Arrangere barnebursdag? Dette er menyen som passer alle

– Trenger ikke være vanskelig å sørge for at alle barn blir inkludert.

ALLERGIVENNLIG BURSDAG: Egg, hasselnøtt, peanøtt og melk, er matvarene flest barn reagerer på. Det trenger imidlertid ikke være vanskelig å forberede en bursdagsmeny som er tilpasset alle.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Se konkrete menyforslag nederst i saken

De fleste foreldre er klar over at det krever forberedelser å arrangere barnebursdag. Noen vil nok rive seg ekstra i håret om man i tillegg må ta hensyn til allergier, intoleranser eller religioner.

Skal vi tro ekspertene er det imidlertid ingen grunn til å bli stresset.

ENKELT: – Arbeidsmengden kan man til en viss grad styre selv. Etter min mening er det ikke vanskelig å sørge for at alle barn blir inkludert, sier Anna Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund.

Helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Anna Bistrup, mener det ikke er vanskelig å sørge for at alle barn blir inkludert.

– Det krever litt ekstra planlegging, men i de fleste tilfeller er det relativt ukomplisert å gjøre de nødvendige grepene som skal til for at alle kan ha en hyggelig feiring, sier hun.

Kartlegg behovene

Bistrup råder foreldre til å undersøke hvilke barn som har behov for tilrettelegging basert på allergi, intoleranse eller religion.

– Her bør foreldre til barn med de ulike behovene også være flinke til å si ifra på forhånd.

Sørg for å kjøpe inn mat som er fri for de aktuelle allergenene og som tar hensyn til religion, enten gjesten er sikh, jøde eller muslim.

– Spør foreldrene til barnet hvis du er usikker, så kan de sikkert bistå med matlagingen. De aller fleste blir bare veldig glade for at man forsøker, tilføyer Bistrup.

Les også

Astma- og allergiforbundet anbefaler ikke nøttefrie skoler

Enkel løsning

Selv har hun arrangert selskap som har hatt hensyn til nøtte-, egg- og melkeallergi, samt religionene islam og sikhisme.

– Det gikk veldig greit. Jeg valgte en enkel løsning ved å finne kakeblandinger i butikken som var uten disse allergenene. Til middag hadde jeg kyllingpølser og fiskepinner i lompe, samt vegetar-vårruller. Så enkelt kan det gjøres.

GIR RÅD: Matblogger Tove Johansen har flere gode tips til allergivennlige matretter og bursdagskaker.

Mange alternativer

Tove Johansen står bak bloggen «Uten alt». Da sønnen hennes var 17 år gammel, ble han diagnostisert som multiallergiker. Han tåler hverken hvete, rug, bygg, melk, soya, nøtter, fisk eller skalldyr.

– Å lage til bursdag eller selskap når man skal ta hensyn til dem som har allergi, er egentlig ikke så vanskelig som mange tror. Det finnes mange alternativer å få kjøpt i butikkene. Det er også mange middagsretter og kaker som er greie for allergikere, sier Johansen.

Tips til bursdagsmat

Pølse i brød

De fleste pølsene man får, er gluten- og melkefrie. Vær imidlertid obs på dem som inneholder ost da de har melk i seg.

– Det finnes kylling-, kalkun- og halalpølser for dem som ikke kan spise svin, og veganske pølser fås kjøpt i butikker med litt godt utvalg. Dessuten er det flere typer glutenfrie pølsebrød på markedet, sier matblogger Tove Johansen.

NB! Vær ekstra nøye med renhold når du skal ta hensyn til dem som har allergi. Vask redskaper og lignende godt. Det er for eksempel viktig å ikke bruke samme pølseklypen på vanlige pølsebrød og glutenfrie pølsebrød. Husk at noen smuler er nok til at de som ikke tåler gluten, kan bli dårlig.

PØLSE I BRØD: En favoritt som har allergier eller som tar religiøse hensyn.

Hamburger

Hamburgere er som regel en slager for både store og små. De er lette å lage selv og smaker godt.

– Det finnes flere gluten- og melkefrie karbonader og burgere i butikkene. Vanlige burgere inneholder ofte bare rent kjøtt, mens karbonader må man være ekstra forsiktig med. De kan nemlig inneholde gluten og melk. Det har også kommet flere kjøttfrie alternativer etter hvert, sier Johansen.

Også her finnes det flere typer glutenfrie hamburgerbrød å få kjøpt.

HAMBURGER: En saftig burger pleier å falle i smak hos de aller fleste.

Taco

Tacoskjell og tacochips er stort sett basert på mais og er som regel glutenfrie. Sjekk likevel ingredienslisten. Det har etter hvert kommet flere typer glutenfrie tortillalefser i butikkene – både frosne og ferske.

– Taco kan fint spises uten kjøtt. Bruk da ekstra mye grønnsaker eller soyaprodukter. Det finnes dessuten ost uten melk og alternativer for rømme som er basert på soya eller havre. Pass på at ikke alle disse er garantert glutenfrie, råder Johansen.

For dem som ikke tåler hvitløk, er det et alternativ å lage tacokrydderet selv.

TACO: Den populære retten kan fint tilpasses slik at alle kan spise.

Pizza

– Det går helt fint å lage glutenfri pizzadeig selv. Det finnes også mange ulike typer bunner å få kjøpt – både frosne og ferske. Noen inneholder imidlertid melk, sier Johansen.

Pizzasausen kan enkelt lages ved å blande moste hermetiske tomater med litt salt og eventuelt laktosefri kesam. Ha deretter på melkefri ost og legg fyllet oppå.

– Når jeg lager pizza uten ost, bruker jeg i stedet knust potetchips eller tortillachips. Raspet squash fungerer også, sier matbloggeren.

Og ønsker du å droppe kjøttet på pizzaen, kan du fint lage en vegetar- eller veganerpizza med for eksempel grønnsaker og vegansk «kjøttdeig» eller «kjøttboller».

PIZZA: Med enkle grep blir den italienske klassikeren mulig å spise for alle.

Tips til kaker og desserter

Sjokoladekake uten egg, gluten, melk og soya

Ingredienser:

  • 2 dl sukker
  • 3 dl Semper finmiks (hvetemel)
  • 3 ss kakao
  • 1 ts natron
  • 2 dl vann
  • 6 ss matolje
  • 1 ts vaniljeessens eller 3 ts vaniljesukker
  • 1 ts eddik (7%)

Rund form: 20 cm

Fremgangsmåte:

  • Bland alt det tørre, ha det flytende oppi og rør godt sammen.
  • Ha bakepapir i bunn av kakeformen og hell røren oppi.
  • Stek kaken på 180 grader i 30 minutter midt i ovnen.
  • Avkjøl før du smører på glasuren.

Glasur

  • 100 g Soft Spesial (eller annet smør som tåles)
  • 2 ss kakao
  • 2,5 dl melis
  • 1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte:

  • Rør sammen alle ingrediensene. Pass på at smøret er mykt.
  • Smør glasuren på når kaken er avkjølt.
  • Pynt med kakepynt eller hakket sjokolade.
SJOKOLADEKAKE: Saftig sjokoladekake med deilig glasur på toppen, er et must i barnebursdager.

Kanelboller uten egg, gluten og melk

Ingredienser:

Deig

  • 3,5 dl risdrikk
  • 1 pk. (fersk) gjær
  • 1/3 salt
  • ¾ ts kardemomme
  • 60–70 g melis
  • 100 g rismel
  • 1 pk. Semper lågproteinmix (inneholder hvetestivelse)
  • 70–80 g myk Soft Spesial
KANELBOLLER: Boller med sukker og kanel slår sjelden feil!

Fyll

  • Mykt Soft Spesial
  • Sukker
  • Kanel

Topping

  • Risdrikk til pensling
  • Perlesukker

Fremgangsmåte:

  • Varm risdrikken til 37 grader, løs opp gjæren.
  • Tilsett det tørre mens kjøkkenmaskinen går, lågproteinmelet til slutt. Når deigen begynner å bli fast, tilsettes det mye smøret.
  • Sett deigen til heving i ca. 30 minutter.
  • Stek på 225 grader i 10–15 minutter, eventuelt de siste minuttene med varmluft + grill for fin farge.
Les også

Kraftig økning i allergier

Vafler uten egg, gluten, melk og soya (20 plater)

Ingredienser:

  • 10 dl glutenfritt mel
  • 1 dl sukker
  • 3 ts eggerstatning
  • 3 ts bakepulver
  • 1,5 ts vaniljesukker
  • 7,5 dl vann
  • 150 g smeltet margarin uten melk og soya, for eksempel Soft flora spesial

Fremgangsmåte:

  • Bland det tørre, tilsett halvparten av vannet og pisk til en glatt og klumpfri røre.
  • Tilsett resten av vannet mens du lar miksmasteren gå på lav hastighet, og til slutt smeltet margarin.
  • Stekes i varmt vaffeljern som smøres godt med melkefri margarin, også mellom hver steking.
VAFLER: Lite smaker bedre enn vafler med nyrørt syltetøy.

Brownies, (sjokolade) muffins og langpannekake

Det finnes mange kjøpeprodukter fra Regal og Toro som er allergivennlige.

KAKEMIKS: Flere av kakemiksene som er å få kjøpt i butikken, er allergivennlige.

Kilder: Tove Johansen, Norges Astma- og Allergiforbund

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.

Publisert: