Ekstremværet Aina er over

Klokken 09.42 varslet Meteorologisk institutt at ekstremværet Aina er over.

STORM: Meteorologisk institutt varsler at ekstremværet Aina bringer med seg sterk vind, store nedbørmengder og høye bølger som kan føre til store ødeleggelser.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Meteorologene varslet fare for store ødeleggelser. Men ut over raset som krevde et liv på Osterøy fikk ekstremværet ikke alvorlige konsekvenser på Vestlandet.

På kysten av Rogaland og Hordaland var det i natt vestlig full til sterk storm og kraftige vindkast på over 35 meter i sekundet, skriver NTB.

– Det vil vare utover dagen. Den kraftigste vinden er nok forbi, men man kan nok fortsatt få korte perioder med full storm, sier vakthavende meteorolog Mette Skjerdal ved Meteorologisk institutt til NTB.

Hun sier at vindretningen har dreid og at den nå kommer fra nordvest.

– Da er det færre som merker den, sier hun.

STERK VIND: Fedje hadde vindkast nær 30 m/s i 03-tiden natt til fredag.

Mest vind på Folgefonna

Gjennom natten har de sterkeste vindkastene blitt målt på Folgefonna. Her ble det målt vindkast på 44,2 meter per sekund. På Utsira fyr ble det målt vindkast på 38 meter per sekund (m/s), mens Mannen kom på en 3. plass. Her ble det mål vindkast på 37,9 m/s.

I Hordaland har det vært kraftigst vind på Fedje, med vindkast oppe i 34,2 m/s.

Fredag morgen har vinden endret retning. Torsdag kveld og natt til fredag kom vinden fra vest, mens den fredag morgen treffer land fra nordvest.

– Vind fra nordvest gjør mindre skade og trekker ikke like langt inn i landet som vestavind. Da rammer den mindre områder. Men folk langs kysten vil merke vinden godt videre, sier vakthavende meteorolog Mette Skjerdal ved Vervarslinga til BT.

Skøyter sank

Brannvesenet i Hordaland ba noe før klokken 03.30 natt til fredag om bistand til å lense to skøyter på cirka 50 fot i Tyrnevika på Sotra. Det endte med at begge båtene gikk ned.

Kun toppen av styrehuset og masten ligger over vannflaten for fiskebåten «Feiegutt». Resten av båten ligger under vann ved kaien i Tyrnevika på Tofterøy.

Ved siden av ligger en annen fiskeskøyte. Men den er ikke mulig å se fra land. Ifølge brannvesenet veltet den på siden i løpet av natten og sank til bunns.

I kraftig regn og vindkast fra stormen «Aina» utspilte det seg dramatikk i den lille viken natt til fredag.

– Vi turte ikke gå om bord. Vi anså ikke det som trygt. Vi hadde med oss pumper, men fant fort ut at det ikke var noe vi kunne gjøre, sier utrykningsleder Øyvind Sandgolt ved Sotra Brannvesen.

Han er tilbake på stedet fredag formiddag for å vurdere stormens herjinger.

– Vi skal bare kikke og observere. Jeg har ingen forhåpninger om at vi får gjort noe med dette i dag, sier Sandgolt.

Brannvesenet fikk melding kl. 03.22 i natt. Da de kom frem var to personer om bord i den ene båten og pumpet ut vann.

– Vi rådet dem etter hvert til å gå i land. Litt senere veltet den ene båten over på siden og sank, sier Sandgolt ved Sotra Brannvesen.

– Har ikke truffet oss så hardt

Også mange veier og ferger i Hordaland og Sogn og Fjordane er rammet, i form av stengninger og innstillinger. Den fulle oversikten får du her.

Siden torsdag ettermiddag har cirka 7000 BKK-kunder blitt rammet av strømbrudd under uværet. Fredag har de fleste fått strømmen tilbake, men noen hundre satt i 07-tiden fortsatt i mørket.

I 05-tiden fredag morgen opplyste Vest politidistrikt til BT at det så langt ikke ser ut til å være de store konsekvensene av ekstremværet.

– Det er noen trær som har blåst ned eller nesten blåst ned. Vårt inntrykk er at dette været ikke har truffet oss så hardt. Vi får se hvordan det blir når folk våkner og får sett rundt husene sine, og når bilistene begynner å bevege seg rundt på veiene, sa operasjonsleder Bjarte Rebnord.

Høye bølger

Natt til fredag var det vestlig full storm med 25 sekundmeter i kastene utsatte steder sør for Sognefjorden. Det ventes vindkast på 35 til 40 sekundmeter inn over land.

Fra fredag morgen løyer vinden til nordvest liten til full storm og 25 sekundmeter. Det ventes også høye bølger inn mot kysten, anslått til 8 til 11 meters høyde.

Natt til fredag lå det et stormsenter rett vest for Møre og Romsdal. Det ventes full storm utsatte steder, og kraftige vindkast inn over land. Kombinasjonen av sterk vind, store nedbørmengder og høye bølger gir potensial for store ødeleggelser.

Klokken 5 natt til fredag opplyser Sørvest politidistrikt at uværet ikke har medført noe ekstraarbeid for politiet sin del.

Vi følger været i vårt direktestudio. Siste nytt ser du her:

Publisert: