Likevel ikke en engangshendelse

Norsk institutt for naturforskning (NINA) hevdet at isklumpen som vokste på klaven til det forpinte reinsdyret var en engangshendelse. Nå er enda et tilfelle avdekket.

ISKLUMP 2: Et viltkamera har tilfeldig registrert et nytt reinsdyr med isklump på klaven. Det til tross for at Norsk institutt for naturforskning (NINA) hevdet at et tidligere tilfelle var å regne som engangshendelse.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Mange reagerte sterkt på episoden der en nær 14 kilo tung isklump vokste på halsbåndet som var festet til en villrein på Hardangervidda og Nordfjella. Båndet hadde GPS og dyret var med i dyreforsøk for å undersøke vandringsmønster.

Turistverten for Geiteryggen turisthytte, Jan Eira, fant helt tilfeldig det forkomne og avmagrede dyret. Fjelloppsynsmann i Aurland, Harald Skjerdal, avlivet det for å stoppe lidelsene med åpne kjøttsår rundt halsen.

NINA som har ansvar for dyreforsøkene, hevdet at dyretragedien var en engangshendelse.

Dette til tross for at NINA ikke kan gjøre rede for hva som har skjedd med 57 reinsdyr som er påført halsbånd i forskningsøyemed. Til sammen 76 dyr bærer radiosendere som ikke lenger gir fra seg signaler.

Jan Eira vil stoppe merking av ville dyr:

Les også

- Dette er en skam for forskningen

Fotografert med viltkamera

Nå viser det seg at det likevel ikke var en engangshendelse. NINA har selv rapportert til Mattilsynet et nytt tilfelle som ble fotografert av et viltkamera ved en fôrautomat for fjellrev på Lesja.

Bildet ble tatt 20. januar, og størrelsen på isklumpen som henger fra klaven omtales som «en neve stor».

Men hendelsen ble ikke registrert før bildet ble oversendt og nærmere undersøkt av NINA så sent som 14. april.

— Det virker å være samme forhold med forsvakningssone i bomull festet på innsiden av halsbåndet mot batterienheten som forårsaket isingen, heter det i rapporten.

rein3.JPG

NINA hevder på sin side at isen i dette tilfellet har løsnet fra senderen og falt av. Ved bruk av småfly ble flokken peilet inn 14. april.— Flokken ble fotografert fra flyet. Ingen av dyrene på bildene, verken noen av de dyrene med radiosender eller de andre, hadde tegn til noe unormalt. Radiosenderen skal fjernes (drop-off utløses ved første anledning), men dette har ennå ikke vært mulig på grunn av værforholdene, skriver NINA.

Veterinær i NINA, Bjørnar Ytrehus, sier man i ettertid har oppsøkt flokken, og utløst halsbåndet. GPS-senderen hadde sluttet å virke, men den sendte fremdeles VHF-signaler.

Er ikke bombesikker

— Kan det vise seg at enda flere dyr lider på grunn av isdannelse på klaver?

— Vi kan ikke være bombesikker, men vi gjøre tusenvis av observasjoner av villrein gjennom viltkamera og kamera festet på rein. Vi har ingen indikasjoner på at det er flere, sier Ytrehus nå.

Les også:

Les også

En 14 kilo tung isklump vokste på halsbåndet. Det endte i tragedie.

Han sier at villrein nå merkes med klaver der den såkalte «forsvakningssonen» er flyttet noe.

Reineier og turistvert ved Geiteryggshytta, Jan Eira, mener NINA først kalte det "engangshendelse" bare for å redde sitt eget skinn.

— Altfor mange dyr har lidd, sier Eira.

Han mener klave på ville dyr er dyremishandling av verste stort, og har politianmeldt forvaltningen med krav om umiddelbar stopp.

— Klimaendringene gjør at snøen kan være våt allerede i desember, og isklumper raskt vokser til å bli store. Jeg fant det første dyret ved en tilfeldighet. Nå er nytt dyr oppdaget ved en ny tilfeldighet. Dessverre tror jeg mange dyr har lidd og dødd av merkingen, sier Eira.

- Vår beslutning var rett

Forskningssjef i NINA, Inga Bruteig, har også fastholdt at tilfellet med isklumpen var et engangstilfelle.

— Hvilke refleksjoner gjør du nå når enda et tilfelle er oppdaget, samtidig som det finnes mange reinsdyr som er påført klave, men som NINA ikke kan gjøre rede for?

— Vi hadde uansett tenkt å bytte ut denne type klaver. Dette forteller meg at beslutninger vi har gjort om å bytte klaver var riktig, sier Bruteig.

Publisert: