Byrådet straffer 16 skjenkesteder

Utesteder med vandelstrøbbel får begrenset skjenkerett. - En skammelig måte å behandle næringsdrivende på, mener innehaver.

MINDRE SKJENKETID: En rekke utesteder får bare forlenget skjenkebevillingen med ett år, mot normalen på fire år. Blant dem Naboen, Prego,  og Miljødronningen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Konsekvensen blir at de bare får forlenget skjenkebevillingen sin med ett år, i motsetning til de fire årene som er normalen.

De seksten stedene dette får konsekvenser for er:

  • Mingel Gastrobar
  • Una Restaurant
  • Café Legal
  • Seletun
  • Bien
  • Le Zinc
  • Eksotisk Thai Away
  • Café Sanaa
  • Restaurant Naboen
  • Nabokjelleren
  • Ludeboden
  • Wasteland
  • BarKollektiv
  • BARE Vestland
  • MS Miljødronningen
  • Prego Café og Restaurant

Mindre enn loven

Lovens hovedregel er at man får fornyet bevillingen for fire år. Årsaken til at disse bare får forlenget bevillingen frem til 2017 er vandelsvurderingen som er gjort i forbindelse med søknaden om forlengelse.

«Dette er i all hovedsak knyttet til steder som ikke i stor nok grad har etterlevd de lovkrav som gjelder i skatte-, avgifts— og regnskapslovgivningen».

BT har bedt helsebyråden utdype hva byrådet mener med dette, men ble fredag henvist til lederen for skjenkekontoret, Terje Gjertsen.

Kunne vært lengre

Gjertsen sier at dette ikke er helt ny praksis, og at noen steder har fått slike begrensede bevillinger tidligere. Han sier vandelsvurderingen de har gjort handler både om straffesaker og om skatter og avgifter.

— Forsinkelser med å sende inn oppgaver og selvangivelser vurderes mildere enn rene unnlatelser.

Gjertsen sier det er flere utesteder som uttrykker forståelse for at de bare får for ett år, og flere har signalisert at de gjør tiltak for å forbedre seg.

Skjenkesjefen påpeker samtidig at enda flere kunne mistet skjenkebevillingen, eller bare fått for ett år, om de ikke hadde gjort tiltak i forkant.

Noen av vandelsvurderingene tar nemlig også for seg straffesaker. Flere utesteder har dermed byttet stedfortreder eller byttet på eierforhold før de har sendt inn søknad om skjenkebevilling.

— Listen kunne nok vært minst dobbelt så lang hadde det ikke vært for de tiltakene som er gjort, sier Gjertsen.

- Skammelig

Innehaver av Bien Bar og Cafe Legal, Gard Haugland, er oppgitt over byrådets vurdering.

— For vår det gjelder dette to små forhold i 2014, der vi betalte inn avgifter for sent. Det har ingenting med skjenking å gjøre, men skyldtes rot hos vårt regnskapsfirma. Vi tok konsekvensen, og har opprettet egen regnskapsavdeling. Og så skal altså dette føre til at vi får vingeklippet skjenkebevillingen vår, sier han.

Haugland, som sitter i skjenkeutvalget, sier at byrådet her har endret et innarbeidet praksis, uten å si fra på forhånd.

— Det er en skammelig måte å behandle næringsdrivende på. Når man har investert fire-fem millioner kroner er det ikke greit å ha så uforutsigbare rammer. Jeg er redd for den måten byrådet nå har valgt å behandle serveringsnæringen på, og vet at mange andre seriøse aktører i bransjen også er det, sier han.

Haugland sier han kunne skjønt det hvis gjentatte brudd på skjenkereglene ble straffet.

— Rebekka Ljosland har sagt at verstingens skal tas - det vil si de som overskjenker. Dette er ikke en liste over dem, sier han.

- Har viss forståelse

John Robert Korsmo-Finsås styrer restauranten til både Mingel Gastrobar og Prego Café og Restaurant. Han var ikke informert om byrådets beslutning før BT ringte ham.

— Jeg regner med dette handler om betaling av skatter og avgifter, og jeg har en viss forståelse for byrådets beslutning. Men dette skaper en usikkerhet i seg selv, for penger, drift og de ansatte.

  • Les også: Vil stoppe lavtlønt skjenking.
    Korsmo-Finsås sier han skjønner at byrådet vil kreve at selskapene har en progresjon og positiv utvikling før man får forlenget bevillingen for en lengre periode.

— Jeg antar det er derfor de velger å kjøre denne politikken. Det er så klart kjedelig for oss, men jeg har samtidig en god porsjon forståelse for det. Nå er det opp til oss å få driften opp å gå i en sånn forfatning at den er levedyktig, og endre de tingene som ikke fungerte til det bedre.

«Disse vil på ny bli vurdert etter at den begrensede periode er ute, slik at en kan se om forholdene har blitt bedre. Dersom så ikke er tilfelle, vil disse bli gitt avslag ved søknad om forlengelse».

Publisert: