Regjeringen vil forlenge permitterings­perioden ut oktober

Regjeringen imøtekommer kravet fra partene i arbeidslivet. For å hindre oppsigelser forlenger regjeringen nå permitteringsperioden til langt ut på høsten.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Regjeringen tar nå nye grep for å hjelpe de hundretusener av nordmenn som nå er permittert under coronakrisen.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å forlenge permitterings- og dagpengeperioden ut oktober. Det bekrefter arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en uttalelse til E24.

Partene i arbeidslivet, med NHO og LO i spissen, har etterspurt en slik utvidelse av permitteringsreglene.

Tidligere har regjeringen fått gjennomslag i Stortinget for en utvidelse ut juni.

– Det innebærer at arbeidstagere fremdeles vil kunne få dagpenger under permittering, selv om den opprinnelige maksperioden på 26 uker er brukt opp. Bedriftene får dermed ikke regningen for permitteringsperioden frem til november. Dette gjør vi for å bidra til å hindre oppsigelser, sier Røe Isaksen i uttalelsen.

Vanligvis kan man være permittert i opptil 26 uker. Den generelle ordningen blir ikke utvidet, slik at de som blir permittert fremover fortsatt vil kunne være det i maksimalt 26 uker.

Revidert budsjett: Tror coronakrisen gir et fall i økonomien på 4,0 prosent i år

Får støtte og kritikk

– Coronakrisen har ført til at mange nå er permittert og uten en slik utvidelse som vi nå får ville mange av disse blitt sagt opp. Nå håper vi samfunnet sakte kommer tilbake til et normalt nivå og at denne utvidelsen gjør at mange utover sommeren og høsten kan komme tilbake på jobb, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen i en uttalelse.

Leder i Akademikerne, Kari Sollien, støtter også regjeringens forslag, men hun er samtidig opptatt av at det trengs aktivitet fremover permitteringer:

– Faren med for lang permitteringsperiode er at folk blir fastlåst i en situasjon utenfor arbeidsmarkedet. Det aller viktigste nå at regjeringen ser på alternativer til permitteringer. Vi har foreslått en ordning med lønnssubsidiering, der bedriftene i en midlertidig periode får tilskudd til lønnskostnader for å holde folk i jobb, sier Sollien i en uttalelse.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo mener det må enda mer til enn den utvidelsen regjeringen foreslår og han vil øke den til 52 uker – altså ett år:

– Hvis ikke frykter jeg masseoppsigelser, spesielt ved Oslos over 70 hoteller. Permisjonen for de fleste hotellansatte går ut i midten av september, og på det tidspunktet vil hverken turisme eller konferanseaktiviteten ha tatt seg opp igjen, sier Johansen i en uttalelse.

– Regjeringen har forlenget forbudet mot arrangementer på mer enn 500 personer til og med 1. september. Det betyr det at offentlige og private virksomheter ikke kan planlegge store konferanser, og at hele konferansehøsten henger i en tynn tråd, fortsetter han.

Vil hindre oppsigelser

Ved å ta dette grepet vil regjeringen unngå at permitteringsperioden brukes opp utover sommeren og tidlig høst. Ved slutten av permitteringsperioden må nemlig bedriftene enten overta lønnsansvaret eller si opp den ansatte.

Gitt at coronakrisen i økonomien kan vare en god stund til vil regjeringen med dette hindre oppsigelser.

– Regjeringen er klar over at forlengelse av permitteringsperioden også kan ha uheldige konsekvenser ved at bedrifter beholder ansatte permittert også i tilfeller hvor det ikke lenger er realistisk å ta alle tilbake i jobb, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i uttalelsen og fortsetter:

– Vi vurderer fortløpende hvilke tiltak som i best mulig grad kan stimulere til aktivitet fremfor passivitet, og vil komme tilbake til dette blant annet i proposisjonen om fase 3-tiltak i slutten av mai.

Les mer om revidert budsjett:

Oljepengebruken øker dramatisk etter coronakrisenStørre nedtur i norsk økonomi enn tidligere prognoserRegjeringen dropper «oljeskatt» på laks – vil innføre produksjonsavgift på laks
Publisert: