Oljestreiken er i gang – tre felt i Nordsjøen stenges

Arbeidstakerorganisasjonen Lederne tok fra midnatt 74 medlemmer ut i streik, noe som medfører at oljefeltene Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst stenges ned.

Aasta Hansten-plattformen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at streiken er i gang.

Bakgrunnen for streiken er at medlemmene i Lederne stemte nei til meglingsresultatet i en uravstemning torsdag i forrige uke, skriver E24.

De 74 medlemmene som tas ut i streik, jobber på Nordsjø-feltene Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst. Alle de tre feltene må stenge ned, har Equinor tidligere bekreftet.

Ifølge motparten Norsk olje og gass vil om lag 13 prosent av gasseksporten til utlandet falle bort som følge av nedstengingen.

I en varslet opptrapping onsdag tas 117 medlemmer på feltene Heidrun, Aasta Hansteen og Kristin ut i streik. Alle disse feltene vil også måtte stenge produksjonen, mens Tyrihans må stenge som følge av at Kristin stenger, ifølge bransjeorganisasjonen.

Lederne har operatøransatte medlemmer i følgende selskaper: Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Neptune Energy Norge AS og OKEA ASA.

Dialog

Ingvartsen opplyste til E24 mandag ettermiddag at «det har vært og er fortsatt en viss dialog».

– Så langt har ikke det ført frem til noe konkret. Det foregår ikke forhandlinger, men er som sagt noe dialog, sa han videre.

Han understreket samtidig at det ikke så ut til at de ville klare å unngå en streik. Det var da ikke planlagt noen nye møter.

Direktør for arbeidsliv i Norsk olje og gass, Elisabeth Brattebø Fenne, så mandag med stor bekymring på den varslede streiken.

– Leveransene av naturgass fra Norge dekker nå om lag en fjerdedel av Europas energiforbruk og Europa er helt avhengig av at vi leverer, sa hun.

Fenne la til at markedet allerede er hardt presset etter Russlands forsyningskutt.

– I en slik situasjon er det viktig å vise ansvarlighet og solidaritet med andre land. Det er derfor uansvarlig at Lederne med dette bakteppet velger å gå til streik, skrev hun.

Norsk olje og gass hevder at Lederne forsøker å presse Equinor til å komme på banen i forkant av de lokale forhandlingene som er avtalt 22. og 25. august.

– Vi kan ikke akseptere at Lederne presser Equinor til å forskuttere lokale lønnsforhandlinger med Lederne ved å streike på en sentral tariffavtale mellom Lederne og Norsk olje og gass.

Forhandlingsløsning nedstemt

Etter en tre dagers megling, kom Lederne og Norsk olje og gass frem til en forhandlingsløsning 12. juni. Allerede da erkjente Lederne at forhandlingsløsningen ikke ga den økonomiske uttellingen som medlemmene hadde forventet.

Derfor ble det besluttet å sende resultatet til uravstemning, der forslaget ble da nedstemt.

Det er tre fagforeninger som forhandler om sokkelavtalen: Lederne, Safe og Industri Energi. De to sistnevnte har godtatt den nye avtalen.

Industri Energi godtok forhandlingsresultatet, mens Lederne og Safe valgte å sende resultatet til uravstemning.

Medlemmene i Safe stemte på sin side ja til sokkelavtalen, og det ble dermed ingen streik blant Safes medlemmer.

Publisert: