Derfor må du snakke med barna om den store overgrepssaken

— Foreldre må ta seg selv i nakken.

AKTUALISERT IGJEN: Overgrepssaken som rulles opp i disse dager aktualiserer igjen hvor viktig det er å snakke med barn om seksualitet og grenser. - Foreldre må ta seg selv i nakken, mener Margrete Wiede Aasland.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I helgen kom nyheten om at Vest politidistrikt har avdekket 51 personer involvert i et omfattende pedofilt nettverk. Et stort datamateriale skildrer mange former for overgrep mot barn. Beslaget er et av de største i norsk historie.

— Vi ser at det chattes om og beskrives seksuelle overgrep. Etterforskningen har vist at noe av dette er fantasier, men noe av det er reelle overgrep som faktisk er begått, sa påtaleansvarlig Janne Heltne på en pressekonferanse denne uken.

Politiet sier at flere av de pågrepne har innrømmet forhold når politiet har lagt frem bevis for dem. Politiet har identifisert rundt 20 fornærmede. De aller fleste er barn i Norge.

- Foreldre må ta seg selv i nakken

— Det er viktigere enn noen gang at foreldre snakker om seksualitet med barna, men også om overgrep. Foreldre må ta seg selv i nakken, mener Margrete Wiede Aasland.

I tillegg til bakgrunnen som førskolelærer, er hun terapeut og spesialist isexologiskrådgivning med over tretti års erfaring.

GJØR BARNA KOMPETENTE: Spesialist i sexologisk rådgivning Margrete Wiede Aasland mener foreldre har et ansvar for å gjøre barn kompetente,  kompetente til å skjønne hva som er gode, vonde, lovlige og ulovlige berøringer og opplevelser.

— Mange barn får med seg den store overgrepssaken som rulles opp i disse dager, enten de hører om det via andre eller plukker det opp fra aviser, nett eller TV. Vi må være konkrete, vi må tørre å skremme, for dessverre finnes det mennesker der ute som gjør ulovlige ting med barn. Overgrepet kan skje på barnerommet på nettet i løpet av to minutter, sier hun.

Les også

Hver tredje tannlege har unnlatt å melde fra til barnevernet når de mistenker omsorgssvikt

— De forteller meg at de gikk etter de sårbare barna

Hun mener argumenter om at man tar uskylden fra barna dersom man prater med dem om disse tingene, er misforstått.

- Hvis vi unnlater å snakke med barna, gir vi overgriperne fritt leide. Foreldre har et ansvar for å gjøre barn kompetente, kompetente til å skjønne hva som er gode,vonde, lovlige og ulovlige berøringer og opplevelser.

STARTET TIDLIG: Thea Klingenberg har snakket med sønnen min om seksualitet siden han var tre år.

Og så er det hemmelighetskremmeriet.— Overgripere truer barnet med å holde det hemmelig,det blir en vond hemmelighet. Vi må snakke med barna om gode og vonde hemmeligeter. Vonde hemmeligheter gjør vondt i magen og tenke på. De må trygges på at de må snakke med foreldre, eller en annen voksenmed én gang de opplever noe. Vi må snakke med barna våre om hvem de kan si fra til om de opplever vanskelige ting, om en voksen tar på tissen deres eller sier de skal gjøre noe medderes tiss, sier hun.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Blant dem Aasland har i terapi, er dømte overgripere.

— De forteller meg at de gikk etter de sårbare barna, de som ikke lukker kanalene og som ikke stopper dem. Kanskje er disse barna ikke trygge nok i seg selv til å kunne stå imot, kanskje er det elementer av spenning og anerkjennelse her. Det kan ta fem minutter så er de viklet inn. Det tas først uskyldige bilder, så eskalerer det, prøver barnet å stoppe, kan det komme trusler om at bildene vil bli delt eller at det vil gå dem ille hvis foreldre får vite. Det er manipulering og trusler. Vi må derfor også snakke om truslene, sier hun.

Les også

Vi må alle gjøre en innsats og ta ansvar for egne og også andres unger

HAR AVSLØRT STORT NETTVERK: Gunnar Fløystad, leder for påtaleseksjonen, (fv) etterforskningsleder Hilde Reikrås og påtaleansvarlig Janne Ringset Heltne holdt pressekonferanse i Bergen søndag om politiets aksjon mot pedofile nettverk. 51 personer er siktet etter den omfattende etterforskningen av flere pedofilinettverk, inklusive en politimann, med utspring i Hordaland.

Hvem er fremmede?

Det er også viktig å bryte opp begrepet «fremmede».

— Barn blir ofte fortalt at de må passe seg for fremmede. Men barn som har pratet med en person på nettet noe tid, ser ikke nødvendigvis på den som en fremmed lenger. Vi må snakke om at overgrep kan skje fra personer de kjenner godt, eller føler de kjenner.

- Hvis foreldre ikke tar disse samtalene, eller kvier seg for det - hva kan årsaken være?

— Jeg tror det kan handle om flere ting: Noen er redde skole eller barnehage skal fange opp at barnet kan veldig mye om seksualitet og tro at det skjer overgrep på hjemmebane, andre husker fra egen barndom at det ikke ble snakket om og tenker at « det ble da folk av meg også » , andre igjen tenker at hvis barnet ikke spør, så er det ikke opptatt av dette.

Les også

Ny rapport: Ett av fem barn opplever vold i oppveksten

Tidligere i høst kom Kripos med kampanjen #ikkehemmelig.

— Hvis et barn kommer og forteller noe, og du ikke tror at slikt kan skje, så vil du heller ikke tro at det kan ha skjedd. Jeg synes voksne må bli mye flinkere til å si fra til politiet, sier politioverbetjent Kristian Tangen i videoen som per nå har 2,7 millioner visninger bare fra Kripos' Facebook-side.

Han understreker at barn ofte kommer med hint for å teste de voksne, og at de sjelden vil komme og fortelle direkte at de blir utsatt for seksuelle overgrep. Se videoen under.

Har snakket med sønnen om seksualitet siden han var tre

Thea Klingenberg er mamma til Tidemann på snart 6. Ved siden av at hun jobber i Radio Norge, har hun podcasten Foreldrerådet som tar opp ulike problemstillinger foreldre lurer på og hun blogger.

Fortvilet og sint over overgrepssaken skrev hun mandag innlegget: La oss gjøre det jævlig vanskelig å være pedofil

«Han som vil voldta ungen din, håper veldig på at du aldri tar praten om seksualitet, forplantning og grenser. Han håper du er for flau», skriver hun.

— Politi og rettsvesen må gjøre sitt, og det stoler jeg på at de gjør. Og så må foreldre gjøre det de kan. Som foreldre kan vi aldri beskytte barna fullt og helt, men man kan lære dem å unngå farlige situasjoner. For de barna som går rett hjem til mamma, til pappa eller til en lærer de stoler på, og forteller om vanskelige hemmeligheter, de kan velte helesystemet, sier hun til oss.

Å snakke med barn om seksualitet er morsomt. De stiller mange rare spørsmål.

Klingenberg har snakket med sønnen min om seksualitet siden han var tre år.

— Vi har snakket om hvordan babyer blir til. Jeg husker vi satte oss ned og så på Kroppen med Trond Viggo. Vi har snakket om at kroppen din er din, det er du som bestemmer om andre skal ta på den og så videre. Og vi har en viktig regel , han skal kunne snakke med meg om absolutt alt, fortelle ting som han har gjort og føler er galt, og jeg har lovet at jeg aldri skal bli sint.

Hun anbefaler også NRK Newtons pubertetsserie til å se sammen med barn.

- En gavepakke å snakke med barn om seksualitet

Klingenberg mener dagens generasjon foreldre er så hands-on på så mye. Vi kjører på aktiviteter, smører på kuldekremer, setter på hjelm og knebeskyttere.

— Vi bruker allerede så mye energi på dem, å ta disse pratene med barna koster ingen ting, men kan utgjøre en så stor forskjell, sier hun.

Dessuten er det en gavepakke til foreldre:

— Barn er så nysgjerrige på alt, insekter, verdensrommet, seksualitet. Å snakke med barn om seksualitet er morsomt. De stiller mange rare spørsmål.

Publisert: