Gutt (17) dømt for å ha voldtatt kjæreste

Tenåringsgutten ble frikjent i omstridt dom. Nå har dommerne i lagmannsretten omgjort avgjørelsen.

DØMT: En nå 17 år gammel gutt ble først frikjent for å ha voldtatt kjæresten sin. Nå har Gulating lagmannsrett enstemmig kommet til at dommen var feil.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Saken skapte debatt i fjor høst. Da ble gutten frifunnet av Bergen tingrett, selv om han oppga å ha hørt at jenten sa nei.

Dommen ble anket. Nå har en enstemmig Gulating lagmannsrett kommet til at han må dømmes for å ha voldtatt sin tidligere kjæreste.

Straffen – 410 timers samfunnstjeneste – er i tråd med aktors påstand.

Han er også dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning til jenten.

«Min klient tar det tungt. En ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer», skriver 17-åringens forsvarer, advokat Ivar Abrahamsen, i en tekstmelding.

Var 15 år

Gutten var 15 år da overgrepet mot hans daværende kjæreste skal ha skjedd.

Tingrettsdommen ble avsagt under dissens. De to meddommerne mente gutten måtte frifinnes. Den juridiske fagdommeren mente dette var et klart overgrep, men han var altså i mindretall.

I lagmannsretten var de syv dommerne – tre fagdommere og fire meddommere – samstemte:

«Lagmannsretten er ikke i tvil om at tiltalte både hørte at fornærmede sa nei og oppfattet at hun gjorde alvorlig ment motstand mot å ha sex», heter det i dommen.

Dommerne mener videre at gutten «handlet forsettlig ved sin bevisste maktbruk for å oppnå samleie gjennom å overvinne hennes motstand.»

– Viktig å bli trodd

Jentens bistandsadvokat, Hege Falch, forteller at saken har vært svært belastende for jenten.

– Nå er hun veldig lettet for at den er over. Det var også veldig viktig for henne at hun ble trodd. Det har vært sårt å oppleve at hun ikke ble det, sier Falch.

At lagmannsretten dømte 17-åringen for voldtekt, kommenterer hun slik:

– Jeg registrerer at lagmannsretten har vurdert bevisene på en annen måte enn i tingretten, sier Falch.

Les også

Tror det blir vanskelig å anmelde voldtekt etter Hemsedal-saken

Aktor: – Helt samme bevissituasjon

Aktor i saken, statsadvokat Elisabeth Deinboll, sier dette:

– Jeg konstaterer at vi har fått medhold både når det gjelder domfellelsen og hvilken straff som er riktig.

Deinboll vil ikke sette ankedommen opp mot den frifinnende dommen i tingretten, selv om det ble en stor debatt etter at tingrettens avgjørelse ble kjent.

– Vi gjør bare en jobb ut fra det vi mener er riktig. Vi anker dommer vi mener er feil, og det gjør vi helt uavhengig av mediedebatten. Lagmannsretten har vurdert saken helt på nytt, og bevissituasjonen var den samme. Men lagmannsretten har altså vurdert det annerledes.

– Kan du si noe rundt at saker kan få så ulikt utfall? Eks-statsadvokat Gert Johan Kjelby mente blant annet at meddommerne i tingretten kunne ha misforstått loven?

– Jeg vil ikke kommentere noe mer. Jeg mener bare at vi nå har fått en riktig dom, sier Deinboll.

SNAKKET MYE: Voldtektssaken har paralleller til den omstridte Hemsedalssaken, hvor tre menn ble dømt for voldtekt i Hallingdal tingrett, men frikjent i Borgarting lagmannsrett. – Vi har ikke direkte diskutert Hemsedalssaken, men vi har brukt mye tid på å snakke om det å bli trodd eller ikke trodd, og å bli dømt eller ikke dømt. Hun har slitt ekstra hardt med opplevelsen av ikke å bli trodd, sier bistandsadvokat Hege Falch (til v.). Her med aktor Elisabeth Deinboll.

Tiltalen: To tilfeller

Statsadvokaten anket altså tingrettens frifinnende dom. Sist uke gikk ankesaken i Gulating lagmannsrett. Der svarte gutten igjen nei på spørsmålet om skyld.

Der forklarte de to ekskjærestene seg bak lukkede dører, sittende adskilt fra hverandre. Til slutt la aktor på ny ned påstand om at 17-åringen må straffes, og at straffen bør være samfunnsstraff.

Tiltalen mot 17-åringen dreide seg om to tilfeller der han skal ha tiltvunget seg sex med kjæresten.

Statsadvokat Elisabeth Deinboll opplyste til BT at hun, på grunn av bevissituasjonen, la ned påstand om domfellelse for kun én av situasjonene i tiltalen. Det samme gjorde hun i tingretten.

Publisert: