Svingete, smalt og smellvakkert

Vil du unngå køkjøring gjennom Hardanger? Alternativene tar sin tid.

HUMPETE: På Nesheimsfjellet har noen laget en installasjon til minne om alle hjulekapslene som er tapt på den humpete veien gjennom Eksingedalen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Torsdag kjørte BT tur-retur Voss via Bergsdalen og Eksingedalen.

Turen kan oppsummeres slik: Svingete, smalt og smellvakker.

Vegvesenet vil at de to omkjøringsveiene skal brukes i hver sin retning. Fylkesveg 134 fra Dale til Bulken på vei til Voss og fylkesveg 313 fra Evanger gjennom Eksingedalen på vei fra Voss.

BLÅ RUTER: Vi har kjørt de to omkjøringsveiene merket med blå prikker. Over Bergsdalen fra Bergen og via Eksingedalen fra Voss.

Vegvesenet har dirigenter ute på Dale, i Dalevåg, på Evanger og Bulken som styrer trafikken riktig vei.

Veiene er såpass smale at de helst bør være enveiskjørt. Det er lett å forestille seg hvilket kaos det blir når to bobiler skal passere hverandre på de smaleste partiene.

Da BT kjørte de to rutene torsdag, var det merkbart mer trafikk enn vanlig, men langt fra køtendenser.

Solen skinte og elvene blinket. Høyt til fjells ligger snøen fortsatt, og markene lyser intenst gule av smørblomster. Prøv å glemme at turen tar sin tid og nyt omgivelsene. Det blir ikke vakere enn dette på Vestlandet.

FOSSEFALL OG SOLSKINN: På Mo kaster fossene seg utfor fjellet. Den smale trebroen fører over Modalselven, der den munner ut i fjorden.

Her er de nakne fakta om de to omkjøringsalterantivene:

  • Fra Dale til Bulken er det nesten fem mil. Google Maps sier kjøretiden er en time og 15 min, men Google vet kanskje ikke hvor mye humper og hull det er underveis. Heller ikke at det plutselig kan ligge sauer i veibanen. Beregn halvannen time. Mer hvis trafikken øker på.
  • Fra Voss til Bergen er alternativet å kjøre Eksingedalen, ikke tilbake over Bergsdalen. Den ruten er reservert for biler fra Bergen. Fra Bulken kjører du til Evanger og svinger inn Teigdalen. En mil inn i dalen starter klatringen over Nesheimsfjellet til Nesheim i Eksingedalen.
  • 25 kilometer nede i Eksingedalen fra Nesheim kommer et veiskille. Her kan du enten ta til høyre gjennom tunnel til Modalen, eller fortsette på fylkesveg 313 videre ned til Eidslandet og ut til E16 ved Dale. Før det må du huske å beundre vakre Ekso som kaster seg utfor utallige fosser og stryk.
  • Fylkesveg 569 via Modalen ender på E39 ved Romarheim. Denne ruten til Bergen er litt raskere og har bedre veistandard enn turen ned til Eidsland og Dale. Samlet kjøretid fra Evanger til Bergen via Mo er tre timer og ca 130 kilometer.
  • Turen fra Evanger via Eidsland og Dale til Bergen tar vanligvis 10-15 minutter mer tid og er 10 kilometer lenger enn ruten over Mo.
Publisert: