Rapport fra fengselet

Kamelens «Si Ingenting» ble et bergensk rap-monster. På sin nye låt kunne den fengslede rapperen godt sagt litt mer.

TONER FRA FENGSELET: Rapperen Slim Kamel/Kamelen fra Laksevåg ble nærmest et norsk rap-ikon i løpet av noen hektiske høstmåneder i fjor. Nå slipper den voldsdømte rapperen sin andre låt, «Kjeltring».
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

« – Du er hypet som en gangster. Helt ærlig: hvor mye av dette er image, og hvor mye av dette er ekte?

– Hadde aldri utgitt meg som noe eg isje e, men vil ikke kategorisere meg som gangster, for eg dreper ikke folk, bare nesten. De som kjenner meg vet kedgåri.»

Slik går en passasje i et e-postintervju bergensrapperen Slim Kamel, også kjent som Kamelen, gjorde med studentavisen Stoff i fjor høst.

Da det noen uker senere ble kjent at rapperen var på rømmen fra politiet, var navnet hans på hele Rap-Norges lepper. Kamelen rømte fra luftegården på Bergen politikammer, og mens politiet jaktet på ham, gjorde rapperen noen mindre spontankonserter rundt om i byen. Det hele var altfor ekte, i rap-kontekst.

Slim Kamel ble til slutt tatt, og den voldsdømte rapperen har sittet inne siden midten av oktober i fjor. Men siden rapperen havnet i fengsel, har «Si Ingenting» vokst seg til et monster av en låt. Den er blitt remikset av hele den norske – og deler av den svenske – rap-eliten. «Si Ingenting» dukket til og med opp i den siste episoden av «Skam»!

Og for å returnere til den passasjen fra Stoff: Hvor stor betydning har Kamelens historie hatt for «Si Ingenting»? Ville låten blitt en norsk rapklassiker om rapperen hadde hatt et like perifert forhold til politiet som resten av oss streitinger? Hvis han var en vanlig, si, økonomistudent som laget rap på fritiden?

Uansett hvordan man snur og vender på det, er «Si Ingenting» et stykke herlig bergensk gaterap, med et episk refreng. Nå er oppfølgeren «Kjeltring» her, spilt inn når Kamelen har vært på perm fra Bergen fengsel, og den følger på mange måter i de samme sporene. I likhet med på «Si Ingenting» er beaten laget av TNB fra Natland. Produksjonen er både minimalistisk, basstung og effektiv. Og der Kamelen på «Si Ingenting» rapper om å ha «diamant på sin lillefing», rapper han nå om å henge «med en kjeltring som bare rister på en Breitling» (her snakker vi dyr klokke).

Kamelen er blitt bedre å rappe siden sist, men sånn umiddelbart er det ingen linjer på «Kjeltring» som treffer like hardt som refrenget på «Si Ingenting». «Fri som en ørn, sterk som en bjørn», rapper han på det som kanskje er låtens signaturlinje.

— Det har egentlig vært litt sunt for meg å komme i fengsel, sier Kamelen i et intervju som ble publisert av nettkanalen YLTV på tampen av helgen. I intervjuet snakker han relativt åpent om at han har hatt vansker med å holde seg unna trøbbel utenfor fengselsmurene. Og han snakker om hvordan det er å sitte innelåst på en celle 23 timer i døgnet.

Glimtene av åpenhjertighet har imidlertid ikke nådd Kamelens tekster i særlig grad. På «Kjeltring» gønner han på med klassiske, bergenske gaterapbilder. Kamelen og hans gjeng er både skrudd og ufeilbarlig. Det er som om ingenting har skjedd.

For vi sitter jo med mange spørsmål. Er det ikke stress å være på rømmen fra politiet? Hvordan er det å bli rapstjerne etter én låt? Angrer han på volden han sitter inne for?

Det greieste er kanskje å si ingenting. Men selv om jeg vet at dette ikke er en roman, kunne jeg ønske at Kamelen denne gangen hadde sagt litt mer.

«Kjeltring» er ute onsdag 22. juni.

Publisert: