Finværet lar vente på seg

Men værgudene kan velsigne oss med opphold på sankthans.

FEIRING: På torsdag er det sankthansfeiring, og mange håper på godvær til de tradisjonsrike båltenningene. Dette er fra Mulebanen før det kom kunstgress.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Vi har nesten blitt bortskjemte med det fine været som har vært i Bergen. D-vitaminene har blitt pumpet inn, grillmat har blitt fortært til den store gullmedalje og parker og strender har vært overfylte fra morgen til kveld.

Nå ser det fine været ut til å ha tatt siesta, en lang en – og slik skal det holde seg i dagene fremover.

— Jeg vil ikke kalle dette dårlig vær, men det er klart dårligere enn hva vi har hatt, sier Steinar Skare, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Mandagens vind tok med seg taket til en bod på Fisketorget. Tirsdag er det fortsatt en sørlig bris, men langt svakere enn mandagens vindkuler.

— Tirsdag vil det være enkelte regnbyger og overskyet i Bergen og Hordaland, men det kan være at det kommer litt sol innimellom på ettermiddagen, sier Skare.

Han forklarer at det «dårlige» været kommer av et lavtrykk som ligger sør for Island, som fører fronter og nedbør mot oss.

Håper på positive nyheter for sankthansbål

Onsdag og torsdag vil være ganske like de foregående dagene. På torsdag er det sankthans-feiring, og mange håper på godvær til de tradisjonsrike båltenningene.

— Håpet er at prognosene holder seg, for de tilsier at regnbygene skal lette akkurat torsdag kveld. Da kan det bli oppholdsvær og kun delvis skyet, sier meteorologen.

Hos Storm melder de på sin side lette regnbyger på båltenningsdagen. Meteorolog i Storm, Mariann Aabrekk, forteller at det vil være regnskyer som ligger rundt Bergen på torsdag, men at de ikke kan si sikkert om de vil inntreffe i timene der bålene brenner.

— Helt fritt for regnbyger vil det nok uansett ikke være, sier hun.

Temperaturene vil holde seg på en makstemperatur rundt 16 til 19 grader.

— Og i perioden der folk skal tenne bål og grille, ser det ut til å bli helt ned i underkant av 15 grader, sier Aabrekk.

kommunens nettsider kommer brannvesenet med flere båltips til sankthans, blant annet:

  • Bålet bør bygges av rene treprodukter. Impregnerte materialer avgir giftige gasser ved brann. Det samme gjelder skumgummimadrasser, gamle sofaer, bildekk etc.
  • Bålet bør ikke bygges for stort. Kast heller på mer ved etter hvert.
  • Ikke bruk bensin eller lignende til opptenning.
  • Er bålet høyt, bør det antennes på midten. På den måten unngår du for store flammer og sterk varmeutvikling.
  • Ansvarshavende voksenperson skal sørge for at bålet slokkes forsvarlig med rikelige mengder vann. Finnes det ikke vann på stedet, må dette tas med.

Usikkert rundt helgen

Skare i Meteorologisk institutt sier det er en del usikkerhet rundt helgeværet.

— På fredag vil det være lite vind, men enkelte regnbyger som vil slå til vesentlig om ettermiddagen.

Til tross for usikkerheten, mener Skare det ser ut til å fortsette med periodevis nedbør både lørdag og søndag.

Aabrekk i Storm melder mye av det samme, og forteller at grunnen til usikkerheten ligger i at hele landet spriker i prognosene.

Legg solkremen på hyllen

Det er ingenting som tyder på at den flotte sommeren vi har fått smaken på vil komme tilbake med det første.

— Vi hadde et værskifte tidlig denne uken, og når det først snur slik tar det en liten stund før det snur tilbake. Dermed ser det ut til at vekslende vær vil dominere neste uke også, sier Aabrekk.

— Det er kjipe fakta, men foreløpig er det en veldig klassisk norsk sommer, legger hun til.

Dermed kan solkremen trygt pakkes ut av vesken, for nå, til fordel for paraplyen.

Publisert: