Equinor-ansatte kan ha betalt 100 mill. for mye i skatt

(E24) En skattetabbe hos Equinor gjør at ansatte kan ha betalt nesten 100 millioner kroner for mye i skatt. Nå forsøker Equinor å finne ut hvordan nær 15.000 ansatte kan få pengene tilbake.

En feil fra Equinors side gjør at selskapets ansatte kan ha betalt om lag 100 millioner kroner for mye i skatt. Dette er selskapets konsernsjef Anders Opedal under et besøk på Sleipner-plattformen tidligere i høst.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Summen utgjør rundt 6500 kroner per ansatt, opplyser Equinor til E24.

Selskapet har informert de ansatte om feilen via interne kanaler torsdag.

Nå er Equinor i dialog med skattemyndighetene for å finne en løsning som gjør at de ansatte kan få tilbake pengene.

– Det er jo en feil, som vi er glade for at er oppdaget. Vi er i gang med å se på hvordan vi kan rette dette opp, sier pressetalsperson for finansiell kommunikasjon Rikke Høistad Sjøberg i Equinor til E24.

Rikke Høistad Sjøberg er pressekontakt for finansiell kommunikasjon i Equinor.

6500 for mye i skatt

Det som har skjedd er at Equinor har rapportert for høy inntekt for ansatte som fikk bonusaksjer gjennom selskapets program for aksjesparing i perioden fra 2017 til 2021. Slik sparing blir beskattet som lønn.

Feilen har ifølge selskapet ført til at den enkelte ansatte kan ha betalt flere tusen kroner for mye i skatt i denne perioden.

– Inntekten har blitt rapport om lag 14.000 kroner for høyt over en periode på fem år. Det har ført til at de ansatte har betalt inntil 6.500 kroner for mye i skatt. Siden det er nær 15.000 ansatte i denne ordningen, utgjør dette totalt 100 millioner kroner for mye i skatt for de ansatte i Equinor, sier Sjøberg.

– Når kan de ansatte eventuelt få disse pengene tilbake?

– Det kommer litt an på hvilken løsning vi finner med skattemyndighetene. Det blir trolig ikke i år, sier hun.

– En alvorlig sak

– Hva sier dere til de ansatte om dette?

– Først og fremst er vi glade for at noen ansatte oppdaget og meldte fra om feilen. Vi er i dialog med skattemyndighetene for å finne ut hvordan vi kan ordne opp i dette. Vi håper å finne en løsning der Equinor kan ordne opp dette på vegne av de ansatte, slik at den enkelte slipper å gjøre det selv, sier Sjøberg.

– Vil dere beklage overfor de ansatte?

– Vi vil først og fremst si at vi er glade for at det blir varslet, og at vi jobber med å rette feilen. Vi ser på dette som en alvorlig sak. Det er viktig for oss at de ansatte har tillit til at vår rapportering til skattemyndighetene er korrekt, sier hun.

– Hvordan informerer dere de ansatte?

– De ansatte er informert via interne kanaler i dag.

Equinors program for aksjesparing er en del av de ansattes lønnstilbud, og har eksistert siden 2004. Det er i dag over 16.500 som deltar i programmet, fordelt på 15 land.

– Går gjennom systemene

Feilen har skjedd i de ansattes lønnssystem, og har ikke noe med selskapets skatteinnbetalinger å gjøre.

Equinor som selskap regner med å betale enorme summer i skatt i år, etter flere rekordsterke kvartaler. Da Equinors konsernsjef presenterte tallene for tredje kvartal sa han at selskapet venter å betale 425 milliarder kroner i skatt i år.

– Men dere gjør vel ikke feil der?

– Denne feilen har jo skjedd et annet sted i systemet enn i den avdelingen som har ansvaret for å betale selskapsskatt. Men vi går gjennom systemene våre for å sikre at alt er i orden, sier Sjøberg.

Publisert: