- Hellas-krisen kan få betydning for Norge

Finansminister Siv Jensen (Frp) advarer om at krisen kan gi negative virkninger for Norge tiden framover.

Fremskrittspartiets leder og finansminister Siv Jensen mener krisen i Hellas kan få negative virkninger i Norge.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Utviklingen i Hellas vil kunne påvirke den økonomiske utviklingen og samarbeidet i Europa. De siste månedenes hendelser har imidlertid bare gitt relativt moderate utslag i finansmarkedene, og vi har så langt ikke - som mange frykter vil skje - sett tegn til at usikkerheten sprer seg til andre euroland, sier Jensen til NTB.

— Vi må likevel være forberedt på at den videre utviklingen kan gi uro i internasjonale finansmarkeder med negative virkninger også for Norge, legger hun til.

Les også: Sjeføkonom spår billige pakkereiser til Hellas

Håper på enighet

Jensen håper fremdeles det lar seg gjøre å komme fram til en enighet mellom Hellas og kreditorene, til tross for at grekerne sa nei til nye kutt.

— Alle EU-land land har interesse av å finne fram til løsninger som lar seg opprettholde over tid, sier hun.

Statens pensjonsfond utland (oljefondet) hadde fredag 26. juni 3,7 milliarder kroner investert i greske aksjer og 0,9 milliarder kroner i greske statsobligasjoner.

Les også: Mens neisiden feiret, fryktet ja-folket mandagen

- Må gjennom reformer

Hellas' regjering er nødt til å ta grep når det kommer til pensjonsalder, svart økonomi og skatteinnkreving, mener utenriksminister Børge Brende (H).

– Hellas har en pensjonsalder på 55 år, det er jo en kjempebelastning på det greske statsbudsjettet. Dessuten er det mange som ikke betaler skatt, men som har stor kapasitet til å gjøre det. Mange av disse reformene må det jo være mulig å få støtte for hos det greske folket, sier utenriksministeren mandag.

Den greske regjeringen har krevende og vanskelige dager foran seg, mener han.

– Hellas må gjennom reformer. Det må være en vilje fra den gresk regjeringen. Hvis de ønsker å åpne det skapet, kan det hende EU er villig til å dialog. Men det vil jo de nærmeste dagene vise, sier Brende.

Les også: Hellas' finansminister sier han går av

Eurosjefen: Hellas-spørsmålet blitt vanskeligere

Det greske nei-et bringer ikke Europa nærmere en løsning på krisen i Hellas, mener eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

Den greske befolkningen sa et klart nei i søndagens folkeavstemning om de vil godta kravene fra kreditorene i EU og IMF om reformer og kutt.

– Resultatet i folkeavstemningen bringer oss ikke nærmere en løsning. Når forslag avvises, gjør det bare ting vanskeligere, fastslår Dijsselbloem.

Eurosjefen sier likevel at målet fortsatt er å holde grekerne i det europeiske valutasamarbeidet.

Publisert: