Malte over Dolk

ØDELAGT: 19. september i fjor gikk byrådet inn for å bevilge penger til innramming og bevaring av ti av Dolks gatekunstverk i Bergen. Etter en befaring ble det klart at bare fem av de ti er i god nok stand til at det er noe poeng å ramme dem inn. Buekorpsgutten i Nye Sandviksvei var ett av disse verkene.
  • Tydeligvis noen som er blitt sint.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Dolks portrett av buekorpsgutten som holder på å tråkke på en mine ble skåret løs fra veggen i Nye Sandviksvei i går ettermiddag.

Huseier Robert Aakre i EFA Holding AS sa til BA at skar den ned «for å ta den inn og bevare den», uten at han ønsket å redegjøre for hvorfor.

— Det skal være til glede for alle

Det har tydeligvis fått noen til å reagere.

Les også

Fjernet Dolk fra husvegg

Ragnhild Høydahl bor i Sandviken og går forbi portrettet hver morgen.

— Gatekunst er en del av bybildet. Det skal være til glede for alle, selv om det er på en privat vegg. Tar man det ut av konteksten, så mister det sin verdi, mener Høydahl.

Hun forteller at noen har kastet maling inn under plasten og ødelagt bildet av buekorpsgutten.

— Det er mange som setter pris på gatekunsten. Her er det nok folk som har blitt sint og reagert på at det blir skåret ned, og så har de gått til det steget at de har begått et «barmhjertighetsdrap», tror hun.

- Interessant

Henning Warloe (H) sørget for å beskytte et Dolk-verk da han var kulturbyråd i Bergen.

— Jeg vil ikke uttrykke støtte til denne aksjonen, men jeg må si det er interessant.

Warloe peker på at det for ti år siden var vanlig at huseierne selv malte over slike verk.

— Overmalingen er trolig en protest mot privatisering av gatekunsten, og det viser hvor stort engasjement som finnes rundt tema.

- Dårlig gjort

Gard Eiklid har vært kritisk til at huseieren fjerner verket fra veggen.

— Dette er jo veldig trist. Det er en grunn til at verket er laget ute, det er gatekunst, det skal ikke være inne, sa Gard Eiklid til BT i går.

Likevel synes han det er helt feil reaksjon å søle verket til med maling, selv om det kan være gjort i protest mot huseieren.

— Det er skikkelig dårlig gjort. Eieren har brukt penger på å flytte det, og det er tross alt bedre at det finnes innendørs et sted enn at det ikke finnes i det hele tatt.

Eiklid var en av initiativtakerne til å sette beskyttende glass foran gatekunstverk i Bergen, og står bak kunstforumetKunstveggen.no.

Nå håper han at malingssølet kan vaskes av.

- Teit og smålig

Walter Wehus skriver om gatekunst på bloggen motveggen.com.

— Det er sterke følelser i sving her. Det var ille nok da et Dolk-verk på en treplate ble fjernet fra Finnegans. Jeg tror noen har tenkt at galskapen gikk for langt når en også skal hogge ut verk fra en betongvegg, sier han til BT.

Wehus mener det ikke nødvendigvis er en gatekunstner som har malt over Dolk-stensilen. Han peker på at det ikke er brukt spraymaling, men at malingen ser ut til å være tømt utover i hastverk.

— Det er teit og smålig, både å fjerne verket fra gaten og å male over det.

Håpet å bevare

Bergen kommune har tidligere kontaktet huseieren for å få tillatelse til å ramme inn Buekorpsgutten rett på veggen. Veggeieren har så langt ikke svart på henvendelsene.

— Vi har jo hatt et håp om at maleriet skal forbli formidlet til byens befolkning. Nå som det er malt over er jo ikke det mulig, sier seksjonssjef Øyvor Johnson ved seksjon for kunst og kultur i Bergen kommune.

Huseier Robert Aakre har ikke besvart BTs henvendelser.

Er det smålig eller helt på sin plass å male over gatekunst som fjernes fra gaten? Si din mening.

MALING: Buekorpsgutten er blitt tilsølt av hvitmaling i løpet av natten.
Publisert: