Kvinne løy om voldtekt på Nordnes

Kvinnen sa hun var blitt voldtatt på Nordnes, og bergenspolitiet ba om hjelp fra Kripos. Nå er hun dømt for falsk anmeldelse, men slipper å sone i fengsel.

Politiet hadde flere patruljer i sving med den påståtte voldtekten på Nordnes. Nå er en kvinne dømt for å falsk anmeldelse.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I retten forklarte hun at hun ikke visste hvorfor hun hadde anmeldt voldtekten til politiet.

Slipper å gå i fengsel

Kvinnen er nå dømt til 30 dager betinget fengsel, og retten setter som vilkår at hun gjennomgår behandling i prøvetiden på to år for sine psykiske problemer.

Aktor ba om 60 dager fengsel, der halvparten ble gjort betinget, men fikk ikke medhold.

— Vi er svært fornøyd med dommen og min klient er motivert for behandling, sier forsvarer Gisle Didriksen.

Flere patruljer i sving

Om kvelden 29. oktober i fjor kontaktet hun politiet og sa hun var blitt voldtatt ved Nykirkeallmenningen samme kveld.

Politiet rykket ut, og kvinnen i 20-årene viste patruljen hvor voldtekten hadde funnet sted. Totalt tre patruljer arbeidet med det påståtte overgrepet denne kvelden. Kvinnen ble undersøkt av voldtektsmottaket.

Andre saker nedprioritert

Hun fortalte at hun hadde tatt buss fra handelshøyskolen og gått mot Nordnes. Etterforskere fra Kripos i Oslo kom til Bergen for å bistå med etterforskningen. Politiet hentet inn videobilder fra busser og kameraer i Bergen sentrum.

«Saken ble gitt førsteprioritet ved volds- og sedelighetsavsnittet hos politiet, med den konsekvens at andre alvorlige saker måtte nedprioriteres. Saken havnet også i media, men den risiko at dette kan skape allmenn frykt», heter det i dommen fra Bergen tingrett.

Gebrokkent engelsk

Politiet gikk ut med denne beskrivelsen av gjerningsmannen:

  • 30-40 år gammel, lys i huden.
  • Rundt 190 centimeter høy, med tredagers-skjegg.
  • Snakket gebrokken engelsk.
  • Gikk i mørke klær og hettegenser.

Har slitt i flere år

Etter hvert oppdaget etterforskerne at kvinnens mobiltelefon ikke var registrert ved basestasjoner i området rundt Handelshøyskolen.

7. november ble hun anmeldt for falsk forklaring og innrømmet at hun hadde anmeldt en voldtekt som ikke hadde funnet sted. Kvinnen har siden barneskolen slitt med mentale problemer. Ifølge dommen er hun motivert for å gjennomgå behandling.

Publisert: