- Jeg kunne ikke skrive om temaet, uten å faktisk vise hvordan jeg ser ut.

BT-journalist Heidi Rystes blogginnlegg går som en farsott på sosiale medier.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

«Den sommerkroppen jeg skulle ønske meg, var en som kunne bære meg gjennom en hel dag uten at jeg trengte å tenke over det. Uten at jeg hver morgen må ta en vurdering på om jeg trenger medisiner for å få meg gjennom dagen. En sommerkropp jeg kunne løpe rundt på stranda med og hive ungene opp i været med. En sommerkropp som var på mitt lag.

IKKE SÅ VERST: "Dette er meg for noen uker siden. Hadde jeg truffet meg selv på gata, hadde jeg aldri gjettet at jeg var alvorlig syk og gikk på cellegift. Dessverre forteller bildet lite om virkeligheten, jeg følte meg ganske halvveis den kvelden." skriver Heidi Ryste i bloggen sin.FOTO: PRIVAT

Blogginnlegget, som Heidi Ryste postet søndag, var i går ettermiddag delt over 10.000 ganger på sosiale medier. I innlegget skriver BT-journalisten om hvordan kreftsykdommen har gitt henne et annet syn på hva som er en bra kropp. For noen måneder siden tenkte hun at det kunne vært fint å gå ned et par kilo og få litt større muskler til bikinisesongen.I dag er alt hun ønsker seg en kropp som fungerer som den skal.

— Da det dukket opp annonser på sosiale medier med enkle oppskrifter på å få en perfekt sommerkropp, ble jeg trist og lei. Når du har en kropp som ikke fungerer, virker det veldig meningsløst. Alle som er friske bør jo være glad for det, sier BT-journalisten som ble rammet av tarmkreft i vinter.

Viste posen på magen

Før hun publiserte innlegget diskuterte 36-åringen temaet med venner og bekjente. Hun luftet også ideen om å poste et bilde av seg selv i undertøy med stomiposen på magen. Det satt langt inne, men Ryste valgte å gjøre det likevel.

— Jeg kom frem til at jeg ikke kunne skrive om temaet, uten å faktisk vise hvordan jeg ser ut. Det er jo ingenting å skamme seg over og det føles helt greit i ettertid. Den største bøygen var egentlig å skulle vise bildet til venner og bekjente. Ikke at det ble lagt ut på flere aviser, sier hun.

At blogginnlegget skulle få så massiv oppmerksomhet var journalisten ikke forberedt på. Mandag formiddag ringte både NRK, TV 2, VG og et svensk nettsted. Historien hennes var lenge toppsak på vg.no.

Les også

«Slankekuren min heter kreft, den er utrolig effektiv, helt jævlig og anbefales ingen»

— Jeg har fått masse positive reaksjoner. Noen har sagt at de skal gå på stranden i bikini med hodet høyt og sette pris på den kroppen de har. Det er jeg veldig glad for å høre.Kreftbehandlingen setter en stopper for at Ryste selv skal tilbringe timevis på stranden i sommer. Men hvis været virkelig slår til har hun forberedt seg med ny bikini og solhatt.

- Viktig budskap

Guri Brekke er foredragsholder og daglig leder i Godtrening AS. Hun mener at det Heidi Ryste formidler i bloggen sin er viktig.

— Å investere i god helse gir muligheter for et liv med høy kvalitet og lang varighet. Det lite gunstig med kortsiktige løsninger for sommeren, men hvis man får motivasjonen fører til langsiktige endringer som kan bli varige er det positivt, sier Brekke.

Hennes erfaring er at det er lettere å motivere til en sunn livsstil hos voksne og eldre mennesker når utgangspunktet er å ha god helse og leve lengre. Men også denne gruppen er opptatt av å se bra ut.

— Jeg er 42 år og etter å ha blitt mor, er mine barn min største motivasjon. Jeg trener for å holde meg frisk for familien og meg selv. Jeg ønsker å leve lenge og kunne jobbe mye. Jeg ønsker også å se bra ut, sier hun.

Også Bjørn Maaseide, som er pressekontakt i SATS ELIXIA, har sans for budskapet i blogginnlegget. Men han innrømmer at treningskjeden kunne vært flinkere til å bruke folk med vanlige kropper i kampanjene sine.

— Vi ønsker et helsefokus fremfor et kroppsfokus og jeg er helt enig i at funksjonen er viktigere enn utseende. Trening skal være en positiv sak som virker forebyggende, sier Maaseide.

Publisert: