Har bare ett ønske til bryllupet

Etter at sønnen vant over kreftsykdommen, bestemte Birgitte og Runar seg for å ønske seg noe helt spesielt til bryllupet.

EN GLAD SELFIE: Birgitte Bentung Lygre, Runar Brøste og de to barna Vilde og Mikkel var i Australia i påsken. Dette var etter at de hadde fått beskjed om at Mikkel var frisk.  I september skal samboerparet gifte seg.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Responsen har vært overveldende, selv fra folk vi egentlig ikke kjenner lenger, sier Birgitte Bentung Lygre.

Hun og samboeren, Runar Brøste, skal gifte seg i september etter 16 år som kjærester og samboere. Sammen har de to barn, Mikkel (4) ogVilde (6).

Da de var på seksmånederskontroll med yngstemann, oppdaget legen at ikke alt var som det skulle. På Haukeland konkluderte de med at minstemann hadde retinoblastom, en svært uvanlig kreft på netthinnen som utelukkende rammer små barn. Det er cirka fire tilfeller i Norge årlig.

Var i trygge hender

Familiens liv ble snudd på hodet. De hadde egentlig spart til en jorden-rundt-reise under permisjonstiden, men måtte bli hjemme. I stedet pendlet de mellom Bergen, Ullevål og Rikshospitalet i Oslo for at sønnen skulle få behandling. Det var her de fremste ekspertene i Norge holdt til.

FIKK KREFT: Da Mikkel fikk påvist kreft på netthinnen, ble det mange turer frem og tilbake mellom Bergen og Oslo. Heldigvis ble kreften oppdaget tidlig. Her fra sykehuset.

— Vi følte oss alltid i trygge hender, og ble godt ivaretatt. Vi var veldig heldige som hadde en god og rutinert lege som oppdaget kreften tidlig. Det hadde mye å si for effekten av behandlingen videre, sier pappa Brøste.

- Fortjener skryt

I dag er Mikkel frisk. Han ser fremdeles dårlig på det ene øyet og er hver tolvte uke til kontroll. Likevel er det svært lite sannsynlig at kreften kommer tilbake.

PÅ SYKEHUSET: Mikkel fikk god hjelp av legene på Rikshospitalet og på Ullevål i Oslo. Bare fire barn i Norge får hans kreftform årlig. I dag er Mikkel frisk. Her sammen med mamma Birgitte Bentung Lygre og storesøster Vilde.

— Vi føler oss veldig takknemlige for all hjelpen vi har fått, og at det har gått så bra med Mikkel. Vi har et helsevesen i Norge som fortjener ros, som handler raskt og vet hva de skal gjøre, sier Lygre.

Les også:

Les også

Ekram (38) visste hun snart skulle dø. Så kom spesialistene fra Haukeland.

Det er ikke første gang kreftsykdom har rammet samboerparet. I 2006 fikk Brøste diagnosen testikkelkreft med spredning. Han er helt frisk i dag.

— Føltes helt riktig

I september skal paret gifte seg. De hadde lenge snakket om at de hadde alt de trengte. At de ikke ønsket å skrive noen lang ønskelisteeller fylle opp skapene med ting de egentlig ikke trenger. Det var da Lygre fikk ideen. Hva om de bare ba om penger til Kreftforeningen i stedet?

FIKK DELER AV DRØMMETUREN TILBAKE: Birgitte Bentung Lygre, Runar Brøste, Vilde og Mikkel dro til Australia på ferie i vår. Egentlig skulle de reise jorden rundt, men reisen ble avlyst på grunn av Mikkels sykdom. - Det ble en veldig fin og spesiell tur, forteller Lygre.

— Jeg tror vi bestemte oss ganske umiddelbart. Det føltes helt riktig, særlig etter det vi har opplevd både med Mikkel og Runar. Vi tenkte også på Barnekreftavdelingen, men siden begge to har vært rammet, ble det Kreftforeningen, sier Lygre.- Flere ting til huset gir meg ingen lykkefølelse. Vi har alt vi trenger for å ha et godt liv, sier Brøste.

Paret har gitt klar beskjed til gjestene om at de ikke ønsker seg andre gaver. I en melding de har delt med bryllupsgjestene på Facebook, skriver paret at dersom noen gir dem sølvtøy eller lysestaker, vil dette bli lagt ut på Finn.no. Gevinsten vil da gå til Kreftforeningen.

— Det var vel for å unngå at noen tenkte at de måtte ha gave i tillegg, sier Lygre.

- Rørende

Geir Vangsnes, distriktssjef i Kreftforeningen, forteller at de er ekstremt takknemlige for bryllupsønsket til det kommende brudeparet.

— Det er ekstra rørende at dette ønsket kommer fra noen som har vært sterkt berørt av kreftsykdom. Det er rett og slett fantastisk flott. Jeg er imponert, sier han.

Les også:

Les også

«Haukeland vil for alltid være stedet hvor jeg kom fullstendig nedbrutt og med dødsangst, og vandrer ut kreftfri og på god vei til å bli frisk»

Han forteller at slike ønsker er mest vanlig blant den eldre garde. Det er svært sjelden de hører om brudepar som ønsker donasjoner. Pengene de får inn går til å drifte foreningen og til kreftforskning.

— Vi vil takke dem, og ønsker dem lykke til med både bryllupsdagen og ekteskapet, sier han.

Har fått inn 30.000 kroner

Det kommende brudeparet la ut melding om ønsket sitt på Facebook denne uken. Så langt har de fått over 30.000 kroner inn.De fleste donasjonene kommer fra personer som ikke engang er invitert til bryllupet. De fleste gjestene har sagt de vil donere når bryllupet nærmer seg.

— Responsen var vært fantastisk. Veldig mange har sagt at de synes det er flott at vi gjør dette. Vi hadde aldri trodd at vi skulle nå målet om 30.000 kroner så lenge før bryllupsdagen. Vi blir veldig rørt, sier Lygre.

Åpenhet om kreft

— Hvorfor tror dere så mange ønsker å gi?

— Jeg tror det handler om at veldig mange har egne historier med kreft. Her får de en kanal til å hjelpe. Vi er også blitt kontaktet av flere som har opplevd kreft blant sine nærmeste. Man åpner på en måte opp ved å ønske seg dette,vi er veldig åpne om det vi selv har opplevd, sier Brøste.

Paret sier de føler seg heldige. Gjennom sykdomsperiodene til både Runar Brøste og Mikkel har de møtt på flere som ikke har vært like heldige. Noen kjemper fremdeles. Andre er ikke lenger her.

— Dette blir det vi kan gjøre for at flere kan overleve kreftsykdom, og bidra til å bedre livskvaliteten til både pasienter og pårørende, sier Lygre.

Publisert: