Kvakk! Her selges Donald-blad til 100.000 kroner

Men selgeren synes prisen er helt tullete.

DYR AND: Dette Donald-bladet kan bli ditt for 100.000 kroner. Eller litt mindre. Selgeren, Egill Wendelboe Aarø, synes prisnivået på slikt har gått over alle støvleskaft.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Har du 100.000 kroner som brenner i lommen, og du ikke vet hva du skal gjøre med? Hva med å kjøpe litt lesestoff til ferien?

For de pengene kan du nemlig kjøpe deg et Donald-blad.

Fleire nyhende frå Andeby:

Les også

No kan du lese Donald på nynorsk

Nei, det er ikke en ny historie med Onkel Skrue i hovedrollen, men realiteten i Wendelboes kunsthandel i Bergen. I hvert fall står bladet utstilt i butikkvinduet med prislappen 100.000 kroner.

— Står verden til påske?

— Nå ringer dere, ja. Jeg selger superkunst hele tiden, men når det er snakk om et Donald-blad, så går det bare timer før pressen ringer, fnyser kunsthandler Egill Wendelboe Aarø da vi ringer ham.

PRISEN: Ja, det står 100.000 kroner.

— Det var nå mest prisen vi stusset over?- Ja, altså, jeg er ingen Donald-ekspert. Jeg er ekspert på god kunst. Men dette er et eksemplar av det aller første Donald-bladet i Norge fra 1948, og det er presedens for at de går for slike priser. Så kan du spørre: Står verden til påske - eller skal vi bli pinsevenner alle sammen?

Deretter tar samtalen en noe underlig retning, men da vi klarer å pense kunsthandleren inn på Donald-bladet igjen, innrømmer han at prislappen er en slags provokasjon.

— Jeg har sett atet tilsvarende blad ble solgt for 98.000 kroner, pluss 25 prosents kommisjon på auksjon i Oslo. Så da fikk jeg praktinnrammet mitt eksemplar. Så satte jeg det vinduet, ved siden av verdenskunst som koster langt mindre. Jeg har en Picasso i vinduet ved siden av. Og en ekte I.C. Dahl fra 1836 som du kan få for halve prisen av et Donald-blad. Men nei da, folk vil ha gatekunst og tegneserier!

Kvakk!

Les også

Slutt for Donald som ukeblad

Donald Dolk & Co.

— Mener du gatekunst og Donald er det samme?

— Nei, det er noe helt annet. Jeg har respekt for samlermarkedet for tegneserier, men hypen har tatt helt av. Det samme gjelder Dolk. Du finner kanskje to personer i Frankrike som vet hvem Dolk er - men alle kjenner Picasso!

Er du fransk?

Les også

Her kan du lese mer om gatekunsteren Dolk

— Tror du noen vil kjøpe Donald-bladet ditt for 100.000 kroner?

— Aner ikke. Hvis noen kommer inn med 50-60.000 kroner, så skal de få det for det. Men 100.000 er en fin, rund sum som får folk til å reagere. Det var målet mitt, og det lyktes tydeligvis.

Wendelboe Aarø vil ikke si hvordan han har kommet i besittelse av Donald-bladet. Men at det neppe var hans i barndommen, kan vi slutte ut av det faktum at det står "Olav" med barnebokstaver i høyre hjørne på bladet. Dessuten sier han at han selv aldri har vært interessert i Disney-blader.

— Nei, jeg har kanskje lest 10-15 stykker. Jeg leste illustrerte klassikere som barn, sier kunsthandleren.

Som altså nå også selger tegneserier.

PS: Donald-bladet som ble solgt i Oslo i 2014 for 98.000 kroner, pluss kommisjon, var i såkalt «mint condition», det vil si at det fremsto som nytt. Fem personer kjempet om bladet i budrunden, skrev Dagbladet den gang.

Publisert: