Ble bedt om å sende MMS av død person til politiet

Tre kvinner måtte vente i timesvis på hjelp da de fant en død person i Balestrand.

FANT MANNEN: De tre kvinnene fant den avdøde i nabolaget i Balestrand. Fra venstre: Marta Kvikne, Heidrun Bjørg Sveinsdottir Grinde og Inga Kupetauskiene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Ifølge Sogn Avisvar Marta Kvikne, Heidrun Bjørg Sveinsdottir Grinde og Inga Kupetauskiene først på stedet da en død person ble funnet i en hage i Balestrand i Sogn og Fjordane.

De tre er naboer, og skal ha blitt kontaktet av en beboer i området som ikke kunne finne personen.

— TV-en hans sto på, og vi begynte å se etter ham, forteller Marta Kvikne, som kjente avdøde.

Måtte ta MMS av avdøde

Men da naboene kontaktet ambulanse, ventet de at politi eller helsepersonell ville rykke ut for å ta seg av personen.

— Vi trodde det var faste rutiner i slike situasjoner, men lite tydet på det, sier en av naboene til Sogn Avis.

Etter at de hadde snakket med AMK, og sjekket at personen ikke hadde puls, koblet AMK seg ut av samtalen.

Kvinnene fortsatte samtalen med politiet, som ba kvinnene om å se etter ytre skader og omstendighetene rundt avdøde. Deretter sa de at de skulle ringe senere.

— De ringte oss opp etter en halvtime, og fortalte at de vurderte dette som et naturlig dødsfall, og dermed ikke en politisak, sier Kvikne.

Heidrun Bjørg Sveinsdottir Grinde reagerer i likhet med Kvikne på at politiet ikke rykket ut.

— Likevel ba de oss om å gjøre arbeid politiet helt klart skulle ha gjort på stedet. De stilte en rekke spørsmål og ba oss om å ta bilde av personen med mobilen og sende over, sier Grinde.

Marta Kvikne reagerer mest på den manglende rettssikkerheten til avdøde.

— Vi har ingen forutsetning for å vite om dette var et mistenkelig dødsfall, eller noe om tilstanden til mannen, ut fra hva vi så, sier hun til BT.

Ingen rykket ut til stedet

Verken politiet eller ambulanse rykket ut. Det gikk flere timer før et begravelsesbyrå kom og fraktet bort den døde, ettersom de må over med ferge til Balestrand.

— Det ble vurdert at dette ikke var noen politisak. Derfor sendte vi ikke politiressurser, sier politiinspektør Odd Arve Solvåg til NRK.

Han erkjenner at kvinnene ble bedt om å sende bilde.

— Det å be utenforstående om å ta bilde av en død person er ikke greit. I ettertid kan vi nok si at den vurderingen som ble tatt burde blitt gjort annerledes. Vi får beklage at det ble som det ble, sier Solvåg.

Politiet skal gjennomgå saken internt.

Torsdag ettermiddag opplyser Terje Ulvedal i Helse Førde at ambulansen rykket ut, men at de avbrøt oppdraget og returnerte, da det ble avklart at mannen var død.

Publisert: