Privatskoler tapte mot staten i husleietvist

Det var riktig av staten å kreve 6,1 millioner kroner tilbake fra Bergen Private Gymnas og Metis Akademiet, har retten slått fast.

OVERPRISET LEIE: Bergen tingrett har gitt staten medhold i at Bergen Private Gymnas og Metis Akademiet Vgs betalte for mye i husleie til sitt morselskap i 2011.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Bergen tingrett har i en fersk dom gitt Kunnskapsdepartementet medhold i at det var riktig å kreve tilbake penger de utbetalte til to privatskoler i Bergen.

Nå må skolene ut med 228.000 kroner i saksomkostninger dersom dommen blir stående.

— Vi er skuffet over ikke å ha fått medhold i retten. Vi mener fortsatt at vår oppfatning er den riktige, og at markedsprisen som retten har lagt til grunn, er for lav.

Det sier konsernsjef Trond Botnen i Metis Education AS, som eier Bergen Private Gymnas og Metis Akademiet Vgs.

- Betalte overpris

De to privatskolene ble i desember 2013 pålagt av Kunnskapsdepartementet å tilbakebetale cirka 8,2 millioner kroner i for mye utbetalt statsstøtte.

— Det er viktig å understreke at dette er en fem år gammel sak. Pengene er tilbakebetalt, og denne dommen får ingen konsekvenser for våre 1100 elever, ansatte eller foresatte, sier Botnen.

I forrige måned møtte skolene Kunnskapsdepartementet i retten. Førstnevnte krevde seg i retten fritatt for tilbakebetalingav 6,1 millioner kroner.

Disse pengene knytter seg til leie av lokaler i Lars Hilles gate i Bergen sentrum.

Ulovlig overskudd

De to skolene har betalt husleie til sitt morselskap, som igjen leide arealene av en privat huseier.

Retten er enig med staten i at skolene i 2011 betalte en husleie som lå langt over markedspris, og langt over det morselskapet betalte huseier.

Dermed satt morselskapet i realiteten igjen med et overskudd som etter rettens mening strider med friskolelovens regler om utbytteforbud.

Deler på klasserom

Bergen Private Gymnas og Metis Akademiet har delt lokaler i Bergen sentrum siden 2011.

De driver etter en samdriftsmodell, som vil si at de deler på flere av klasserommene og spesialrommene.

På den måten klarer de seg med mindre plass enn om begge skolene skulle vært i separate skolebygg.

Skolene har betalt leie ut fra hvor mange elever de har. Pengene til å betale denne leien, får de fra staten.

Fordi skolene klarer seg med mindre lokaler enn elevtallet deres egentlig skulle tilsi, er morselskapet blitt sittende igjen med et overskudd.

Ble ikke hørt

Det er denne summen Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet krevde tilbakebetalt. Slik de ser det, har skolene betalt for mye i leie til sitt eget morselskap, og dette bryter igjen med prinsippet om at all statsstøtten skolene får, skal komme elevene til gode.

— Staten, og retten, mener at markedsprisen er satt for høyt, og at morselskapet dermed har fått for høy fortjeneste. Vi mener at de ikke har tatt hensyn til gevinsten en slik samdriftsmodell gir for elevene, sier Botnen.

Selskapet vil de neste dagene og ukene ta stilling til om avgjørelsen skal ankes.

Publisert: