Kraftig kronesvekkelse: Dollar over 11 kroner

For første gang siden de dramatiske pandemidagene i mars 2020 kostet en dollar over 11 kroner onsdag formiddag. Valutastrateg peker på sterk dollar og Equinors varsel om høyere beredskap.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Kronen har det siden midnatt svekket seg 15 øre mot den amerikanske valutaen.

Kort tid etter at kronen passerte 11 mot dollar onsdag formiddag, har den falt noe tilbake igjen. Rundt klokken 13.45 koster en dollar 10,9591 kroner.

Til sammenligning koster en euro 10,48 kroner.

– Akkurat det siste her tror jeg kommer av beskjeden om at Equinor øker beredskapen. Det gjør at man ser en viss risiko for at inntektene her til lands kan få seg en trøkk dersom det blir et angrep, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24.

Investtech-analyse: Tre gode kjøp

Østnor viser til at man ser en viss risiko for at den typen angrep som på gassinfrastrukturen, som ble meldt tirsdag, også kan rettes mot norsk sokkel.

Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom hos Nordkinn Asset Management, aviser ikke Østnors forklaring direkte, men mener likevel at det først og fremst generelt som ligger bak.

Det vi ser av turbulens og børsfall vil i seg selv være nok til å gi sånne utslag for kronen. Markedsturbulens er det dominerende her. Dette er egentlig et resultat risikoaversjon i markedet generelt, sier Wilhelmsen.

Slik turbulens gjør at man søker vekk fra mindre valutaer som den norske, og mot dollaren, forklarer han. Av norske forhold trekker han heller frem fallet på Oslo Børs som en mulig faktor, fremfor den økte beredskapen.

Sterk dollar

For den norske kronen mot dollar handler mye om at dollaren er rekordsterk.

– Dollaren er sterk mot nær sagt alle valutaer. Det er mange skiftende faktorer som driver valutakurser, men nå virker det som at alle er i spill, sier Østnor.

Østnor sier at bildet er veldig uoversiktlig, men at når man stabler sammen alle argumentene, trekker alt i retning en sterk dollar.

– Da er det ikke så overraskende å se at den norske kronen, og også den svenske kronen, svekker seg, sier Østnor.

Wilhelmsen i Nordkinn trekker frem de planlagte skattekuttene til den britiske regjeringen som en viktig nyhet markedet reagerer på. Pundet har svekket seg kraftig i etterkant av at planen ble lagt frem i forrige uke.

– Det er en reaksjon på uansvarlig finanspolitikk i Storbritannia, og det smitter over, sier sjeføkonomen.

Les også

Bank of England kjøper britiske statsobligasjoner

Rentene stiger

I tillegg har den amerikanske dollaren styrket seg mot de fleste andre valutaer i verden den siste tiden. Tidligere denne uken falt det britiske pundet til historisk lave nivåer mot dollar, og en euro har ikke vært billigere for amerikanere siden tidlig på 2000-tallet.

Wilhelmsen i Nordkinn trekker frem rentemarkedet som spesielt turbulent nå, og som mer dramatisk enn et valutamarked der det også er «ganske høy volatilitet.

– Rentemarkedet er enda mer dramatisk, spesielt markedet for statsobligasjoner i Europa. Det gjelder spesielt for britiske obligasjoner, men også for Tyskland er det store svingninger, sier sjeføkonomen.

Han mener også at man ikke kan vente at turbulensen vil gå over med det første. Det henger sammen med at sentralbanken i verden først og fremst konsentrerer seg om den høye inflasjonen nå, og ikke vil kunne bidra med å stimulere.

Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner, som gjerne kalles «verdens viktigste rente» klatret i natt opp til 4 prosent for første gang siden 2010. Også dette kan påvirke valutakursene.

– Faktum er at sterk interesse for amerikanske rentepapirer bidrar til flyten inn i amerikanske dollar. Så lenge penge- og finanspolitikken over hele verden ikke vil styrke egne valutaer, bør vi forvente en veldig sterk dollar, sier investeringsdirektør Nanette Hechler-Fayd’herbe i Credit Suisse til Bloomberg.

Publisert: