Homofile menn som ikke har sex, kan snart få gi blod

Helsedirektoratet er i ferd med å endre regelverket for blodgivning i Norge. Forslaget går ut på at homofile menn skal få gi blod om de ikke har hatt seksuell omgang på tolv måneder.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Vi har sett på forskning og erfaringer fra andre land og har kommet frem til at det er trygt at menn som har seksuell omgang med menn, kan gi blod dersom det har gått minst tolv måneder siden sist de har hatt sex med en mann, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i spesialisthelsetjenestedivisjonen i Helsedirektoratet til NRK.

Helsedirektoratet begynte arbeidet med å innføre den nye regelen denne uken. Når den vil tre i kraft, er usikkert.

Tor Hervig er tidligere leder i transfusjonstjenestens kvalitetsråd, som er et fagråd for Helsedirektoratet. Rådet konkluderte i november med at forskriften om blodgivning for homofile bør endres.

— Det er viktig at pasientens sikkerhet går foran, men likevel skal ingen diskrimineres. Det er slik at det er en reell økt smitterisiko for menn som har sex med menn, og da er en sølibatperiode trygt ut ifra erfaringene. Inntil smittesituasjonen blir endret, er dette mest fornuftig, sier Hervig, som også er overlege ved Haukeland universitetssjukehus.

Publisert: