Stortinget gir grønt lys for norsk nærvær i Syria

Stortinget sier ja til at norske styrker sendes inn i Syria. Avgjørelsen er framskyndet fordi kampen mot IS går bedre og raskere enn ventet. - Vi skal ikke være i fremste rekke, sier forsvarsministeren.

GRØNT LYS: Stortinget har gitt sitt samtykke til å sende norske styrker inn i Syria. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) (bildet) viser til at de lokale styrkene som kjemper mot IS har mer fremgang enn forventet.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Saken ble behandlet i Stortingets utvidede forsvars— og utenrikskomité onsdag. De norske styrkene har nå mandat til å trene, rådgi og gi operativ støtte på syrisk territorium.

— Det er de samme styrkene, men de har nå en mulighet til å bevege seg inn på syrisk territorium om nødvendig. Vi var veldig tydelige på at denne fasen ville komme. Det er ingen endring i operasjonskonseptet, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Fremgang mot IS

Kampen mot IS har gått raskere og bedre enn ventet, understreker hun. Regjeringen varsler at den norske styrken, som består av rundt 60 soldater og skal ha base i Jordan, reiser i løpet av sommeren. Eriksen Søreide ønsker ikke å være mer konkret om tidspunkt og begrunner det med sikkerheten.

— De norske styrkene skal ha en tilbaketrukket rolle, men vi må være forberedt på å forsvare oss, slik vi også er i andre operasjoner. De skal rådgi, støtte og trene opp lokale styrker, en retning man mer og mer går i internasjonalt. Det er et viktig bidrag til koalisjonen. Vi skal ikke være i fremste rekke, sier forsvarsministeren.

Ikke enig i Russland-vurdering

Hun er ikke enig i analysen til Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit, som overfor VG poengterer at Norges grense mot Russland setter oss i en situasjon som kan være uheldig hvis norske styrker skulle komme i konfrontasjon med Russlands Assad-vennlige styrker.

— Mandatet vi har, er å støtte lokale styrker som kjemper mot ISIL. Vi har ikke mandat til å kjempe mot Assad. Det foregår konsultasjoner med andre lands styrker for å unngå at man havner i konfrontasjoner, sier Ine Eriksen Søreide.

Det vil bli gjort en løpende risikovurdering for oppdraget, opplyser regjeringen.

Publisert: