Gigantunderslaget: Strengt hemmelighold i rettssaken

(E24) Et sentralt spørsmål kan bli stående ubesvart etter rettssaken mot bankvikaren som har underslått Sparebank 1 SMN for nær 75 millioner kroner.

Sparebank 1 SMN har et krav på over 51 millioner kroner mot den tiltalte bankvikaren. Her er bankens hovedkontor i Strandgaten i Trondheim.
Publisert: Publisert:

En mann i 20-årene, som tidligere jobbet som innleid vikar i banken, står tiltalt for grovt underslag, grov hvitvasking, grovt bedrageri og dokumentforfalskning.

Mandag inntar han vitneboksen i Trondheim tinghus, for å forklare seg om hva som skjedde i måneden mellom desember 2022 og januar 2023.

I denne perioden underslo mannen Sparebank 1 SMN for nær 75 millioner kroner. Han er også tiltalt for å ha hvitvasket store deler av utbyttet.

Brorparten av utbyttet fra underslaget skal ha gått tapt gjennom investeringer i finansielle instrumenter med skyhøy risiko gjennom et tysk meglerhus.

Mannen erkjente straffskyld for grovt underslag i politiavhør like etter pågripelsen.

Tilstedeværende får taushetsplikt

Et sentralt spørsmål i saken er hvordan bankvikaren klarte å utføre en rekke underslag av store summer, over en lengre periode, uten at banken oppdaget det.

Spørsmålet kan bli stående ubesvart også etter rettssaken i Trondheim.

Trøndelag tingrett har bestemt at deler av tiltalte og de bankansattes forklaringer skal gå for delvis lukkede dører. Dette gjelder blant annet sekvenser som omhandler bankens etterlevelse av sine interne sikkerhets- og kontrollrutiner og antihvitvaskingsarbeid.

Pressen kan være til stede, men blir i likhet med rettens øvrige medlemmer, underlagt taushetsplikt. Tiltaltes forsvarer, Christian Wiig, er kritisk til beslutningen.

– Jeg har protestert så mye jeg kan mot at deler av saken skal gå for lukkede dører. Hvis banken har tabbet seg ut, fortjener offentligheten å få vite hvordan og hvorfor, sier advokat Christian Wiig, som forsvarer bankvikaren.

Frykter opplysninger på avveie

Flere ansatte i Sparebank 1 SMN er innkalt som vitner i saken. På vitnelisten står finansdirektør Trond Søraas, samt lederen og en ansatt i den såkalte compliance-avdelingen – internkontrollen som er ansvarlig for å forhindre hvitvasking i banken.

Vitnene skal forklare seg om hvordan banken etterlevde hvitvaskingsregelverket knyttet til transaksjonene tiltalte gjennomførte, og hva de gjorde da underslagene ble oppdaget.

Advokat Christian Wiig forsvarer den tiltalte bankvikaren i 20-årene.

I forkant av hovedforhandlingen ba storbanken om at tiltalte og de bankansattes vitneforklaringer skulle gå bak lukkede dører, at pressen skulle kastes på dør og at de tilstedeværende skulle bli underlagt taushetsplikt.

Sparebank 1 SMN har i et innlegg til tingretten uttrykt bekymring for at svært sensitive opplysninger om bankens sikkerhetssystemer, og hvordan de etterleves, skal bli kjent for andre enn bankens ansatte.

«Det er kritisk for Banken (sic) at behandlingen av straffesaken ikke gir uvedkommende innsyn i Bankens anti hvitvaskingsarbeid», heter det i en kjennelse fra retten.

– Tiltalte håper han ville bli oppdaget

– Det overordnede spørsmålet i denne saken er hvordan en vikar i 20-årene, med en treårig bachelor i økonomi, gjentatte ganger kunne underslå banken for store summer, uten å bli stoppet, mener forsvarer Christian Wiig.

– Tiltalte kunne fortsette med underslagene, uten å bli stoppet, selv etter at bankens egen compliance-avdeling i mellomjulen stilte spørsmål ved hans aktivitet, sier han videre.

Wiig sier at hans klient flere ganger har sagt at han både håpet og trodde at han ville bli oppdaget og stoppet tidligere.

– Da han ikke ble stoppet, forsøkte han helle å spille tilbake pengene han allerede hadde underslått, sier han.

DNB- og Danske Bank-ansatte på vitnelisten

Forsvareren har også kalt inn ansatte fra DNB og Danske Bank som vitner i saken.

Dette er advokat Anders Orerød i DNBs seksjon for anti-hvitvasking og bærekraft, samt Carl Olof Anders Olsson, som er leder for førstelinjen i finansiell kriminalitet i Danske Bank.

Wiig sier at han ønsker å stille de bankansatte spørsmål om hvorfor tiltaltes transaksjoner ikke ble stoppet.

– De burde ha foretatt undersøkelser og stoppet disse transaksjonene. At en ung student fikk gjennomføre dette, uten å bli stoppet, bryter fullstendig med bankenes know your customer-prosedyrer, sier han

Hundrevis av transaksjoner

Bankvikaren skal ifølge tiltalen ha overført 65,2 millioner kroner av utbyttet fra underslaget fra flere konti i Sparebank 1 SMN til sin personlige konto i DNB.

I perioden mellom 16. desember 2022 og 18. januar 2023 sammen skal tiltalte ha foretatt over 143 straksbetalinger til DNB-kontoen.

Herfra skal han ha foretatt 102 bankoverføringer – på til sammen 70,7 millioner kroner – til meglerhuset IG Europe i Tyskland. Her skal han ha investert i finansielle instrumenter med svært høy risiko.

Ifølge tiltalen skal mannen ha overført 20 millioner kroner fra sin konto hos IG Europe til sin personlige konto i Danske Bank.

Publisert: