Slik blir årets festivaler

2020 var et dårlig år for musikkfestivalene på Vestlandet og i Bergen, hvor tilnærmet samtlige måtte avlyse. Festivalsjefene BT har snakket med sier det sitter langt inne å avlyse én gang til.

Cesinando, Carte Blanche og Robyn skal alle komme til Vestlandet i 2021.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I 2020 har du kanskje drømt tilbake til tiden der du kunne stå som sild i tønne på festningen under Bergenfest, sitte i en fullsatt Grieghallen under Festspillene, eller oppleve påskejazz på toppen av Hanguren på Voss.

Vi har snakket med seks festivalsjefer om hva de planlegger for – og hva de tror vil skje i år:

1

Borealis

Årets Borealis-festival blir en kombinasjon av fysiske og digitale opplevelser. Her fra «Sun & Sea»-konserten under årets Borealis-festival, fem dager før Norge stengte ned.
  • Arrangeres 17.–21. mars 2021.
  • Artister bekreftet til nå: Komponist Ruth Bakke, videokunstner Anne Marthe Dyvi, komponist Raven Chacon.

Festivalen var en av de siste som ble arrangert i pandemiåret 2020.

Etter å ha lagt om planene flere ganger siden den gang, planlegger de nå en festival som både blir digital og fysisk på én gang.

– Det blir komprimert og færre prosjekter, men alle vil ha både et live og et digital uttrykk, slik at vi kan tilby opplevelser både til dem som er i salen og de som ikke kan komme av ulike grunner, sier daglig leder for Borealis, Tine Rude.

På grunn av usikkerhet knyttet til reising, har de utvidet prosjektene som gjennomføres av kunstnere i Norge og flyttet en del av de internasjonale.

Rude forteller at den kommende festivalens billettinntekter vil bli betydelig lavere enn før. Den digitale delen vil være gratis.

– Det som er mest trist for meg er at vi må ha redusert kapasitet. Arbeidet vårt handler om å åpne opp musikken og kunsten for mange, sier hun.

2

Vossa Jazz

Trude Storheim har troen på at de skal klare å gjennomføre den årlige jazzparaden på åpningsdagen av Vossa Jazz.
  • Arrangeres 26.–28. mars 2021.
  • Artister bekreftet til nå: Kjartan Fløgstad, Jaga Jazzist, Skarbø Skulekorps, Ingebrigt Håker Flaten (tingingsverket).

Det blir definitivt jazzfestival i 2021, bekrefter festivalsjef Trude Storheim. Den 47 år gamle festivalen var den første som avlyste i 2020.

I år blir det ikke solgt festivalpass eller dagspass, kun enkeltbilletter.

– Det er fordi vi må ha kontroll på publikum og for å fylle opp konsertene vi presenterer, sier Storheim.

På grunn av usikkerhet knyttet til reiser inn til Norge, har Vossa Jazz valgt å presentere et program bestående av musikere som bor i Norge. Storheim er likevel ikke bekymret for kvaliteten.

– Det er samtidig litt spesielt. Vossajazz er en internasjonal jazzfestival, men denne avgrensningen må vi bare ha, sier Storheim.

3

Festspillene i Bergen

I 2020 gjennomførte Festspillene i Bergen en rekke digitale konserter. Her fra da Harmonien fremførte Griegs velkjente A-mollkonsert med den islandske pianisten Vikingur Olafsson, som var koronafast på Island.
  • Arrangeres 26. mai-9. juni 2021.
  • Artister bekreftet til nå: Elisabeth Haarr, Marianna Shirinyan, Carte Blanche, Johan Dalene.

Fjorårets festspill ble en heldigital festival. 2021-versjonen skal definitivt likne mer på et vanlig festspill, bekrefter festspilldirektør Anders Beyer.

– Vi planlegger for en hybridfestival med publikum i salen. I tillegg vil en del av disse bli tilbudt digitalt, sier han.

Beyer sier de tar med seg de gode erfaringene fra årets versjon når de planlegger kommende års festival.

Temaet for årets festspill er «This is america?», og skal etter planen inneholde fremføringer fra flere amerikanske artister.

– Det ble bestemt av meg for flere år siden, men «timingen» var kanskje ikke den beste. Kunstnere som ikke kan gå i karantene, kan kanskje ikke opptre i 2021, sier han.

I 2020 måtte de kansellere rundt 2000 artister før de kunne ta tilbake 230 av dem til digitale konserter. Beyer tør ikke håpe på fullsatt Grieghall i år, dessverre.

– Vi håper å kunne selge 600 billetter til hvert arrangement. Man kan ikke sitte i Grieghallen og rope til hverandre, sier han.

4

Nattjazz

Det blir nok ikke like intimt som da Thea Hjelmeland steg ut blant publikum under sin konsert på Nattjazz i 2019.
  • Arrangeres 21. mai–5. juni 2021.
  • Artister bekreftet til nå: Ghost-Note, Jaga Jazzist.

Festivalsjef Jon Skjerdal forteller at de har bestemt å utvide det som allerede var Nord-Europas lengste jazzfestival med en ekstra uke.

– Vi vil ikke risikere ikke å kunne arrangere festival en gang til. I utgangspunktet har vi like mange konserter i 2021 som i et vanlig år, sier Skjerdal.

Nytt av året er at det kun selges 200 dagspass. Hver publikummer skal da kunne få med seg tre konserter hver.

– Vi er opptatt av at folk skal få gå på festival slik de kjenner Nattjazz. Hvis det mot formodning skulle åpne seg for mer, kan vi øke kapasiteten, sier sjefen.

Planen er å la de 44 bandene som ikke fikk spilt på USF Verftet i 2020 ta turen til Bergen på nytt.

Et solid økonomisk underskudd er forventet, forteller Skjerdal.

– Vi har budsjettert med et stort underskudd. Billettinntektene fra 200 billetter om dagen er ikke all verdens. En eventuell åpning for økt kapasitet vil nok bare ta oss så vidt over nullpunktet, sier han.

– Men vi satser på at samfunnet åpner igjen til mai, og uansett skal vi lage en sammenhengende jazzfest i 16 dager, legger han til.

5

Bergenfest

Bergenfest skal nesten arrangeres som normalt. Ifølge festivalsjef Frank Nes kan de ha 9000 publikummere og fortsatt ha én meter mellom dem.
  • Arrangeres 15.–19. juni 2021.
  • Artister bekreftet til nå: Robyn, Zara Larsson, Lars Vaular og Biffy Clyro.

Mange bergensere er sultne på livemusikk og sceneopplevelser. Det viste seg tydelig da Post Malone-konserten, som er planlagt på Koengen i juni, solgte 16.000 billetter på rekordtid.

Festivalsjef Frank Nes har stor tro på både vaksine og hurtigtest som verktøy for konsertarrangører. Nå planlegger de Bergenfest som om det skulle vært et normalår.

– Folk ser fremover og tror på bedre tider. Vi vurderer nøye de signalene vi får fra myndigheter, samtidig som vi må være realistiske, sier Nes.

Festivalen er i en særstilling fordi de har mulighet til å doble arealet for festivalområdet ved å inkludere hele festningsområdet.

–Her kan det være 9000 mennesker og fortsatt ha én meter mellom seg, sier Nes, og legger til at de vil forholde seg til de regler som gjelder.

Programmet for 2021 blir noenlunde likt det som skulle vært i 2020.

Noen band hadde allerede lagt andre planer for 2021, eller har vanskeligheter for å komme seg til Bergen. Derfor vil det dukke opp noen nye navn i år.

Hvor godt økonomisk resultat 2021-festivalen vil gi, vil ikke Nes spekulere i. Hovedmålet er å lage en trygg festival for artister, publikum og medarbeiderne, sier han.

– Å drive festival er ikke noe du gjør for å tjene mye penger, sier Nes.

6

Malakoff

Malakoff-festivalen i Nordfjordeid har vært utsolgt hvert år i mange år. I 2021 håper de på samme stemning som i 2015 da Datarock kom til bygden.
  • Arrangeres 22.–24. juli 2021.
  • Artister bekreftet til nå: The Hellacopters, Nothing but Thieves, Cezinando, Dagny, Bjørn Eidsvåg.

Malakoff har allerede startet billettsalget til festivalen, men er som alle andre usikre på hva de får lov til i slutten av juli.

– Vi er optimistisk og avventende, sier festivalsjef Arnt-Ivar Naustdal.

Programmet blir i utgangspunktet likt det som skulle vært i 2020, men noen amerikanske navn kan falle ut underveis, forteller Naustdal.

–Vi er for så vidt klare, men får ikke trykket på den store knappen før vi vet hvor mange vi kan være, sier han.

Beslutningen må komme før mars, mener Naustdal.

– Vi er ikke bekymret for billettsalget, men vi må være realistiske overfor dem vi skal samarbeide med, sier han.

Publisert: