– Blodbad i markedene etter EU-avstemningen

Både børser, bankaksjer, oljeprisen og det britiske pundet stupte i kjølvannet av den britiske EU-avstemningen.

BØRSEN: En trader i Paris følger med på utviklingen til det britiske pundet etter at britene stemte for å forlate EU.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I London falt FTSE-indeksen over 8 prosent kort tid etter at børsen åpnet fredag morgen. Aksjene til Royal Bank of Scotland og flere andre store banker stupte rundt 30 prosent.

– Det er et galehus her. Det har vært et blodbad. En nedslakting, sa David Papier i finansselskapet ETC Capital i London.

Fallet på Frankfurt-børsen var enda større enn i London, og Dax-indeksen gikk ned 9,98 prosent. Børsfallet i Paris var på 8 prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs falt 6,1 prosent kort etter at aksjehandelen begynte.

Deler av nedgangen ble reversert utover dagen, men ved 13.30-tiden norsk tid lå Dax-indeksen fortsatt 7,2 prosent lavere enn dagen før. I London var nedgangen på 4,4 prosent, omtrent det samme som i Oslo.

Pundet kollapset

Det britiske pundet stupte nesten 10 prosent til den laveste kursen på over 30 år da det var klart at Storbritannia forlater EU.

Også i Asia var det kraftige børsfall, og Tokyo-børsen falt nesten 8 prosent. Nedgangen var den største siden Japan ble rammet av den voldsomme tsunamien i 2011.

Sentralbankene i Storbritannia og eurosonen forsikrer at de vil iverksette nødvendige tiltak for å sikre stabilitet etter EU-avstemningen.

I en uttalelse sier Bank of England at den har forberedt seg godt, og at den samarbeider tett med det britiske finansdepartementet og sentralbanker i andre land. Alle nødvendige skritt vil bli tatt for å sikre finansiell stabilitet, lover banken.

Norges Bank tilbød fredag norske banker 13,2 milliarder kroner i «hurtiglån», mens den sveitsiske sentralbanken opplyste at den hadde grepet inn i markedene for å unngå at sveitserfrancen ble for sterk.

– Uroen i internasjonale markeder viser at avstemningsresultatet kom uventet. Vi må regne med store markedsbevegelser i dagene fremover, sa finansminister Siv Jensen (Frp) på en pressekonferanse.

– Kortsiktig effekt på olje

Også på de kinesiske børsene var det kraftig nedgang fredag, og i Hongkong var nedgangen på 4,8 prosent på ettermiddagen lokal tid.

Folkeavstemningen rammet også oljeprisen, som ble dratt ned av generell usikkerhet og høyere dollarkurs – siden olje prises i dollar. Litt før klokken 14 norsk tid kostet ett fat nordsjøolje 48,5 dollar, 5 prosent mindre enn dagen før.

– Nå treffer det oljeprisen, noe som er det viktigste for norsk oljenæring. Men vi ser det som en kortsiktig effekt, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til NTB.

Mens kronekursen svekket seg, steg dollarkursen kraftig fordi mange investorer ønsker å plassere penger i antatt sikre investeringer. 1 dollar kostet 8,56 kroner fredag ettermiddag, noe som var 5,5 prosent mer enn dagen før.

Også gullprisen steg, mens rentene på tyske og amerikanske statsobligasjoner sank til historisk lave nivåer. Rentene på tyske obligasjoner med ti års løpetid sank under 0 for andre gang noensinne.

Publisert: