I årevis har øltyven herjet fritt. Nå får han svi.

Mannen (36) er blitt omtalt som kjøpmennenes skrekk og har sluppet unna over hundre tyverisaker. Nå kan han likevel straffes.

ØLTYV: 36-åringen er blitt stanset flere ganger for stjeling i dagligvarebutikker i Bergen og omegn. På bildet til høyre ble han stanset med Heineken-øl og biff på Rema 1000 på Fjøsanger 10. april i fjor. Det andre bildet skal vise at mannen forlate en butikk med 240 ølbokser, uten å betale.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

BT har ved flere anledninger omtalt den såkalte øltyven, som også er anklaget for å ha stjålet en rekke andre typer varer. I tillegg til øl skal han ha stjålet både kyllinglår, biff, sportsjakker og joggesko. Blant annet.

Men: På grunn av tvil om tilregneligheten hans har 36-åringen sluppet fri. Sakene mot ham er blitt henlagt, én etter én.

Ifølge politiadvokat Line Skjengen har mannen gått klar av totalt 137 straffesaker siden mars 2013, da tvilen om tilregnelighet kom inn i bildet. Handlingene hans har samtidig vært så lite alvorlige at tvangsinnleggelse ikke har vært aktuelt.

Les også

Tatt med øl og 50-lapp, nå vil politiet holde på ham til høsten

- Kan straffes

I kjølvannet av mannens mange angivelige tyveriraid ligger frustrerte kjøpmenn som raser mot at mannen kan stjele og stjele, uten at politiet egentlig kan løfte en finger mot ham.

AKTOR: Politiadvokat Line Skjengen på tinghuset i Bergen for å refengsle 36-åringen torsdag. Her er hun i samtale med en av de to arrestforvarerne som fulgte mannen til rettsmøtet. I forgrunnen sitter den andre arrestforvareren.

Sent i fjor høst hadde politiet fått nok. De gikk til retten for å få mannen i varetekt, og i november ble han varetektsfengslet.

I varetekt har han sittet siden – i påvente av at rettsoppnevnte eksperter, en psykolog og en psykiater, skulle vurdere ham.

Nå har de sakkyndige konkludert, og ikke til 36-åringens fordel. Politiadvokat Skjengen sier rapporten fra de sakkyndige er klinkende klar.

– Han er verken psykisk utviklingshemmet eller utilregnelig, fastslår de. Det betyr at han kan straffes.

FORSVARER: Advokat Bjarte Aarlie representerte 36-åringen under refengslingen.

Før rettsmøtet torsdag, der politiet ba om forlenget varetekt, ble 36-åringen gjort kjent med den nye tilregnelighetsvurderingen av sin forsvarer, advokat Bjarte Aarlie.

Aarlie ønsket ikke å kommentere saken overfor BT, fordi han stilte i rettsmøtet for mannens egentlige forsvarer og så vidt hadde rukket å se på den rettspsykiatriske rapporten.

Risikerer ett års fengsel

Politiadvokat Skjengen sier mannen nå, basert på den omfattende siktelsen, risikerer fengsel i cirka ett år. Ifølge henne gjelder siktelsen mange tyverier av blant annet øl og kjøtt, pluss noen poster om bedrageri og forsøk på bedrageri.

I retten torsdag gikk hun punkt for punkt gjennom siktelsen og spurte 36-åringen hva han husker. Den siktede mannen lo tidvis av anklagene mot seg. Han kommenterte flere av anklagene med at han hadde «lånt» varer som butikkene senere fikk tilbake. Gjennom aktors utspørring kom det likevel frem at det gjerne var politiet som hadde stått for tilbakeleveringen.

Torsdag formiddag bestemte dommeren seg for at den uføretrygdede 36-åringen skal sitte åtte uker til i varetekt. Den siktede mannen tok betenkningstid etter å ha blitt kjent med kjennelsen.

Les også

- Flere kunne vært dømt

«Lettelse»

– Han hadde nok regnet med å bli løslatt, sier Skjengen, som jobber ved politiets såkalte gjengangeravsnitt.

– Nå er han å anse som en gjenganger. Terskelen for å pågripe og fengsle ham vil være lav i fremtiden.

– Hva har det å si for dere å få gjennomslag i slike saker?

– Kanskje folk får litt mer tro på oss igjen? Jeg tror i hvert fall at det er en lettelse for kjøpmenn rundt om at politiet ikke bare vil la ham gå i fremtiden.

Publisert: