Bli i EU, Storbritannia!

Uansett hva Storbritannia velger å gjøre på torsdag, er det krise for EU.

BT MENER: Dersom våre britiske naboer torsdag stemmer for å melde seg ut av EU, er det et stort nederlag for det europeiske fellesskapet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconLeder
Dette er en leder. Lederartikkelen uttrykker Bergens Tidendes publisistiske idé: En partipolitisk uavhengig, frittstående, liberal og borgerlig (ikke-sosialistisk) avis.

Dersom våre britiske naboer torsdag stemmer for å melde seg ut av EU, er det et stort nederlag for det europeiske fellesskapet. Det kan også være dramatisk for Storbritannia, som selv kan gå i oppløsning. Det beste for både EU og britene er at Storbritannia forblir medlem av EU.

To dager før britene går til stemmeurnene i en historisk avstemning, virker det umulig å spå hva som blir utfallet. Meningsmålingene viser dødt løp. I seg selv forteller det om stor mistillit til EU som prosjekt i det britiske øyriket. Det er en mistillit EU må ta på større alvor, selv om britene skulle velge å bli i unionen.

  • Intervju med professor Rob Ford: Fascinerende, men skremmende
    Det finnes ingen gode alternativ til EU for det britiske folket. Ved å melde seg ut, snur de ryggen til sin aller viktigste handelspartner. Nær halvparten av den britiske eksporten går til EU. Som utenforland vil Storbritannia måtte forhandle frem handelsavtaler med både EU og andre. De vil stille svakere som enkeltland og møte et EU som trolig ikke vil møte Storbritannia med den største hjertelighet og velvilje.

Det kan bety tap av arbeidsplasser og lavere økonomisk vekst.

Tilhengerne av Brexit vil gjenskape Storbritannia som et økonomisk og finansielt sentrum og stormakt, og stenge grensene for «hordene av innvandrere» som belaster utdannings— og helsebudsjettene.

Brexit-siden har rett i at det er vanskelig å begrense innvandringen fra EU så lenge landet er med i unionen. Planen om å bedre Storbritannias økonomi utenfor EU, derimot, er like populistisk som den er urealistisk.

En utmelding av EU kan føre Storbritannia ut i en intern oppløsning. For to år siden stemte Skottland nei til å melde seg ut av Storbritannia. Men skottene er tilhengere av å være med i EU. En britisk utmelding kan derfor føre til at skottene heller velger å forbli i EU-fellesskapet. Grensene mellom Nord-Irland og EU-medlemmet Irland vil ikke lenger være så åpne som nå.

Storbritannia har alltid vært et vanskelig EU-medlem, så man kunne argumentere for at det er like greit at landet melder seg ut. De er ikke en del av Schengen-samarbeidet, og vokter sitt elskede pund med livet. Kanskje kunne en utmelding føre til at EU virkelig klarer å samle seg uten sin bakstreverske øynabo.

  • Les også: "Brexit-spredning" kan ramme norsk økonomi
    Det er ikke et godt argument for at britene skal ut. Det europeiske samarbeidet har vært et historisk fredsprosjekt, det har sikret økonomisk vekst, fri handel og fellesskap. Europeere kan i dag fritt reise mellom landene, jobbe og bosette seg der de ønsker, såfremt de kan forsørge seg selv. Det er en unik frihet.

EU må ta innover seg at det eksisterer stor motstand mot prosjektet, ikke bare på de britiske øyer. Man har ikke evnet å få den folkelige støtten for stadig tettere integrasjon. Særlig bekymringsfullt er det at støtten i de ferskeste EU-medlemslandene ikke er høyere.

I verste fall er en eventuell britisk utmelding første skritt på vei mot et Europa der nasjonalstatene jobber mer for seg selv og mindre for fellesskapet enn de gjør i dag. Det vil i så fall være et tilbakeskritt.

Skulle Storbritannia velge å forbli EU-medlem, kan EU-lederne puste ut en kort stund. Det betyr ikke at krisen er over.

Når det er sagt, unionens fall har vært spådd gang på gang. Den har istedenfor vist en særegen evne til overlevelse og tilpasning, til tross for at den er en stor og for lite fleksibel konstrukson.

Europa trenger et samlet og demokratisk EU, som møter utfordringene blant annet flyktningkrisen bærer med seg; ikke et splittet Europa med enkeltland som bare tenker på seg selv.

Publisert: