I gang med tredje redningsaksjon på få timer

Tre utlendinger hentet fra Trolltunga fredag og natt til lørdag. Nå må Røde Kors hente ned engelskmenn.

letebilde Trolltunga.jpg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det har vært en travel natt, påpeker operasjonsleder Kjersti Eidsnes i Vest politidistrikt.

Politiet og Røde Kors har siden fredag kveld fått merke at turistsesongen er i gang igjen.

Fredag klokken 19.08 startet den første redningsaksjonen.

Svært sliten inder

Da kom en telefon fra en inder, som hadde gått seg fast på vei ned fra Trolltunga. Han hadde gått feil og kommet ned i et bratt parti. Han var også i så dårlig forfatning at han hadde problemer med å komme seg videre.

— Det endte med at Luftambulansen måtte fly ham ut, sier Eidsnes.

Inderen ble hentet ned klokken 23.35.

Hadde ikke tatt med mat

Mens politiet holdt på med denne aksjonen, ringte en pakistansk mann klokken 00.10. Han hadde med seg en russisk kvinne. De hadde gått hele dagen på turen til og fra Trolltunga. På vei ned igjen satt de fast. De var også kraftig medtatt. Det viste seg at de ikke hadde hatt med mat på turen.

— Da de ringte, hadde de brukt fem timer bare på nedturen, sier Eidsnes.

Disse ble hentet ned av Røde Kors natt til lørdag.

Reddes ned fra Grubbanovi

Ut på natten kom en ny telefon fra to engelskmenn. De skulle mot Grubbanovi i Kvanndal og videre mot Ålvik. Fredag gikk de opp fra Rong på vossasiden. Men før de hadde kommet på toppen, nådde de snøgrensen og gikk seg bort. De hadde ikke kart på turen. Dårlig mobildekning har også gjort det utfordrende for politiet å vite hvor de er.

— Heldigvis hadde de med seg et lite telt. Men de fryser og er ikke godt kledd. Røde Kors er på vei opp dit nå, sier Eidsnes til BT klokken 06.20 lørdag.

Klokken 07.55 i morges fant Røde Kors engelskmennene sovende i telt på Grubbafjellet i Kvanndal. De hjelper dem nå tilbake.

Flere redninger på Trolltunga

Utrykningene til Trolltunga er ikke de første i år. Allerede 26. mai kom den første telefonen derfra. Men i dette tilfellet klarte turisten å ta seg ned på egen hånd. 29. mai ringte fire turister. De kom til rette gjennom å snakke med politiet på telefon. 6. juni ringte en turist inn og måtte ha hjelp på grunn av et skadet kne.

— Det blir spennende å se hvordan det blir med Trolltunga i år. Det blir nok en del tilfeller der vi må assistere folk ned. Mange av turistene har ikke en plan for hva de skal gjøre eller kjenner fjellet så godt. Røde Kors er det veldig ofte. De gjør en kjempejobb, men dette sliter på dem, sier operasjonsleder Terje Magnussen ved Vest politidistrikt.

Var to kilometer unna

For Odda Røde Kors hjelpekorps var dette aksjon nummer 24 totalt i år og den tredje på stien til Trolltunga denne uken i natt.

På sine Facebook-sider skriver de: «Da hjelpekorpserne var på vei ned igjen fra det første oppdraget fikk vi enda et oppdrag. Hjelpekorpserne var fortsatt langt inne i fjellet og de som trengte hjelp var kun to kilometer unna. Da sendte vi ut to nye mannskap og den siste aksjonen løste seg kjapt. Selv om det er fint vær er det kaldt nattestid nå!»

Ingen av redningsaksjonene i helgen får noe etterspill.

— De har ikke gjort noe annet enn å være litt uheldige. Da må vi hjelpe, sier Magnussen.

Publisert: