Elon Musk og Tesla ta innover seg.

– Vi skal ikke ha amerikanske tilstander i norsk arbeidsliv. I USA må folk jobbe dobbelt så mye for å overleve. Når folk tenker som Elon Musk om det organiserte arbeidslivet, så får det konsekvenser for de som skal utføre jobben, sier han.

Les også

Leiv ble pensjonist. Etter to år ombestemte han seg.

Tesla Norway AS hadde 1.482 ansatte i 2022, ifølge Brønnøysundregistrene.

Tesla Norge skriver i en e-post at de er stolte over å kunne bidra til Norges overgang til bærekraftig energi.

«Vår prioritet vil alltid være våre kunder og ansatte. Tesla har siden etableringen i Norge forholdt oss til norske lover og regler, inklusive de som regulerer arbeidslivet. Dette innebærer at alle våre medarbeidere i Norge står fritt til å selv velge om de ønsker å organisere seg eller ikke – uansett hva de velger vil det ikke få konsekvenser for deres arbeidsforhold.»

«I og med at det er frivillig om man vil organisere seg eller ikke, mener vi å oppfylle hovedpunktet i den norske modellen. Tesla har ingen form for global policy mot et organisert arbeidsliv», heter det i e-posten fra Tesla.

Publisert: