Ap nektet å ombestemme seg

Måtte gå spissrotgang - men kun tre stemte imot bybane over Bryggen. - Trist for byen, sier Ap-opprører Per Stiegler.

SPISSROTGANG: Byrådsleder Harald Schjelderup slapp såvidt inn på Gamle Rådhus da han måtte presse seg forbi de sinte demonstrantene, som hadde et uvanlig høyt alderssnitt for demonstranter å være.
SINT: Gro Årvold var blant dem som hadde tatt turen til sentrum torsdag.
Det var stor oppslutning om demonstrasjonen foran Gamle Rådhus.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Klokken 20.20 kom Aps gruppeleder Rune Bakervik ut av Gamle Rådhus, der partiets bystyregruppe hadde sittet i lukket møte i nesten fire timer.

Bakervik kunne fortelle at saken media ventet på, bybanetraseen til Åsane, nå var ferdig behandlet i gruppen.

— Mot tre stemmer har bystyregruppen vedtatt at vi skal stemme samlet i bystyret i denne saken, og at vi skal støtte innstillingen fra komiteen og det som står i byrådsplattformen, forteller Bakervik.

Flertall for Bryggen-bane

I klartekst betyr det at Arbeiderpartiet i bystyret neste uke vil stemme for å legge Bybanen langs Bryggen, og gjøre Bryggen bilfri samtidig. Det betyr også at det kun var de tre "opprørerne" - Per Stiegler, Rolf Jens Brunstad og Henry Berg - som stemte imot.

Vedtaket gjør at de tre nå er pålagt å stemme sammen med resten av bystyregruppen onsdag, mot sin vilje, dersom de er til stede i møtet.

— Det var en lang og følelsesladet debatt, der alle fikk si sitt. Jeg er stolt over at partiet behandlet alle syn med respekt, og at vi behandlet denne saken så verdig, sier Bakervik.De 26 bystyrerepresentantene, pluss 29 vararepresentanter, kan delta på gruppemøtet. Enkelte gikk tidlig.

- Rasende

Opptakten til møtet var med dramatisk. Demonstranter samlet seg foran Gamle Rådhus i 16-tiden.

Mange av de oppmøtte diskuterte høylytt.

— Jeg er rasende. Hadde jeg hatt egg, hadde jeg kastet dem, sier Kurt Wiermann, en av demonstrantene.

— Arbeiderpartiet er noen judaser. De lovde på tro og ære at Bybanen ikke skulle over Bryggen, sier han, tydelig engasjert.

Ellen Sævig, autorisert turistguide i Bergen, er blant annet bekymret for sikkerheten på Bryggen.

— Bybanen over Bryggen vil bli livsfarlig. Den går stille, og stanser ikke like fort som en bil, påpeker hun.

Bystyret skal behandle saken i sitt møte neste uke, men i realiteten ble den avgjort på Aps gruppemøte torsdag, siden Venstre, KrF og SV for lengst har bestemt seg for å stemme for bybane over Bryggen.

Ap-politiker:

Les også

- Siste sjanse til å redde Bryggen

Byrådsleder Harald Schjelderup ankom like før møtet startet. Han ble møtt med høylytt buing, og gikk inn til møtet uten å snakke med noen av de oppmøtte.

Skuffet opprører

Tidligere denne uken ble det kjent at tre Ap-politikere i bystyret, Per Stiegler, Rolf Jens Brunstad og Henry Berg, ville be om å bli fristilt slik at de kan stemme mot Bybanen over Bryggen.

Stiegler oppfordret i forkant av gruppemøtet til massivt oppmøte for å få partiet til å snu i saken. Etter møtet hadde han dette å si:

— Vi tapte den saken, og tar det til etteretning. Vi hadde jo håpet på mer støtte i gruppen, men folk holder på byrådsplattformen og mener at den er debattert. Vi mener at saken er særdeles viktig og at det er trist for byen at det nå ser ut til å bli vedtak om bybane over Bryggen, sier han.

- Hva gjør dere i bystyremøtet onsdag?

— Det har vi sagt at vi må få lov til å tenke på.

- Har dere blitt truet med noen konsekvenser dersom dere stemmer imot?

— Nei, det var en saklig og grei debatt.

Stiegler roser dem som stilte opp i demonstrasjonen før møtet.

— Det syntes jeg var kjempebra. Jeg er takknemlig for at så mange stilte. Det var en en munter gjeng, som ga klar melding om hva de mente.

Mer bråk:

Les også

Bybaneopprør i Ap

HELT: Per Stiegler ble hyllet for sitt bybaneopprør av demonstrantene. Men han fikk kun to andre med seg i Aps bystyregruppe.

— Får ingen konsekvenser

Gruppeleder Rune Bakervik sier at det ikke får noen konsekvenser for de tre som har manet til opprør.

— Nei, vi driver ikke med konsekvenser. Debatt og uenighet er en del av politikken, og vi har vedtekter for å behandle slikt. De er fulgt på en verdig måte, sier han.

Flere har reagert på at de tre opprørerne har tatt omkamp nå, mens bystyregruppen allerede i høst godtok bybane over Bryggen da de godkjente byrådsplattformen. Brunstad og Stiegler har derimot hevdet at de aldri fikk anledning til å protestere i høst.

— Jeg mener jo at man burde tatt dette i forbindelse med byrådserklæringen i høst. Men jeg respekterer at de ville ta det opp på nytt nå, sier Bakervik.

— Vil det bli noen konsekvenser dersom de nå velger å stemme imot vedtaket også i bystyresalen på onsdag?

— Det er i så fall noe partistyret må forholde seg til. Vi i bystyregruppen har ingen slike sanksjonsmuligheter. Dessuten er det en hypotetisk problemstilling.

Debatt:

Les også

Blodet bruser for Bryggen

Glad Schjelderup

Byrådsleder Harald Schjelderup sier at han er glad for at bystyregruppen har gjentatt sin støtte til byrådsplattformen.

— Å gi seg i bybanesaken har vært vanskelig for mange i Ap, også for meg personlig. Men jeg tror det Bergen trenger nå er handlekraft og at vi kommer oss videre, skriver han i en kommentar til BT.

Også Bakervik innrømmer at saken er vanskelig for Ap.

— Men en byrådsplattform består av mye mer enn trasévalg for Bybanen. Jeg tror vi kommer styrket ut over tid når folk ser all den gode politikken vi får til med denne plattformen, sier han.

Publisert: