Kraftig laksefall på Oslo Børs

Etter å ha lagt bak seg en blytung morgen, hentet Oslo Børs seg inn mot slutten av dagen. Lakseaksjene tynges etter at importen til Kina ble rammet av virusutbruddet.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Hovedindeksen avslutter dagen med et fall på 2,12 prosent til 802,9 poeng. Det er opp fra de laveste nivåene tidligere på dagen da indeksen var ned godt over tre prosent.

Utviklingen kommer etter at børsuroen igjen har inntatt markedene i frykt for en ny smittebølge.

Kina har opplevd en ny oppblomstring av smittetilfeller i Beijing. Det siste døgnet har 36 mennesker fått påvist coronasmitte i byen. Myndighetene har stengt ned en rekke markeder og nabolag for å prøve forhindre ytterligere smittespredning.

Også i andre deler av verden har man sett en økt spredning av smitte etter at de fleste landene nå har startet å lette på de mest inngripende tiltakene.

– Det store spørsmålet er hvorvidt denne «bølgen» vil være håndterlig eller ikke. Enn så lenge ligger det ikke i kortene med ny nedstengningen av verdensøkonomien, skriver Nordnets analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport.

Supermarkeder i Beijing har fjernet norsk laks etter smittefrykt

Lakseslakt

Sjømatselskapene har fått gjennomgå i løpet av dagen. Ved stengetid er sjømatindeksen ned 4,17 prosent, ledet an av giganten Mowi som falt 5,81 prosent.

Samtidig var Norway Royal Salmon ned 2,72 prosent, Salmar var ned 3,85 prosent og Lerøy Seafood var ned 2,44 prosent. Også de øvrige oppdrettsselskapene falt mellom to og fire prosent.

Virusfrykten rammer disse selskapene særlig hardt etter at supermarkeder i Beijing har fjernet norsk laks fra hyllene. Det skjedde etter at coronaviruset ble funnet på et skjærebrett for importert laks i det største kjøttmarkedet i den kinesiske hovedstaden, skriver Financial Times.

Utover lakseselskapene avslutter Nel dagen som Børsens mest omsatte, med et fall på 5,3 prosent.

Samme dag falt Norwegian 13,92 prosent, etter at en såkalt «lock-up»-periode ble avsluttet mandag, noe som innebærer at flere aksjer nå er i markedet.

Ellers varslet SAS kort tid før børsåpning at selskapet har fått støtte fra svenske og danske myndigheter til en rekapitaliseringsplan. SAS-aksjen endte ned 0,11 prosent, etter å ha vært opp mer enn seks prosent tidligere på dagen.

SAS tror de trenger 12,5 milliarder svenske kroner

Kronen henter seg inn

Det er ikke bare på børsene usikkerheten nå er stor. Etter å ha vært ned mer enn fire prosent for dagen tidligere, handles oljeprisen ned 1,1 prosent til 38,53 dollar fatet ved 17-tiden.

Den amerikanske lettoljen (WTI) faller samtidig 2,41 prosent til 35,62 dollar fatet.

Kronekursen ble også påvirket av uroen i markedene. I løpet av dagen hadde kronen svekket seg mer enn 7 øre mot både dollar og euro siden fredag.

Utover dagen har imidlertid også kronen hentet seg inn. En euro koster nå 10,81 kroner, mens dollaren koster 9,59 kroner, omtrent på linje med nivået ved stengetid på Oslo Børs før helgen.

Kronen svekkes etter oljeprisfall og økt markedsuro

Fall i Europa

Også på de europeiske børsene har pilene pekt rett nedover fra start mandag. Her er London-børsen ned rundt én prosent, mens Paris- og Frankfurt-børsen faller henholdsvis 0,80 og 0,72 prosent mot slutten av dagen.

– Nyhetene gjennom helgen har gjort lite for å lette på usikkerheten rundt risikoen for en ny runde med tiltak for å hindre smittespredning, skriver strateg Rodrigo Catril i National Australia Bank i et notat, ifølge CNBC.

I løpet av natten har det også kommet nøkkeltall fra Kina som var noe svakere enn analytikerne forventet. Industriproduksjonen økte med 4,4 prosent i mai, men var ventet å stige med 5,0 prosent, ifølge Bloomberg.

Publisert: