Havforskningsinstituttet kutter budsjettet med 170 millioner

50 millioner tas i rederidivisjonen, mens 120 millioner spares i resten av virksomheten.

Havforskningsinstituttet mÄ innfÞre omfattende spare- og kuttiltak.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett Ă„r gammel

DirektÞr Nils Gunnar KvamstÞ ved Havforskningsinstituttet sier situasjonen er sÄ alvorlig at instituttet har mÄttet ty til oppsigelser i rederidivisjonen, skriver Khrono.

I desember ble det kjent at forskningsskipet «Kristine Bonnevie» blir tatt ut av drift innen 2024. Dermed kutter instituttet 28 stillinger.

Nils Gunnar KvamstĂž, havforskningsdirektĂžr

– Alvorlig

NÊringspolitisk sjef Tom-Christer Nilsen i Bergen NÊringsrÄd mener kuttene er alvorlige.

– Det er alvorlig for fremtiden for norsk sjĂžmat og norsk havforvaltning at man mĂ„ sette et forskningsskip i opplag. Det er ikke i trĂ„d med verken mĂ„lsettingene for havbyen Bergen eller havnasjonen Norge, sier han.

Han mener det er behov for stĂžrre aktivitet, og ikke mindre, fra Havforskningsinstituttet fremover.

– Vi er i ferd med Ă„ drive fangst og oppdrett pĂ„ helt nye arter. Og vi har en lang rekke arter som er i ferd med Ă„ bli verneverdige, som vi burde overvĂ„ke, sier han.

Fra v. Geir Lasse Toranger fra Havforskningsinstituttet, Tom-Christer Nilsen fra HÞyre og Bergen NÊringsrÄd, og Per Sandberg fra Fiskeridirektoratet.

– Sett sammen med andre omrĂ„der vi skal utvikle, som havvindmĂžller og havbunnsmaterialer, som alle gjĂžr at vi mĂ„ bli bedre kjent med havnet og havbunnen, sĂ„ er det alvorlig at vi kutter i midlene til Havforskningsinstituttet, sier Nilsen.

Naturlig avgang

Etter at totalsummen pÄ 170 millioner i kutt nÄ er blitt kjent, settes flere tiltak i verk, melder Khrono:

  • Som hovedregel blir ikke ansatte som slutter ved naturlig avgang erstattet. Dette gjelder mellom 30 og 35 personer Ă„rlig. «Naturlege avgangar skal berre bli erstatta dersom det er heilt naudsynt», skriver ledelsen i en melding til de ansatte.
  • Midlertidige kontrakter skal ikke forlenges.
  • Hver ansatt fĂ„r en grense pĂ„ 7500 kroner i reisebudsjett. Dette skal dekke bĂ„de reise og kostnader ved konferanser/samlinger.
  • Kursvirksomheten skal reduseres, det som kalles pliktkompetanse blir prioritert.
  • For Ăžvrig utsettes alle innkjĂžp som ikke er kritiske.
Publisert:
Â