Kina og Taiwan ikke på talefot

Kina bryter all direkte kontakt med Taiwan på grunn av det kineserne oppfatter som en fornærmelse fra Taipei, ifølge kinesiske medier.

FORNÆRMET: Kina mener Taiwans nye president Tsai Ing-wen (t.v.) har fornærmet landet. Her er Tsai fotografert sammen med forgjengeren Ma Ying-jeou.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Kina og Taiwan har ikke vanlige diplomatiske forbindelser ettersom Kina mener at Taiwan er en del av kinesisk territorium som bør styres av regjeringen i Beijing.

På et møte i 1992 ble partene enige om at det kun er ett Kina – som både Kina og Taiwan tilhører – men det er uenighet om tolkningen av hva dette prinsippet faktisk betyr.

Nå anklager en kinesisk talsmann Taiwans president Tsai Ing-wen for ikke å ville slutte seg til den såkalte 1992-avtalen.

Utlevert

Taiwan har protestert mot at personer fra Taiwan som er ettersøkt for bedrageri, er blitt utlevert til Kina. Men en talsmann for regjeringen i Beijing, An Fengshan, sier at Kina er i sin fulle rett når de går etter bedragere, og når de ønsker å beskytte ofrene for bedrageri. Denne holdningen har «har støtte hos folket på begge sider av Taiwanstredet», fremholder talsmannen.

An opplyser at den direkte kommunikasjonen mellom de to partene har vært suspendert siden 20. mai fordi Tsai ikke slutter seg til prinsippet om ett Kina.

Delt av borgerkrig

Taiwan har i praksis fungert som en uavhengig stat siden den kinesiske borgerkrigen på slutten av 1940-tallet. Landet, som offisielt kaller seg Republikken Kina, har kun fulle diplomatiske forbindelser med en håndfull stater.

Fram til 1971 representerte Taiwan Kina i FN, men etter det overtok Folkerepublikken Kina FN-medlemskapet og den faste plassen i Sikkerhetsrådet.

Publisert: