Slik unngår du køen til Voss cup

Enkelte tidspunkt er det veldig mye trafikk på fredag. Sjekk når du bør kjøre.

KØ: Lei av bilkø? Da er Voss cup, E16 og fredag ettermiddag trolig en dårlig kombinasjon for deg.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Fredag ettermiddag ventes det lange køer på E16 mellom Bergen og Voss. I tillegg til den vanlige fredagstrafikken arrangeres Voss cup som gjerne trekker til seg drøyt 10.000 mennesker på Voss.

– Det vil nok særlig dra seg til mellom Vågsbotn og Arnanipatunnelen, så går det kanskje litt raskere når en kommer ut av Arnanipatunnelen, sier trafikkoperatør Idar Sangolt ved Vegtrafikksentralen.

Arbeidene som pågår på veien mot Voss skal enten være ferdige eller ha pause i helgen, slik at de ikke påvirker trafikken. Det skal asfalteres ved Vinje mellom Voss og Lærdal, men dette arbeidet starter ikke opp før klokken 22 søndag kveld.

Det er mulig å kjøre fra Bergen til Voss via Nordhordland, men dette fraråder Sangolt.

– Den veien er betydelig dårligere og vil ta lengre tid.

Under finner du timetrafikken til Voss under Voss cup-helgene de siste årene. NB. I 2016 var timestrafikken lavere fordi deler av veien var stengt etter ras.

I fjor var utfartstrafikken godt over doblet (134 prosent høyere) gjennom Trengereidtunnelen på Voss cup-fredagen, sammenlignet med normal trafikk (årdøgntrafikk) i samme område.

– Dra tidlig eller seint

Det er særlig mellom klokken 15 og 19 at trafikken på E16 pleier å hope seg opp, ifølge trafikkoperatøren. Derfor oppfordrer han de som skal spille kamper på Voss fredag ettermiddag om å komme seg av gårde tidlig.

– Skal du kjøre E16 til hytten på fredag vil jeg anbefale å kjøre seint på kvelden.

Ifølge turneringsleder Arne Førde i Voss cup er det flere som tar fri på fredagen for å komme seg til Voss tidlig på dagen. De første møter opp på cupområdet rundt klokken 11.

Flest begynner fredag

Førde oppfordrer bilistene til å ta det med ro på veien.

– Legg ut i god tid. Du bruker lengre tid enn normalt på strekningen. Og husk at det er bedre å kjøre forsiktig og heller gå glipp av en kamp, sier turneringslederen.

Rundt 400 lag skal spille kamp på fredag, mens litt over 200 lag har sine første kamper på lørdagen.

I 2015 og 2017 var døgntrafikken på cup-lørdagene på E16 som på en helt gjennomsnitlig dag.

Ekstra tog og vogner

Førde anbefaler cup-deltakerne å ta toget til Voss i stedet for bilen. Han trekker frem både sikkerhet og trafikkavvikling.

NSB har økt kapasiteten med 2142 ekstra sitteplasser på strekningen mellom Voss og Bergen i helgen.

– Vi har satt inn et ekstra tog på fredag og søndag, og har i tillegg ekstra vogner på flere av de ordinære avgangene, sier Henning Lirhus, markeds- og kommunikasjonsansvarlig i NSB region vest.

Se detaljert informasjon om togene, samt interntransport på Voss, på Voss cups nettside.

Lirhus sier det pleier å bli fullt på disse togene, men at han aldri har opplevd av det ikke har vært plass til alle som vil være med.

Hjem igjen

Det ventes også køer fra Voss mot Bergen på søndag når deltakerne skal hjem igjen.

– I denne retningen hoper trafikken seg gjerne opp ved rundkjøringen på Trengereid, forteller trafikkoperatør Songolt.

Han sier trafikken trolig fordeler seg mer utover tid på søndag, sammenliknet med fredag når mange kjører på ettermiddagen.

I fjor var hjemfartstrafikken godt over doblet (134 prosent høyere) gjennom Trengereidtunnelen på Voss cup-søndagen, sammenlignet med normal trafikk (årdøgntrafikk) i samme område.

Publisert: