Brann i oppdrettsanlegg

Et oppdrettslag i Austevoll brant ned i natt.

OPPDRETTSBRANN: Annlegget på Naveide i Austevoll i full fyr i natt.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Klokken 02.30 natt til lørdag fikk brannvesenet melding om brann i et oppdrettsanlegg ved Naveide i Austevoll kommune. Brannfolkene var raskt på plass med med ambulanse— og brannbåten «Rygervakt».

— Det tok fyr i fôrflåten til oppdrettsanlegget. Vi fikk raskt kuttet all forbindelse til merdene, slik at fisken ikke skulle bli skadet, forteller utrykningsleder Hans Petter Bjånesøy i Austevoll Brann og Redning.

Hele fôrflåten brant ned.

Reddet fisken

— Hvordan gikk det med fisken?

— All fisken lever og ser ut til å ha det bra etter vårt syn. Det var veldig begrenset hva som kom ut i vannet av diesel og annet fra fôrflåten, sier Bjånesøy.

Han forteller at mannskap på oppdrettsanlegget også raskt kom til og gjorde en kjempeinnsats for å berge anlegget.

— Og det var ikke problem å få vann til slukkingen?

— Nei, du vet, her har vi hele Nordsjøen å ta av.

— Vet du noe om årsaken til brannen?

— Nei, det kjenner jeg ikke til.

Smeltet stål

Fôrflåten er der en lagrer fôr og diesel, og i tillegg har den oppholdsrom for folk som jobber på anlegget. Det var 50 tonn fôr på flåten.

— Heldigvis klarte vi å forhindre at fôret tok fyr, det var det vi var redd kunne skje. Det var så mye strålevarme at stål og aluminium begynte å smelte, dette fikk vi kjølt ned.

Fôrflåten til dette anlegget er på rundt 50 ganger 20 meter. Selve flåten med fortankene på flyter fortsatt, men alt annet på flåten er brent opp.

Brann i oppdrettsanlegg forekommer fra tid til annen.

— Det er ikke helt uvanlig, du vet det er mange oppdrettsanlegg rundt omkring. Vi hadde en mindre, men tilsvarende brann i Austevoll for tre-fire år siden. I Sunnhordland var det en brann i fjor.

Det er Lerøy Vest som eier oppdrettsanlegget.

- Prøvde med pulverapparat

Det var en mann i en fritidsbåt som oppdaget brannen i natt.

— Jeg ble oppringt klokken 02.30, mannen som oppdaget brannen på flåten prøvde å slukke den med et pulverapparat, men måtte gi opp. Han varslet både oss og brannvesenet, sier administrerende direktør Willy Berglund i Lerøy Vest.

Berglund er veldig glad for at det gikk så bra, og roser den fantastiske innsatsen til brannfolkene og egne ansatte.

— Hadde det tatt fyr i fôret, kunne det brent veldig lenge. Det at de kappet fôrslangene hindret brann i selve merdene, sier Berglund.

750.000 ørret

Han forteller at det var rundt 750.000 ørret i merdene. De vil få en ny flåte på plass veldig fort, og regner med å kunne starte fôringen igjen over helgen. En kjenning ringte Berglund allerede på morgenkvisten og fortalte at han hadde en flåte de kunne låne.

Publisert: