Hotelltopper om opposisjonens krisepakke: – Helt nødvendig

Opposisjonspartiene har lagt frem en krisepakke som ifølge Virke Reiseliv vil redde arbeidsplasser. For hotellbransjen kan det bety at stengte dører åpnes.

Konsernsjef Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels, konsernsjef Morten Thorvaldsen i Thon Hotels og administrerende direktør Kjetil Smørås i hotellkjeden De Bergenske mener den nye krisepakken er positiv for hotellbransjen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Opposisjonspartiene la mandag kveld frem en ny krisepakke. De vil blant annet videreføre en forsterket permitteringsordning fram til 1. oktober og forlenge kompensasjonsordningen for kriserammede bedrifter fram til 1. juli.

– Dette er gledelige nyheter for oss. For det første er det viktig for oss og våre ansatte at opposisjonen har forlenget permitteringsordningen og den forhøyede dagpengesatsen.

Det sier konsernsjef Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels til E24, etter å ha lest hva opposisjonspartiene foreslår.

– Det skaper trygghet for ansatte og arbeidsplasser vi ønsker å få tilbake. Forlengelsen av kompensasjonsordningen skaper større forutsigbarhet i en tøff tid, sier han.

Konsernsjef Morten Thorvaldsen i Thon Hotels er fornøyd med at flertallet vil videreføre permitteringsordningen og forbedre lønnsstøtteordningen.

– Vi håper at dette får gjennomslag. Det er en positiv ordning for hele reiselivet. For Thon Hotels betyr det at vi bedre kan planlegge fremover i tid. Ordningene gir bedre forutsigbarhet og vi kan åpne hoteller som hittil har vært stengt, sier han.

Flertallet tvinger 20 corona-tiltak på regjeringen: Permittering forlenges

– Opposisjonen har lyttet

– Dette er helt klart et politisk signal om at kompensasjonsordningene har vært for dårlige, sier administrerende direktør Kjetil Smørås i hotellkjeden De Bergenske.

Han mener kompensasjonsordningene til regjeringen har fungert bra som akuttløsninger, men at bedrifter må få dekket større deler av kostnadene for å kunne overleve.

– Det ser ut til at opposisjonen har lyttet til arbeidstagere og bedrifter i Norge, mens regjeringen har lyttet til skrivebordsøkonomer og forholdt seg til rapporter fra Danmark, sier Smørås.

– Spesielt gledelig er dette med en lønnsstøtteordning. Det vil motvirke det som ordningen i dag nærmest oppfordrer til: Å holde stengt, sier Smørås.

– Jeg krysser fingrene for at den nye ordningen blir enkel å forholde seg til, forutsigbar og kan holde folk i jobb. For oss vil det forbedre situasjonen på en helt nødvendig måte, sier Smørås.

Hotellet valgte å holde hjulene i gang da landet stengte på nytt. Det kan bety mindre støtte nå.
Leder i Virke Reiseliv, Astrid Bergmål, er fornøyd med at opposisjonspartiene har hørt på organisasjonens innspill.

– Vil redde arbeidsplasser

– Tiltakene opposisjonen nå har lagt frem vil bidra til at færre mister jobben og at flere virksomheter overlever, sier Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv.

Hun mener at ordningen gir en etterlengtet forutsigbarhet til reisebransjen.

– Det har vært krevende å måtte forholde seg til kortsiktige ordninger og stor usikkerhet hva gjelder hjelpetiltak frem til nå. Mange som jobber i reiselivet har nok sovet litt bedre i natt, etter å ha fått disse gode nyhetene, sier Bergmål.

– Den foreslåtte milliarden til omstilling vil bidra til aktivitet, forhindre konkurser og redde arbeidsplasser. Midlene vil også bidra til at norsk reiseliv kan styrke sin konkurransekraft, fordi virksomhetene får mulighet til å utvikle nye produkter og tjenester tilpasset tiden etter korona, sier hun.

Over 60 millioner kroner tildelt i ny kompensasjonsordning første døgn
Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, mener krisepakken er god, men at staten må ta en større del av regningen ved permitteringer.

Ikke helt i mål

NHO reiseliv mener krisepakken inneholder mange viktige tiltak.

– Her har vi fått mange viktige gjennomslag som har stor betydning for våre medlemsbedrifter og deres ansatte. God kontakt med partiene over lang tid gir resultater, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

− Men vi er ikke helt i mål enda. Blant annet må staten ta en større del av regningen ved permitteringer. Når bedriftene blir tvunget til å stenge og permittere ansatte på grunn av myndighetspålagte restriksjoner som skjenkestopp, må staten ta en større del av den økonomiske belastningen ved permittering, sier Krohn Devold.

NHO og Virke krever slutt på nasjonal skjenkestoppTre milliarder fra felleskassen står på spill. Skal hun satse et par milliarder til for å hjelpe Norwegian?
Publisert: